«ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Προωθούμε μέτρα για τη στήριξη των πολιτών

* Σημαντικές παρεμβάσεις υπουργών και οικονομικών παραγόντων για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα

Δημοσίευση: 26 Νοε 2008 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
Τις βασικές πτυχές και τις στοχεύσεις του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο 19ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες.Ο πρωθυπουργός παράλληλα έστειλε σαφή μηνύματα προς τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες τους συνδικαλιστές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να βάλουν στη θέση του «εγώ» το «εμείς» και να «αναλογιστούμε τι περισσότερο μπορούμε να προσφέρουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά.Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το χειρότερο με την κρίση είναι ότι δεν έχει ούτε ορατό τέλος και κανένας δεν μπορεί να κάνει, σήμερα, ασφαλή εκτίμηση, ούτε για τη διάρκεια, ούτε για την ένταση, ούτε για την τροπή που μπορεί να προσλάβει, ενώ σημείωσε ακόμη ότι η αντοχή της ελληνικής οικονομίας στην κρίση, δικαιώνει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Έκανε μια συνοπτική αναδρομή στα φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση και τόνισε ότι τώρα μεταφέρθηκε γρήγορα στην πραγματική οικονομία και δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο αλληλεπιδράσεων σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, σε όλες τις οικονομίες του κόσμου. «Οι παγκόσμιες κρίσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις» είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε με έμφαση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη στο κατώφλι της ύφεσης και οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2009, είναι πολύ απαισιόδοξες.
«Παρόλα αυτά, η ελληνική οικονομία, ενισχυμένη από τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας επέδειξε -και εξακολουθεί να αποδεικνύει- ισχυρότερες αντοχές, σε σχέση με πολλές άλλες» είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι «η αλήθεια αυτή, αφενός δικαιώνει την πολιτική των τελευταίων χρόνων και, αφετέρου, υπαγορεύει ένταση προσπαθειών».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι απαιτούνται πολιτικές υπευθυνότητας, και βαθιά συναίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Αναφερόμενος στο Ελληνικό Σχέδιο Δράσης που διαμόρφωσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση, είπε ότι αυτό είναι προσηλωμένο σε τρεις αρχές:
* Πρώτον στην ευελιξία, αλλά στο πλαίσιο κανόνων ασφάλειας.
* Δεύτερον στην ανταπόκριση στις ανάγκες του σήμερα, αλλά χωρίς να υπονομεύεται το αύριο, και είπε χαρακτηριστικά:
«Από τη μία, ανταποκρινόμαστε στις άμεσες ανάγκες της οικονομίας, και από την άλλη, διασφαλίζουμε δημοσιονομική πειθαρχία, έτσι ώστε να μη διολισθήσει ο τόπος, ούτε τώρα, ούτε αργότερα, σε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα».
* Τρίτον, ανάπτυξη, αλλά με κοινωνική ευαισθησία, με ενίσχυση των επενδύσεων της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Από την άλλη, προωθούμε στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Εντάσσουμε σε όλες τις ενότητες του Σχεδίου μας πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας. Αυξάνουμε τις κοινωνικές μεταβιβάσεις και προετοιμάζουμε πρόσθετες δράσεις για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων» είπε ο κ. Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας.
Ζήτησε συστράτευση όλων των δυνάμεων για την επίτευξη αυτού του στόχου: «Στην πορεία αυτή, η κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας απαιτεί τη σύμπραξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Απαιτεί, από όλους να βάλουμε το «εμείς»στη θέση του «εγώ» και να αναλογιστούμε «τι περισσότερο μπορούμε να προσφέρουμε» είπε ο κ. Καραμανλής.
Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους τραπεζίτες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ για την στήριξη της ρευστότητας, από τις επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση στην παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια, αλλά και να προσαρμοστούν στην ιδέα συγκρατημένου κέρδους, αποφεύγοντας πρακτικές απολύσεων, από τους συνδικαλιστές να λειτουργήσουν με αυξημένη υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, εστιάζοντας τη δράση τους στην προστασία της εργασίας για τους πολλούς και όχι στα προνόμια για τους λίγους και από τις πολιτικές δυνάμεις «να απορρίψουμε τις σειρήνες του λαϊκισμού, που, κάτω από τις σημερινές συνθήκες προσλαμβάνουν επικίνδυνο χαρακτήρα για την ίδια την πορεία της χώρας».
O κ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ
Προσφωνώντας τον κ. Κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης, τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Η παγκόσμια οικονομία πλήττεται ήδη με πρωτοφανή σφοδρότητα από έναν καταστροφικό ιό, που καλλιεργήθηκε από την ανεξέλεγκτη δράση των αγορών και την άπληστα κερδοσκοπική συμπεριφορά των στελεχών τους. Η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση, με συρρίκνωση του Α.Ε.Π. και με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Μέχρι, τουλάχιστον, το καλοκαίρι του 2009, ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης θα συνεχιστεί, γιατί μέχρι τότε θα εκδηλωθούν σε πλήρη έκταση οι παρενέργειες της πιστωτικής κρίσης.
Η Ελλάδα υφίσταται ήδη τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Πλήττεται έντονα το εμπόριο και η βιομηχανία του τόπου. Είναι ενδεικτική η δραματική αύξηση των ακάλυπτων επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά, η μείωση των πωλήσεων, η έλλειψη ρευστότητας, αλλά και η αναμενόμενη μείωση προσωπικού από σημαντική μερίδα ελληνικών επιχειρήσεων. Πλήττονται νευραλγικοί τομείς της οικονομίας μας, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός. Οι πιέσεις θα είναι ακόμα εντονότερες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009, με αποτέλεσμα την παραπέρα μείωση της απασχόλησης και της αγοραστικής δύναμης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, με αναπόφευκτο βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα την ύφεση.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε ήδη εισέλθει σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της χώρας. Δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση, που καλείται να λάβει δυσάρεστα μέτρα για την αποκατάσταση της ισορροπίας και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για το μέλλον. Κύρια, όμως, καλείται να ενημερώσει επακριβώς το λαό για την κρισιμότητα της κατάστασης, να παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης συμπληρωματικά τού ήδη κατατεθέντος προϋπολογισμού, να επιδείξει ακόμα μεγαλύτερη σοβαρότητα, έτσι ώστε να απαλείψει το φόβο του λαού για ό,τι επέρχεται και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του στην ηγεσία του και να το συσπειρώσει. Να αποδείξει ακόμα μία φορά την επάρκεια της ηγεσίας, την επάρκεια της πολιτικής. Δύσκολη περίοδο και για τον ελληνικό λαό, που καλείται να αποδεχτεί και να στηρίξει τα μέτρα αυτά. Περίοδο που απαιτεί θυσίες, πειθαρχία, λιτότητα, νοικοκύρεμα του χώρου του για τον καθένα μας, στην επιχείρηση, στο νοικοκυριό, στο κράτος και, παράλληλα, προετοιμασία για την αυριανή μέρα».
Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της αγοράς και να μην επικρατήσουν στην Ελλάδα οι φωνές που ζητούν την καθυστέρησή τους και την εφαρμογή περισσότερης ρύθμισης επισήμανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, μιλώντας στο Συνέδριο.
"Αισθάνομαι πολύ καλά για τις προοπτικές των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά λιγότερο καλά για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.
Ο κ. Σπέκχαρντ σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένες στα προϊόντα που προκάλεσαν τα προβλήματα στην διεθνή οικονομία, ενώ τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση "κατάφερε να περιορίσει το χρέος, να ξεκινήσει φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων". Ο κ. Σπέκχαρντ ανέδειξε την σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, του περιορισμού της γραφειοκρατίας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, προκειμένου η χώρα να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ σημείωσε ότι στην Έκθεση Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την διετία 2008-9, η Ελλάδα έπεσε δύο θέσεις από την προηγούμενη διετία, στο Νο 67, πιο κάτω από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα είναι 122η από τις 134 χώρες που ερευνά το Φόρουμ σχετικά με την γραφειοκρατία που απαιτείται για να δημιουργηθεί μια επιχείρηση.  
Ο κ. ΚΑΠΡΑΛΟΣ   
Η διεθνής κρίση έχει δημιουργήσει ευκαιρίες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι περίπου στο 33%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1997, ενώ η μερισματική απόδοση των είκοσι μεγαλύτερων εταιριών αναμένεται ότι θα ξεπεράσει πλέον το 5% παρά τη διεθνή κρίση, επισήμανε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Καπράλος μιλώντας στο συνέδριο. " Ο σημαντικότερος κίνδυνος που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή για την ελληνική αγορά είναι η μείωση της ρευστότητας και πολλά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια τείνουν να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους στις περισσότερο ανεπτυγμένες αγορές. Επίσης, η έλλειψη ισχυρού εγχώριου επενδυτικού κοινού, με τα Αμοιβαία Κεφάλαια που έχουν εκροές, τις Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου που έχουν απορροφηθεί από τις τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία που απέχουν από την αγορά, δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά μας, ανέφερε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
 
 
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass