ΕΕΤΤ: ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Απλοποιείται η αδειοδότηση ταχυδρομικών επιχειρήσεων

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2008 3:00 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:08
Στην έκδοση νέου Κανονισμού Γενικών Αδειών για την παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφορών, προέβη με χθεσινή Απόφασή της η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ, κατόπιν διενέργειας και σχετικής δημόσιας διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ο συγκεκριμένος Κανονισμός θέτει γενικές αρχές λειτουργίας των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών, διευκρινίζει διαδικασίες και προσδιορίζει με σαφήνεια τη συμπεριφορά και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους καταναλωτές. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκδοση του νέου Κανονισμού είναι απόρροια της εμπειρίας που αποκτήθηκε από την εφαρμογή του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου, των τακτικών ελέγχων που διεξάγει η Διεύθυνση Ταχυδρομείων της ΕΕΤΤ, των πορισμάτων της Μελέτης της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ταχυδρομικής Αγοράς που διενήργησε η ΕΕΤΤ με ανεξάρτητο φορέα καθώς και της επικείμενης απελευθέρωσης της Ευρωπαϊκής Ταχυδρομικής Αγοράς. Στόχος του νέου Κανονισμού είναι η διασφάλιση της προστασίας του καταναλωτή όσον αφορά τις παρεχόμενες ταχυδρομικές υπηρεσίες, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ταχυδρομικών επιχειρήσεων και η ενίσχυση της ευελιξίας στη λειτουργία τους.
Τα βασικότερα σημεία διαφοροποίησης του νέου Κανονισμού από το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο είναι τα ακόλουθα:
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Για τη διακίνηση διαφημιστικών αντικειμένων χωρίς διεύθυνση παραλήπτη, απαιτείται γενική άδεια μόνο όταν τα αντικείμενα αυτά έχουν χαρακτηριστικά ταχυδρομικού αντικειμένου, δηλ. βρίσκονται εντός φακέλου ή παρόμοιας συσκευασίας.
2. Οι υπηρεσίες απλής μεταφοράς, όταν αυτές δεν παρέχονται σε συνδυασμό με κάποιο στάδιο ταχυδρομικής υπηρεσίας (πχ διαλογή ή επίδοση στον παραλήπτη), δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο της γενικής άδειας . 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕΤΤ
Απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής και υποβολής πιστοποιητικών στο Μητρώο Ταχυδρομικών Επιχειρήσεων της ΕΕΤΤ, ενώ προβλέπεται και διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των σχετικών αιτήσεων.
ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ
Οι αδειοδοτημένες επιχειρήσεις μπορούν πλέον να αποτελούν μέλη δικτύων άλλων αδειοδοτημένων επιχειρήσεων.
Την υποχρέωση καταβολής τελών στην ΕΕΤΤ έχει πλέον η επιχείρηση που αναλαμβάνει την ευθύνη της διακίνησης του ταχυδρομικού αντικειμένου και εκδίδει το Συνοδευτικό Δελτίο Ταχυμεταφοράς (ΣΥΔΕΤΑ). Οι αδειοδοτημένες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη διακίνηση του αντικειμένου αποκλειστικά ως μέλη δικτύου, δεν καταβάλλουν τέλη στην ΕΕΤΤ.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Για τις υπηρεσίες διακίνησης διαφημιστικών αντικειμένων χωρίς διεύθυνση παραλήπτη δεν απαιτείται η χρήση Ειδικού Συστήματος Παρακολούθησης και Εντοπισμού Ταχυδρομικών Αντικειμένων (ΕΣΠΕΤΑ).
Για τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών, απαιτείται η εισαγωγή στο ΕΣΠΕΤΑ μόνο όσων στοιχείων είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση κάθε ταχυδρομικού αντικειμένου.
3. Προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης (π.χ. χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για τη λήψη υπογραφών)
Θέσπιση κοινών «Όρων και Προϋποθέσεων» για την προστασία των χρηστών.
Με το νέο Κανονισμό καθορίζονται για πρώτη φορά οι όροι και προϋποθέσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, οι οποίοι αφορούν στην προστασία των χρηστών. Ο Χάρτης Υποχρεώσεων προς τον Καταναλωτή (ΧΥΚ) κάθε ταχυδρομικής επιχείρησης και η ατομική σύμβαση μεταξύ της επιχείρησης και του καταναλωτή οφείλουν να συμμορφώνονται με τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που μεταξύ άλλων, αφορούν στα εξής:
- Ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών/χρόνος επίδοσης: Οι επιχειρήσεις που παρέχουν ταχυδρομικές υπηρεσίες οφείλουν να εκπληρώνουν όλες τις ποιοτικές προδιαγραφές και το χρόνο επίδοσης που αναγράφονται στο ΧΥΚ.
- Τιμολόγηση παρεχόμενων υπηρεσιών: Η ταχυδρομική επιχείρηση που παρέχει ταχυδρομικές υπηρεσίες Γενικής Άδειας υποχρεούται να συντάσσει τιμοκατάλογο, ο οποίος θα αναγράφει κατ’ ελάχιστο τα εξής: ημερομηνία έκδοσης του τιμοκαταλόγου για κάθε ταχυδρομική υπηρεσία που παρέχεται από την επιχείρηση, τις αντίστοιχες χρεώσεις, τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας, την υποχρέωση της ταχυδρομικής επιχείρησης να δημοσιεύει τον ισχύοντα τιμοκατάλογο και τον τρόπο που ο χρήστης μπορεί να λάβει γνώση του τιμοκαταλόγου αυτού.
-Διαχείριση των Ανεπίδοτων Ταχυδρομικών Αντικειμένων: Οι υποχρεώσεις και οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει η ταχυδρομική επιχείρηση όσον αφορά στη διαχείριση των ταχυδρομικών αντικειμένων για τα οποία δεν κατέστη δυνατή η επίδοσή τους στους παραλήπτες για οποιαδήποτε αιτία, είναι κατ’ ελάχιστο, οι έξης: α) έγγραφη ειδοποίηση προς τον παραλήπτη και επιστροφή του αντικειμένου σε χώρο της επιχείρησης, β) προγραμματισμός δεύτερης επίδοσης ή και περισσοτέρων και γ) επιστροφή του αντικειμένου στον αποστολέα εφόσον τελικά δεν καταστεί δυνατή η επίδοση του αντικειμένου στον παραλήπτη.
- Διαφάνεια και Δημοσιότητα Πληροφοριών: Η ταχυδρομική επιχείρηση οφείλει να δημοσιεύει ΧΥΚ, ο οποίος θα περιλαμβάνει με σαφήνεια ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τα τιμολόγια της και τα σημεία πρόσβασης και χρήσης του δικτύου της από τους χρήστες. Η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων πληροφοριών γίνεται: α) με την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα της ταχυδρομικής επιχείρησης, β) από τα σημεία εξυπηρέτησης της ταχυδρομικής επιχείρησης, γ) μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της ταχυδρομικής επιχείρησης και δ) αποστέλλοντας το ενημερωτικό υλικό, ιδίως το ΧΥΚ, ή τμήμα αυτού σε οποιοδήποτε χρήστη υπέβαλε ανάλογο αίτημα.
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Προβλέπεται η μείωση των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν οι ταχυδρομικές επιχειρήσεις στην ΕΕΤΤ, σε περίπτωση επενδύσεών τους σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass