ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

Ήπια τεκμήρια για ακίνητα, Ι.Χ. και σκάφη

Δημοσίευση: 29 Νοε 2008 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
Σύντομα θα ανακοινωθεί το «ήπιο και λογικό» σύστημα ελάχιστου κόστους χρήσης, δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα έχει καμιά σχέση με το παλιό σύστημα των τεκμηρίων. Η δήλωση του υπουργού Οικονομίας έγινε με αφορμή την υποβολή προτάσεων για το ελάχιστο κόστος χρήσης από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι θέσεις του υπουργείου Οικονομίας για το ελάχιστο κόστος χρήσης «οι οποίες είναι πολύ κοντά σε αυτές των φορέων».
Ο νέος μηχανισμός των τεκμηρίων διαβίωσης, από τον οποίο θα εξαιρεθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχει εφαρμογή στα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, στις κύριες και τις εξοχικές κατοικίες και πιθανόν στις οικιακές βοηθούς. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων θα λειτουργεί ως ένα απλό άθροισμα των δαπανών που απαιτούνται για τη συντήρησή τους και το οποίο θα διαμορφώνεται περίπου στα 12.000 ευρώ (δηλαδή στο ύψος τους αφορολόγητου ποσού).
Οι φορολογούμενοι που διαμένουν σε οικίες άνω των 200 τ.μ. και ταυτόχρονα εμφανίζονται να έχουν μία εξοχική κατοικία άνω των 150 τ.μ., ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 2.000 κ.ε. ή ένα σκάφος άνω των 7 μέτρων το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να καθιερώσει το προηγούμενο «ελάχιστο όριο» εισοδήματος που θα πρέπει να δηλώνουν στην Εφορία.
Δηλαδή οι φορολογούμενοι που διαθέτουν τα προηγούμενα περιουσιακά στοιχεία δεν θα μπορούν από το 2009 να δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τα 12.000 ευρώ αφού η Εφορία δεν θα τους φορολογεί με βάση το δηλωθέν εισόδημα αλλά με το «ελάχιστο κόστος χρήσης περιουσιακών στοιχείων» (σ.σ. όπως μετονομάζονται τα τεκμήρια διαβίωσης).
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΟΜΙΔΑ
Χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ακινήτων πρότεινε στο κ. Αλογοσκούφης το εξής: Να παραμείνουν τα υφιστάμενα όρια απαλλαγής 200 τ.μ. και ο μηχανισμός των τεκμηρίων να πιάνει τις μεγάλες εμβαδού κατοικίες, άνω των 200 τ.μ. Το κόστος χρήσης το ορίζει σε 5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το οποίο όμως πέφτει στο μισό όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους, 2,5 ευρώ. Το ίδιο προτείνει και για την εξοχική κατοικία με το κόστος να περιορίζεται στην τρίμηνη χρήση.
2. Αυτοκίνητα. Για τα τεκμήρια των αυτοκινήτων οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «κοινή πλεύση» μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Συνδέσμου αυτοκινήτων.
Δηλαδή, ο νέος μηχανισμός των τεκμηρίων διαβίωσης να ισχύσει για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. έως 2.500 κ.ε. και με κόστος χρήσης τα 3.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο: Από τα 2.500 έως 3.000 κ.ε. το τεκμήριο θα είναι 3.500 ευρώ, για αυτοκίνητα από 3.001 έως 4.000 κ.ε. το τεκμήριο θα είναι 4.000 ευρώ, από 4.001 έως 5.000 κ.ε. το τεκμήριο «ψηλώνει» στα 5.000 ευρώ και για οχήματα άνω των 5.001 κ.ε. το συνολικό κόστος χρήσης θα είναι 6.000 ευρώ.
3. Σκάφη αναψυχής. Κοινή θέση για τα τεκμήρια των σκαφών, αναφέρουν οι πληροφορίες ότι έχει το υπουργείο Οικονομίας με τον αντίστοιχο Σύνδεσμο. Δηλαδή να ισχύσει τεκμήριο διαβίωσης για όλα τα σκάφη αναψυχής και όχι για αυτά με μήκος άνω των 10 μέτρων που ισχύει σήμερα. Αντ’ αυτού ο Σύνδεσμος σκαφών προτείνει το τεκμήριο να ξεκινάει από τα 7 μέτρα σκάφους ( όπως ήταν το προηγούμενο καθεστώς των τεκμηρίων) και τα 1.788 ευρώ το κόστος χρήσης και να φθάνει τα 8.085 ευρώ για σκάφη αναψυχής μήκους από 11 έως 12 μέτρα.
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην εκστρατεία για την καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής.
«Η φορολογική συνείδηση είναι κοινωνική συνείδηση. Ξεκινάει από τον καθένα, μας ωφελεί όλους» σημείωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι η εκστρατεία εστιάζει στην ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της φοροδιαφυγής και δίνει έμφαση στην κοινωνική αδικία που προκαλείται μέσα από τη φοροδιαφυγή.
«Η προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι σήμερα πιο επιβεβλημένη, λόγω της διεθνούς κρίσης που επηρεάζει όλες τις οικονομίες του κόσμου. Οι οικονομικοί πόροι που στερείται το δημόσιο, λόγω της φοροδιαφυγής περιορίζουν τη δυνατότητα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της ανάπτυξης και της βελτίωσης της δημόσιας υγείας και παιδείας» είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του.
Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και ότι μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές το 2009.
Υπενθύμισε επίσης ότι μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις ενώ έχουν καταργηθεί φόροι για κληρονομιές και γονικές παροχές, ενώ έχει απλοποιηθεί η φορολογία ακινήτων.
Επίσης υπενθύμισε την ενοποίηση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, την οποία χαρακτήρισε σημαντική τομή στην προσπάθεια αντιμετώπισης του εκτεταμένου λαθρεμπορίου στα καύσιμα.
Σχολιάζοντας τις θέσεις Αλογοσκούφη, η Λούκα Κατσέλη του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι τα νέα μέτρα στην ουσία αποτελούν και πάλι τεκμήρια για Ι.Χ., ακίνητα και σκάφη αναψυχής.
«Ενδεικτικό της σοβαρότητας, με την οποία αντιμετωπίζει ο κ. Αλογοσκούφης το ζήτημα της φοροδιαφυγής, είναι ότι μόλις χθες ενημερώθηκε το ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, χωρίς να υποβληθεί η ημερήσια διάταξη, χωρίς να υποβληθούν εγκαίρως οι προτάσεις του Υπουργείου και χωρίς να διασφαλιστεί σοβαρός και τεκμηριωμένος διάλογος» κατέληξε.
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass