ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΝΕΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

«Χρυσώνει το χάπι» με ρυθμίσεις χρεών

* Μισθωτοί και επαγγελματίες θα μπορούν μέχρι το τέλος του χρόνου να απαλλαγούν από φορολογικά βάρη

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2008 3:37 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:33
Ακολουθώντας την πάγια τακτική της τελευταίας 20ετίας, που εθίζει τις επιχειρήσεις στη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, διαιωνίζοντας τη φορολογική αδικία εις βάρος όσων είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ο υπουργός Οικονομίας με… δυσθυμία και «βαρδιά καρδιά» ανακοίνωσε χθες νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τη θέσπιση της περαίωσης των εκκρεμών ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.
Δύο μέτρα που έρχονται να «χρυσώσουν το χάπι» στην επικείμενη «καταιγίδα» φόρων σε ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνται να υποστηρίξουν τα δυσθεώρητα ταμειακά ελλείμματα του φετινού προϋπολογισμού.
Έτσι τα σενάρια που όλο το τελευταίο διάστημα μιλούσαν για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων με την «επιδότηση» νέας ρύθμιση χρεών, παρά τις διαψεύσεις των κυβερνητικών στελεχών, αποδείχτηκαν αληθινά. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί δε, ότι το Οικονομικό επιτελείο έχει αποκλείσει στο παρελθόν ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη με το επιχείρημα ότι οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους υποβάλλοντας μια απλή αίτηση στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ.
ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ
Τελικά ο κ. Αλογοκσούφης υπαναχωρώντας από τις πάγιες θέσεις του, ανακοίνωσε πως ρυθμίζονται βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, που εισπράττονται μέσω των Δ.Ο.Υ για να καταβληθούν το πολύ σε 24 μηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση, και που αφορά όλους τους μισθωτούς και τους επαγγελματίες, προβλέπει σημαντικά αλλά όχι χαριστικά κίνητρα για την υπαγωγή των οφειλετών, έχει ορισθεί για τις 20 Νοεμβρίου.
 Παράλληλα όπως και σε όλες αυτού του είδους ρυθμίσεις, στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής (ταμειακής προσαύξησης) καθώς και απαλλαγή από τις φορολογικές προσαυξήσεις σε ποσοστό 50%.
Στην περίπτωση των δόσεων, προβλέπεται η απαλλαγή από τις ταμειακές προσαυξήσεις σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60% και 100%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων και καταβολή ποσού προκαταβολής 15%.
 Θεωρείται βέβαιο πως η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας. Οι φορολογούμενοι που είχαν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις αλλά ήταν ασυνεπείς στην εξυπηρέτηση του χρέους τους, θα μπορούν αν υπαχθούν και στη νέα. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως η ανταπόκριση των Λαρισαίων φορολογουμένων στην τελευταία ρύθμιση ήταν μικρή. Ενδεικτικά στις τρεις Εφορίες της πόλης προσήλθαν περίπου 2.500 οφειλέτες ενώ οι υπόχρεοι υπολογίζονταν στους 12.000. Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν βέβαια υψηλές αλλά οι απανωτές αφαιμάξεις της αγοράς με τις ρυθμίσεις για τις ανέλεγκτες χρήσεις από τη μια μεριά και τα «τρέχοντα» χρέη από τους χρόνιους ελέγχους από την άλλη τους απέτρεψαν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων.
Εάν ο οφειλέτης αποδειχθεί συνεπής στους όρους υπαγωγής στη ρύθμιση, θα παγώνουν και οι διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων καθώς και άλλα μέτρα που του έχουν επιβληθεί, όπως η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων κ.λπ.
 Η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας- η οποία, σημειωτέον, είναι υποχρεωτική για διάφορες συναλλαγές όπως η μεταβίβαση ακινήτων - δεν θα γίνεται με την πληρωμή της πρώτης ή της δεύτερης δόσης. Αντίθετα, θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει επιδείξει για σημαντικό χρονικό διάστημα συνέπεια στην πληρωμή των δόσεων (τουλάχιστον 6 ή 12 μήνες) προκειμένου να του χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα. Το υπουργείο Οικονομικών κοιτάζει να διασφαλιστεί καθώς στο παρελθόν παρατηρήθηκαν περιπτώσεις με οφειλέτες που κατέβαλλαν την πρώτη δόση σε παλαιότερη ρύθμιση, λάμβαναν φορολογική ενημερότητα και στη συνέχεια δεν ήταν συνεπείς στην πληρωμή των υπολοίπων δόσεων.
Το σχέδιο για την είσπραξη εσόδων από τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα προβλέπει:
* Την ταχυδρομική αποστολή ειδοποιητηρίων ή την τηλεφωνική πρόσκληση των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι φορολογούμενοι θα πληροφορούνται το ύψος της βεβαιωμένης οφειλής τους και θα καλούνται να περάσουν από την Εφορία για την εξόφληση ή τη ρύθμιση του χρέους τους.
* Την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης στην περίπτωση μη εμφάνισης του φορολογουμένου για τη ρύθμιση του χρέους του. 
 Η ΠΕΡΑΙΩΣΗ  
Στο μεταξύ μέχρι το τέλος της χρονιάς οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τις χρήσεις από το 2000 έως και το 2006 μέσω επαναφοράς του μέτρου της περαίωσης.
Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση είναι προαιρετική και ως εκ τούτου αυξάνονται οι δυνατότητες των φορολογουμένων, χωρίς να περιορίζονται τα δικαιώματά τους, που πηγάζουν από την κείμενη νομοθεσία. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 9.000.000 € (μέχρι ελεγκτικής αρμοδιότητας Π.Ε.Κ.) ενώ δεν υπάγονται σε αυτή οι εκδότες-λήπτες πλαστών στοιχείων καθώς και οι εκδότες εικονικών και λήπτες εικονικών στοιχείων ως προς τη συναλλαγή. Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων παρατείνεται κατά ένα έτος η παραγραφή προηγούμενων χρήσεων, ενώ όσοι έχουν υπαχθεί στην αυτόματη περαίωση τα προηγούμενα χρόνια (και άρα είναι υποψήφιοι για επανέλεγχο) δεν μπορούν να περαιώσουν ξανά αυτές τις χρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων με το επιχείρημα ότι έτσι διαιωνίζεται η φορολογική αδικία εις βάρος όσων είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Στην ίδια «γραμμή» θέλησε να βαδίσει και ο επί σειρά περίπου 8 ετών υπουργός Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου (των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ) αποφεύγοντας μετά βδελυγμίας ακόμη και τη λέξη «ρύθμιση» ή «περαίωση». Εξαναγκάστηκε όμως και αυτός να προχωρήσει σε «αυτόματες περαιώσεις».
Πάντως να τονίσουμε πως το Οικονομικό επιτελείο βρέθηκε το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπο με πληθώρα σχετικών αιτημάτων τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας όσο και από εκπροσώπους επαγγελματικών κατηγοριών, που επιθυμούσαν να «κλείσουν» όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, μέσω της περαίωσης, προκειμένου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους χωρίς «βάρη».
Πάντως τις λεπτομέρειες τόσο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών όσο και της περαίωσης θα γίνουν γνωστές με την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass