ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Πως υπολογίζεται ο φόρος για την περαίωση

* Υπηρεσία για ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και τη συμπλήρωση των στοιχείων έθεσε σε λειτουργία το υπ. Οικονομικών

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2008 3:39 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:48
Σε λειτουργία την υπηρεσία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής των απογραφικών δελτίων και έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2006 έθεσε από χθες το Υπ. Οικονομικών.  Στη διεύθυνση www.gsis.gr/taxisnet/per2008/index.jsp ο ενδιαφερόμενος Λαρισαίοι επιτηδευματίας μπορεί:
* να συμπληρώσει ηλεκτρονικά, σε ειδική φόρμα, το απογραφικό δελτίο με όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του αποτελέσματος της περαίωσης,
* να αποστείλει ηλεκτρονικά στην αρμόδια ΔΟΥ το απογραφικό δελτίο που συμπλήρωσε και ταυτόχρονα * να λάβει έτοιμο εκτυπωμένο το οριστικό ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης.
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει την επομένη της υποβολής του απογραφικού να πάει στην Εφορία του, να υπογράψει την πράξη αποδοχής της περαίωσης, να ρυθμίσει τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης του φόρου και να καταβάλλει το 20% της συνολικής οφειλής.
Εννοείται πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της υπηρεσίας είναι ο ενδιαφερόμενος φορολογούμενος να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο δίκτυο TAXISNET. Για την εγγραφή στο TAXISNET, υποβάλεται ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα www.taxisnet.gr
Η ΓΓΠΣ παρέχει προς τους φορολογουμένους-χρήστες της νέας αυτής υπηρεσίας αναλυτικές οδηγίες για την ορθή ηλεκτρονική συμπλήρωση του απογραφικού δελτίου και την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος περαίωσης. Σύμφωνα με τις οδηγίες:
- Αφού συμπληρωθούν τα πεδία του απογραφικού δελτίου, είναι δυνατή η προσωρινή αποθήκευση με ένα «κλικ» πάνω στην ένδειξη «Προσωρινή».
- Εάν ο φορολογούμενος αποφασίσει ότι το απογραφικό δελτίο, όπως το έχει συμπληρώσει, είναι έτοιμο να αποσταλεί ηλεκτρονικά στην αρμόδια ΔΟΥ, πρέπει να κάνει «κλικ» πάνω στην ένδειξη «Οριστική».
- Τα οικονομικά στοιχεία για τις χρήσεις 2000-2001 (οικονομικά έτη 2001-2002) πρέπει να αναγράφονται σε δραχμές, ενώ για τις χρήσεις 2002-2006 (οικονομικά έτη 2003-2007) σε ευρώ.
 Δυνατότητα χρήσης της νέας αυτής ηλεκτρονικής υπηρεσίας έχουν όλοι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επιθυμούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για την περαίωση, εφόσον δεν έχουν διαπράξει διαπιστωμένες παραβάσεις του ΚΒΣ ή δεν έχουν άλλες ελεγκτικές εκκρεμότητες (αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, προσφυγές κ.λπ.). Επίσης φορολογούμενοι που βαρύνονται με παραβάσεις ή έχουν ανέλεγκτες χρήσεις πριν το 2000, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία αυτή και θα πρέπει να απευθυνθούν στις αρμόδιες ΔΟΥ.
ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ
Να σημειώσουμε πως στη ρύθμιση υπάγονται οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευματιών οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του έτους 2006 ενώ για τον τρόπο υπολογισμού του φόρου να σημειώσουμε τα εξής: 
Για τους επιτηδευματίες που δεν τήρησαν βιβλία ή τήρησαν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ το ποσό του επί πλέον φόρου υπολογίζεται ως εξής: Πολλαπλασιάζονται τα Συνολικά Ακαθάριστα Εσοδα επί 2% που είναι ο συντελεστής λογιστικών διαφορών για όλα τα επαγγέλματα, με εξαίρεση την περίπτωση του εμπόρου - πρατηρίου βενζίνης και πετρελαίου και την περίπτωση του πρατηρίου χονδρικής πωλήσεως προϊόντων καπνοβιομηχανίας όπου ο συντελεστής λογιστικών διαφορών είναι 0,7%. Εν συνεχεία, το ποσό των λογιστικών διαφορών προσαυξάνεται με τη θετική διαφορά που προκύπτει μεταξύ των προσδιοριζόμενων εξωλογιστικά καθαρών κερδών με τη χρήση του ΜΣΚΚ και των δηλούμενων καθαρών κερδών. Αν όμως τα δηλούμενα καθαρά κέρδη είναι μεγαλύτερα των εξωλογιστικών καθαρών κερδών, η διαφορά αυτών μειώνει το ποσό των λογιστικών διαφορών. Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους ως άνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%. Εάν από τους παραπάνω υπολογισμούς δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει ποσό μικρότερο από 200 ευρώ για επιτηδευματία που δεν τήρησε βιβλία ή τήρησε βιβλία A΄ κατηγορίας, το ποσό του φόρου ορίζεται στα 200 ευρώ.
Για ποσό μικρότερο από 500 ευρώ για κάθε επιτηδευματία που τήρησε βιβλία Β΄ κατηγορίας, το ποσό του φόρου ορίζεται στα 500 ευρώ.
* Προκειμένου για επιτηδευματία που τήρησε βιβλία Γ΄ κατηγορίας το ποσό του φόρου υπολογίζεται ως εξής: Τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή λογιστικών διαφορών 2%. Εν συνεχεία, το ποσό αυτό προσαυξάνεται με τη θετική διαφορά που προκύπτει μεταξύ των προσδιοριζόμενων εξωλογιστικά καθαρών κερδών με τη χρήση του ΜΣΚΚ μειωμένου κατά 30% και των δηλούμενων καθαρών κερδών. Και σε αυτήν την περίπτωση, αν τα δηλούμενα καθαρά κέρδη είναι μεγαλύτερα των εξωλογιστικώς προσδιοριζομένων, η διαφορά αυτών μειώνει τις λογιστικές διαφορές. Στο ποσό που προκύπτει επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%, για όλες τις περιπτώσεις, εκτός Α.Ε. και ΕΠΕ στις οποίες επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20%. Το ποσό του φόρου που προκύπτει δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 2‰ του ποσού των ακαθάριστων εσόδων συνολικά και σε κάθε περίπτωση το ποσό του φόρου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 600 ευρώ. Εξαιρετικά, στην περίπτωση που δεν υπάρχει παράβαση ΚΒΣ ή αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, το ποσό του φόρου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 1% των ακαθάριστων εσόδων. Ο συγκεκριμένος περιορισμός ισχύει ανεξαρτήτως κατηγορίας τηρουμένων βιβλίων.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass