ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Ν. ΡΩΜΝΙΟΣ

Μέτρα για την κλωστοϋφαντουργία ζητά ο ΣΘΕΒ

* «Καμπανάκι» για τιμές και παραγωγή σοδειάς το επόμενο διάστημα

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2008 4:04 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:50
«Καμπανάκι» για την πορεία του ελληνικού κλάδου κλωστοϋφαντουργίας κρούει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, Νίκος Ρώμνιος υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαία η λήψη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο. Ο κ. Ρώμνιος κάνει λόγο για έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού από την Πολιτεία σε επίπεδο καλλιέργειας βάμβακος, με δεδομένες τις επικείμενες αλλαγές στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, αλλά και για απουσία ικανών ελέγχων στις αθρόες εισαγωγές προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες. Ο πρόεδρος των Θεσσαλών βιομηχάνων επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις για τη ζήτηση της σοδειάς 08-09, ωστόσο τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δοθούν τιμές σαν τις περσινές στους παραγωγούς. Οι επισημάνσεις του κ. Ρώμνιου έγιναν με αφορμή την πρόσφατη ημερίδα του Πόλου Καινοτομίας Θεσσαλίας-Πλατφόρμα Αγροϋλικών (κλωστοϋφαντουργία) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στη Λάρισα. Το «άνοιγμα» των οικονομικών συνόρων της ΕΕ προς τρίτες χώρες επέφερε άμεσο πλήγμα στην ελληνική κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία, επισημαίνει ο κ. Ρώμνιος, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για την εν λόγω δραστηριότητα. «Χώρες όπως η Τουρκία, η Ρουμανία, τα Σκόπια και η Βουλγαρία άρχισαν να γίνονται ελκυστικές στους κεφαλαιούχους, διότι διέθεταν ό,τι διέθετε η Ελλάδα πριν από μία δεκαετία. Αυτό είναι και το μόνο κριτήριο με βάση το οποίο ολόκληρα εργοστάσια μεταφέρονται από τη μία χώρα στην άλλη. Όσες επιχειρήσεις επιβίωσαν, είχαν προβλέψει τις μελλοντικές συνθήκες, δηλαδή αρχικά αναβάθμισαν τον εξοπλισμό τους μειώνοντας το προσωπικό που απαιτείται και τελικά βελτίωσαν την ποιότητα των τελικών προϊόντων και δημιούργησαν ικανά brand names», αναφέρει.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του ΣΘΕΒ έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, με την επικαιρότητα να «φωτίζει» την απόσυρση της τροπολογίας για τη δυνατότητα παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου για τον δανεισμό των κλωστοϋφαντουργικών μονάδων (ήταν να κατατεθεί μαζί με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών), με συνέπεια να βρίσκονται ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» (Λαναρά). Σύμφωνα με την τροπολογία, το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε τη δυνατότητα παροχής εγγύησης για τις λειτουργούσες επιχειρήσεις του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας σε ποσοστό 100%, προς τα πιστωτικά ιδρύματα, για την εφάπαξ χρηματοδότηση με κεφάλαιο κίνησης μέχρι 20 εκατ. ευρώ για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου. Μάλιστα, το ποσό αυτό θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι και στο ύψος των 35 εκατ. ευρώ στην περίπτωση επιχειρήσεων που προήλθαν από συγχώνευση. Η τροπολογία φέρεται να «προσκρούει» στο κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζει ο κ. Ρώμνιος, στον τομέα της αγροτικής παραγωγής βαμβακιού ήδη το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθέτησε στις 23 Ιουνίου 2008, στο Λουξεμβούργο, το νέο κοινοτικό καθεστώς του βαμβακιού, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2009. Με βάση το νέο καθεστώς, η μεταρρύθμιση διατηρεί σε ποσοστό 65% τις αποσυνδεδεμένες ενισχύσεις -αυτές δηλαδή, που δεν συνδέονται πλέον με την παραγωγή- και κατά 35% τις συνδεδεμένες με την παραγωγή βαμβακιού υπό μορφή στρεμματικών ενισχύσεων. Με το νέο κοινοτικό καθεστώς του βαμβακιού οι εθνικές εκτάσεις που είναι επιλέξιμες προς επιδότηση καθορίζονται σε 2.700.000 στρέμματα, από 3.700.000 πριν, δηλαδή μείωση της τάξης του περίπου 30%.
ΤΙΜΕΣ
«Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αναλογιστούμε την υπάρχουσα κατάσταση που σήμερα βιώνουμε στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Πάνω από το 50% της καλλιέργειας βάμβακος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη λειψυδρία, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά και την ποιότητα του προϊόντος. Με μία παγκόσμια βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας σε κρίση και με ένα δολάριο αρκετά φτηνό για τους γείτονές μας Τούρκους, κανένας δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι θα υπάρχει ζήτηση για το βαμβάκι που θα παραχθεί την περίοδο 2008 – 2009», αναφέρει ο κ. Ρώμνιος. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι είναι αδύνατο να αγοράσει κάποιος σε τιμές σαν τις περσινές, καθώς η προηγούμενη παραγωγή ήταν καλή και υπάρχουν και αρκετές αδιάθετες ποσότητες στα εκκοκιστήρια. Ωστόσο, ο πρόεδρος των Θεσσαλών βιομηχάνων επισημαίνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί έλλειψη την επόμενη χρονιά, κυρίως επειδή δεν υπάρχει σε επίπεδο Πολιτείας ένας ικανός συντονισμός που να παρακολουθεί και να προτείνει στους αγρότες τι και σε ποιες ποσότητες να καλλιεργήσουν. Ο προβληματισμός των Θεσσαλών κλωστοϋφαντουργών είναι ότι η νέα ΚΑΠ και η έλλειψη συντονισμού θα οδηγήσει τους αγρότες να μην καλλιεργήσουν μεγάλες ποσότητες φέτος, με αποτέλεσμα να φανεί του χρόνου η έλλειψη.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τον κ. Ρώμνιο, τα προβλήματα του κλάδου εντοπίζονται σε συγκεκριμένα σημεία, με κυρίαρχο ζήτημα για τη Θεσσαλία την έλλειψη νερού.
Η μειωμένη δυνατότητα άρδευσης των καλλιεργειών βαμβακιού, το μεγάλο κόστος παραγωγής και η δραματική αύξηση του κόστους λειτουργίας και διάθεσης των επιχειρήσεων του κλάδου, η μείωση ή και κατάργηση των επιδοτήσεων στο βαμβάκι τα επόμενα χρόνια, το αδύναμο δολάριο που δεν ευνοεί τις εξαγωγές, οι μεγάλες αδιάθετες ποσότητες εκκοκκισμένου βάμβακος που υπάρχουν σήμερα στα ελληνικά εκκοκκιστήρια αλλά και η μαζική εισροή «φτηνών» προϊόντων από τρίτες χώρες έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από τη δραστηριότητα και τη λειτουργία των κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ. Στις προτάσεις του Συνδέσμου για τον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας είναι: μείωση των αθρόων εισαγωγών ομοειδών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες, μέσω αυστηρών ποιοτικών ελέγχων, προσήλωση των κλωστοϋφαντουργικών εταιριών στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και τη δημιουργία brand names, αντιμετώπιση τη λειψυδρίας που επιβαρύνει την καλλιέργεια και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού ως πρώτη ύλη και προτεραιότητα στην απορρόφηση ελληνικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μέσω των κρατικών προμηθειών.
 
ΜΕΤΡΑ
-Αυστηροί έλεγχοι στις εισαγωγές από τρίτες χώρες
-Περιορισμός αθρόων εισαγωγών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας
-Προσήλωση των επιχειρήσεων στη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων
-Δημιουργία αναγνωρίσιμων brand names
-Αντιμετώπιση λειψυδρίας στην καλλιέργεια βάμβακος
-Προτεραιότητα στα ελληνικά προϊόντα (για τις κρατικές προμήθειες)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass