ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Ανησυχία Λαρισαίων για Εθνική και Alico

* Απεργιακές κινητοποιήσεις υπαλλήλων χθες αλλά και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις - Τι γίνεται αν μπει "λουκέτο"

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2008 3:36 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:40
Με εύλογη ανησυχία και προβληματισμό εκατοντάδες Λαρισαίοι πολίτες παρακολουθούν τις εξελίξεις που δρομολογούνται στις δύο μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες της χώρας, την Εθνική Ασφαλιστική και την Alico AIG Life. Πρόκειται για πελάτες και εργαζόμενους των δύο εταιριών που η συγκυρία τους έφερε να κινούνται τελευταίως σε παράλληλες διαδρομές. Και αυτό επειδή η Alico AIG Life αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την αμερικανική AIG, η σωτηρία της οποίας επετεύχθη στο παρά πέντε, ενώ η Εθνική Ασφαλιστική φέρεται να εξαγοράζεται από τη συγκεκριμένη εταιρία. Για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Ασφαλιστικής εργαζόμενοι τόσο στην εταιρία όσο και στην Τράπεζα προχώρησαν χθες σε κινητοποιήσεις ενώ την ίδια στιγμή στελέχη της ALICO AIG Life Ελλάδος εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική αγορά και ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας.Πάντως στην Εθνική Ασφαλιστική η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης επικρατεί αναβρασμός καθώς ο στρατηγικός εταίρος φέρεται να είναι η… AIG. Οι εργαζόμενοι στην ασφαλιστική εταιρία Λάρισας προχώρησαν χθες σε 24ωρη απεργία ενώ τη συμπαράστασή τους εκδήλωσαν και οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας σε όλα τα καταστήματα του νομού με τρίωρη στάση από τις 7.45 έως τις 10.45 το πρωί εναντιούμενοι στην ιδιωτικοποίηση της ασφαλιστικής.
Διευκρινίζεται ότι οι κινητοποιήσεις είχαν πανελλαδική διάσταση και τουλάχιστον στα υποκαταστήματα των τραπεζών στη Λάρισα δεν δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στις συναλλαγές των πολιτών. 
Με αφορμή το γεγονός αυτό ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) έθεσε στη διοίκηση της μητρικής το ερώτημα: «Εσείς θα πουλούσατε μια υγιή ασφαλιστική εταιρεία στην... AIG;»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιαννακόπουλος επιχειρώντας έναν συνδυασμό των εικόνων κατήφειας και απογοήτευσης που έρχονται από τη Ν. Υόρκη διαπιστώνει: «Οι εργαζόμενοι αποχωρούν απολυόμενοι, με τα λιγοστά πράγματά τους μέσα σε χαρτόκουτα, ενώ οι managers αναχωρούν με τις λιμουζίνες τους και τους λογαριασμούς τους φουσκωμένους με τα παράνομα bonus και stock options. Την πολιτική αυτή εφαρμόζει κατά γράμμα σήμερα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Η πολιτική αυτή πρέπει να σταματήσει αμέσως γιατί υποσκάπτει την προοπτική και το μέλλον της Εθνικής Τράπεζας όπως και το μέλλον των εργαζομένων της».
ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Για το θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής πήρε θέση χθες και το ΠΑΣΟΚ που κάλεσε την Κυβέρνηση και τη διοίκηση της Τράπεζας να πάρουν πίσω την απόφαση, η οποία όπως επισημαίνεται προκαλεί ερωτηματικά. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης "σε μια περίοδο κρίσης της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς, σε μια περίοδο όπου μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες κλονίζονται και οδηγούνται σε πτώχευση, σε μια περίοδο όπου οι υποψήφιες -όπως μέχρι τώρα ακούγεται- ενδιαφερόμενες για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής εταιρίες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, η διοίκηση της Εθνικής και η Κυβέρνηση ανακοινώνουν την πώληση της εταιρίας. Και αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά".
ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ Η ALICO AIG LIFE
Σχετικά με την AIG, για την οποία ο αμερικανικός τύπος έγραφε χθες μετά το δάνειο ύψους 85 δισ. δολαρίων που της παρείχε η Fed για να τη διασώσει εξετάζει τώρα την πώληση του ενεργητικού της, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά στις ασφάλειες ζωής μέσω της ALICO AIG Life και στις γενικές ασφάλειες με τη National Union Fire Insurance, κατέχοντας μερίδια αγοράς 11,4% και 2,5% αντίστοιχα.  
Στελέχη της προς κάθε κατεύθυνση διαμηνύουν πως δεν διακινδυνεύει κανείς και ότι υπερκαλύπτει το περιθώριο φερεγγυότητας που θέτει η νομοθεσία στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο, υπάρχει αντίκρισμα για να καλυφτούν οι υποχρεώσεις της εταιρίας προς τους πελάτες, δηλαδή να τους καταβληθεί η αξία εξαγοράς των συμβολαίων τους.
Προς επίρρωση των λεγομένων και σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στην «Ε», η χρηματοοικονομική θέση της ALICO παραμένει σταθερή και δυνατή. Βάσει των οικονομικών στοιχείων του τελευταίου δημοσιευμένου ισολογισμού (έτος 2007).
1. Το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού τής εταιρίας ανέρχεται σε 1,35 δισ. ευρώ.
2. Το σύνολο των ασφαλιστικών προβλέψεων /αποθεμάτων της εταιρίας ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, τα οποία είναι επενδυμένα σε:
- Ομολογίες ελληνικού δημοσίου και λοιπούς τίτλους σταθερής απόδοσης (887 εκ. ευρώ).
- Μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου και επιλεγμένες του εξωτερικού, καθώς και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (100 εκ. ευρώ).
3. Οι ασφαλιστικές προβλέψεις των ασφαλιστηρίων ζωής σε προϊόντα unit linked ανέρχονται σε 164 εκ. ευρώ (επενδυμένα κυρίως σε αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις).
4. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας ανέρχεται σε 147 εκ. ευρώ, ήτοι περίπου τριπλάσιο από το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας, το οποίο ανέρχεται σε 52 εκ. ευρώ.
 «Συνεπώς το σύνολο των υποχρεώσεων προς τους ασφαλισμένους ατομικών και ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων  είναι πλήρως εξασφαλισμένο με τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είναι δεσμευμένα για λογαριασμό τους. Επίσης, η παραπάνω θετική εικόνα συνεχίζει, βελτιούμενη, να αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου του 2008, όπως αυτά κοινοποιήθηκαν στην αρμόδια Αρχή (ΕΠΕΙΑ). Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η ALICO AIG Life Ελλάδος είναι σε θέση να ανταποκριθεί, όπως πάντα, άριστα στις υποχρεώσεις της. Συνεπώς, ουδείς λόγος ανησυχίας υφίσταται σχετικά».
ΑΝ ΜΠΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ
Να σημειώσουμε πάντως πως πολλές ασφαλιστικές εταιρίες που κινούνταν στην ελληνική αγορά και στη Λάρισα έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια και σχεδόν όλες δραστηριοποιούνταν στον κλάδο αυτοκινήτου. Οι εταιρίες έκλεισαν επειδή δεν κάλυπταν το περιθώριο φερεγγυότητας, κάτι που δεν ισχύει, σύμφωνα με τα παρά πάνω, στην περίπτωση της AIG. Πάντως, η νομοθεσία προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι οδηγοί καλύπτονται για ένα μήνα από το Επικουρικό Κεφάλαιο και στη συνέχεια πρέπει να ασφαλιστούν σε άλλη εταιρία. Για τις γενικές ασφάλειες δεν υπάρχει αντίστοιχη κάλυψη, οπότε σε περίπτωση «λουκέτου» οι ασφαλισμένοι χάνουν τα ασφάλιστρα για το υπόλοιπο της περιόδου που έχουν πληρώσει. Στον κλάδο ζωής έχει κλείσει μία εταιρία και το χαρτοφυλάκιό της μεταφέρθηκε σε άλλη επιχείρηση, χωρίς βέβαια να υπάρχει τέτοια υποχρέωση. Τυπικά, σ’ αυτήν την περίπτωση η εταιρία τίθεται σε εκκαθάριση και οι δικαιούχοι (εργαζόμενοι, πιστωτές, πελάτες) πληρώνονται από την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass