ΚΑΤΑ 0,50% ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤ

Ασπιρίνη για τα χρηματιστήρια η μείωση των επιτοκίων

*Σε συντονισμένη μείωση των επιτοκίων προχώρησαν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2008 3:44 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:46
Περιορισμένης αποτελεσματικότητας ήταν τελικά η συντονισμένη κίνηση των Κεντρικών τραπεζών της ΕΚΤ , της FED και της Τράπεζας της Αγγλίας αλλά και άλλων τραπεζών να μειώσουν τα παρεμβατικά επιτόκια ώστε να αναστρέψουν το πτωτικό κλίμα στα χρηματιστήρια και να αποτρέψουν την χειροτέρευση των συνθηκών στις αγορές. Τα χρηματιστήρια υποχώρησαν εκ νέου σημαντικά ενώ οι μειώσεις των επιτοκίων στην διατραπεζική είναι τεχνική. Ορισμένοι πλέον εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις αγορές και τα χρηματιστήρια τονίζοντας ότι αφού με την μείωση των επιτοκίων δεν αντέδρασαν θα πρέπει να περιμένουμε και χειρότερα. Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ μειώθηκε κατά 0,50% και από το 4,25% καθορίστηκε στο 3,75
Οι Κεντρικές Τράπεζες που προχώρησαν στην ιστορική αυτή συντονισμένη παρέμβαση είναι οι ακόλουθες: Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), Τράπεζα της Σουηδίας (Sveriges Riksbank) και Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB).
Αναλυτικότερα:
Η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σήμερα, Τετάρτη, σε συντονισμένη μείωση των επιτοκίων τους κατά 0,50%, σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Η Fed «έκοψε» το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 0,50% σε 1,50%, η ΕΚΤ κατά 0,50% σε 3,75%, η Τράπεζα της Αγγλίας κατά 0,50% σε 4,50%.
Τα επιτόκια μείωσαν ακόμα οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, του Καναδά και της Σουηδίας.
Η κινεζική κεντρική τράπεζα «έκοψε» το βασικό επιτόκιο κατά 0,27%, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας (με επιτόκιο μόλις 0,50%) είπε ότι στηρίζει την κοινή προσπάθεια για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στην «παγωμένη» διατραπεζική αγορά χρήματος. Τα ευρωπαϊκά επιτόκια μειώθηκαν για πρώτη φορά από οτν Ιούνιο του 2003. Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται ότι «η πρόσφατη κλιμάκωση της χρηματοοικονομικής κρίσης έχει αυξήσει τους πτωτικούς κινδύνους για την ανάπτυξη και συνεπώς έχει μειώσει περαιτέρω τους ανοδικούς κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών»
Στην ανακοίνωση της Fed τονίζεται ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι «ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί αξιοσημείωτα τους τελευταίους μήνες» και επισημαίνεται ο κίνδυνος επιπλέον υποχώρησης της καταναλωτικής δαπάνης, εν μέρει μέσω της μειωμένης δυνατότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αντλήσουν πιστώσεις.
Ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, λέει η Fed, οι πρόσφατες μειώσεις τιμών στην ενέργεια και άλλα εμπορεύματα έχουν αποκλιμακώσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.
Θετικές αντιδράσεις, αλλά...
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «σημαντική» την απόφαση των κεντρικών τραπεζών, με τον εκπρόσωπο Τόνι Φράτο να δηλώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση σέβεται «την ανεξαρτησία της Oμοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ αποτελεί ένδειξη ενδυνάμωσης της οικονομίας και θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Ενδεικτική των ανησυχιών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν χθες στη Βουλή της χώρας ότι η Γαλλία -και η Ευρώπη γενικότερα- θα δεχθούν ισχυρότατο πλήγμα από την οικονομική κρίση. Το ΔΝΤ είπε ότι η συντονισμένη μείωση των επιτοκίων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass