ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

«Συναγερμός» για την εργάσιμη εβδομάδα 70 ωρών !

* Πανευρωπαϊκή συνδικαλιστική κινητοποίηση την Τρίτη, όπου θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2008 2:49 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:07
Τα πάνω-κάτω στις εργασιακές σχέσεις, και μάλιστα μεσούσης της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, έρχεται να βάλει το σχέδιο οδηγίας για εφαρμογή «ελαστικού» ωραρίου εργασίας έως και πάνω από 70 ώρες την εβδομάδα!
Το σχέδιο οδηγίας αναμένεται να υπερψηφισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου.
Η εισήγηση του Ισπανού σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Αλεχάνδρο Θέρκας προβλέπει ότι μέσα σε διάστημα 12 μηνών ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να ξεπερνά και τις 70 ώρες (έως τις 78), ενώ στο σύνολο του έτους ο μέσος όρος θα πρέπει να παραμένει στις 48 ώρες την εβδομάδα.
Έτσι, οι εργαζόμενοι θα καλούνται να δουλεύουν σε ορισμένες περιόδους πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα και σε άλλες λιγότερες. Οι επιπλέον ώρες εργασίας θα αναπληρώνονται με ρεπό, άδειες κ.τλ., με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η εισήγηση που έχει βελτιώσει σε ορισμένα σημεία την απόφαση Συμβουλίου υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, τον περασμένο Ιούνιο, προβλέπει ακόμα ότι αυτός ο τρόπος διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με τη δυνατότητα ρήτρας αυτοεξαίρεσης («opt-out») θα πρέπει να καταργηθεί έπειτα από 3 χρόνια.
Η αυτοεξαίρεση είναι η δυνατότητα ατομικής συμφωνίας μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, με την οποία ένας υπάλληλος θα μπορεί να εξαιρείται από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των 48 ωρών και να εργάζεται ακόμη και πάνω από 70 ώρες την εβδομάδα.
Στην εισήγηση Θέρκας προβλέπεται ακόμα ότι ο χρόνος εφημερίας («stand by») θα θεωρείται εργάσιμος χρόνος, μόνο όταν ο απασχολούμενος χρειαστεί να παρέχει εργασίας.
Αν δεν περάσει η πρόταση, θα ισχύσει η απόφαση του Συμβουλίου για τη δυνατότητα «opt-out» με μέγιστο χρόνο απασχόλησης τις 65 ώρες την εβδομάδα, αλλά χωρίς να περιορίζεται η εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων μετά από 3 έτη. 
Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις μπορούν να καθορίζουν με επιχειρησιακές συμβάσεις ότι μέχρι και 138 ώρες από το συνολικό ετήσιο χρόνο εργασίας μπορούν να κατανέμονται σε ορισμένες περιόδους, με αντίστοιχη μείωση των ωρών κατά το λοιπό διάστημα.
Λίγες είναι, ωστόσο, οι επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε ανάλογες ρυθμίσεις.
Την Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο πανευρωπαϊκή συνδικαλιστική κινητοποίηση, όπου θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Κινητοποιήσεις θα γίνουν και στην Αθήνα.
Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο, την Τετάρτη, στις 18:00 στην Ομόνοια, καλώντας τους εργαζόμενους να «υψώσουν μέτωπο ισχυρής αντίστασης κατά των 65 ωρών βδομαδιάτικης εργασίας και το χωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε 'ενεργό' και 'ανενεργό' (απλήρωτο)».
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών, σήμερα ισχύουν τα εξής:
* Δημόσιο: Από 5 μέχρι και 17 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες βγαίνουν στη σύνταξη οι γυναίκες που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα.
* ΙΚΑ: 5 έως 10 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες βγαίνουν στη σύνταξη οι γυναίκες, που καλύπτονται από τον μεγαλύτερο φορέα της χώρας. Ειδικό καθεστώς ισχύει για τις μητέρες ανηλίκων, οι οποίες με 18,3 έτη ασφάλισης μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 55 ή μειωμένη στα 50.
* ΔΕΚΟ και Τράπεζες: Μέχρι και 17 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες βγαίνουν στη σύνταξη οι γυναίκες, που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι μητέρες τριών ή περισσοτέρων παιδιών μπορούν να πάρουν σύνταξη με 20ετία ανεξαρ τήτως ηλικίας.
* ΟΓΑ: Ενιαία όρια ηλικίας ισχύουν στον ΟΓΑ, όπου τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το 65o έτος για να συνταξιοδοτηθούν με 15ετία.
* ΟΑΕΕ: Στο Ταμείο ισχύουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης και για τα δύο φύλα. Στο ΤΣΑ υπάρχει διάταξη που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση των γυναικών με μειωμένη σύνταξη εφόσον συμπληρώσουν 25 έτη και κλείσουν το 58o έτος.
* Ταμεία Επιστημόνων: Μέχρι 15 χρόνια νωρίτερα βγαίνουν στη σύνταξη οι γυναίκες στους φορείς των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass