ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Με γεμάτα ράφια ολοταχώς για τις εκπτώσεις

* Με μείωση 20%-25% του τζίρου «αποχαιρετά» την αγορά το 2008

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2008 18:53 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:11
Με αποθέματα που αγγίζουν κατά μέσο όρο το 50%-60% βαδίζουν ολοταχώς για τις εκπτώσεις οι έμποροι της Λάρισας, κάτι που υποδηλώνει το μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για εορταστικές αγορές. Η αγοραστική κίνηση βρέθηκε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τις τρεις τελευταίες μέρες του 2008, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, καθώς όπως λένε, ο κόσμος όχι μόνον αγόρασε λιγότερα τεμάχια, αλλά προτίμησε και αγορές μικρότερης αξίας σε σχέση με πέρυσι.
Η πτώση για το Δεκέμβριο είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη για την πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων της πόλης, εξέλιξη που δεν μπορεί να ισοφαριστεί από τυχόν αναθέρμανση της κίνησης κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη ημερομηνία έναρξης είναι η 15η Ιανουαρίου 2009, ενώ οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν ως το τέλος Φεβρουαρίου. Είναι, ωστόσο, αρκετές οι περιπτώσεις καταστηματαρχών που έχουν ανακοινώσει ήδη χαμηλότερες τιμές, είτε με ευθύ ή με «πλάγιο» τρόπο, ενώ καλύτερες τιμές στα ταμεία είναι δεδομένες.
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Ο γενικός γραμματέας του ΕΣΛ, Γιώργος Τσιαπλές υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται θέμα προεκπτώσεων και οποιαδήποτε αναγγελία στη βιτρίνα για ποσοστά μέχρι τις 15 Ιανουαρίου είναι παράνομη, με βάση τη σχετική νομοθεσία. «Το νομικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους», είπε. Όσο για τα ποσοστά των φετινών εκπτώσεων, ο κ.Τσιαπλές σημείωσε ότι στη χειρότερη περίπτωση θα είναι ίδια με τα περσινά επίπεδα. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ακριβώς επειδή τα αποθέματα χειμερινών ειδών δεν έχουν φύγει από τα ράφια, οι έμποροι θα αναγκαστούν να επιδιώξουν τη μεγαλύτερη δυνατή ρευστοποίηση, αλλά και στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Ο γενικός γραμματέας του ΕΣΛ εκτίμησε ακόμη ότι η κίνηση θα είναι «ανεβασμένη» κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Πάντως, οι καταναλωτές θεώρησαν ότι οι τιμές των προϊόντων ήταν ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι, κάτι που δεν ισχύει, σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο. «Φθηνό είναι πάντοτε αυτό που μπορείς να αγοράσεις και ακριβό είναι πάντοτε αυτό που δεν μπορείς να αγοράσεις», είπε ο κ.Τσιαπλές.
ΔΥΣΚΟΛΑ
Δεν είναι όμως μόνον το τέλος του 2008 που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, καθώς ο έντονος προβληματισμός τους εστιάζεται στον ερχόμενο Μάρτιο-Απρίλιο, όταν οι υποχρεώσεις σε πληρωμές και νέες παραγγελίες θα είναι εξαιρετικά «πιεστικές».
Όσο για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο θέμα της απασχόλησης στα εμπορικά καταστήματα, ο κ.Τσιαπλές είναι κατηγορηματικός: «Κανείς δεν θέλει να απολύσει κόσμο, διότι μετά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε». Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι οι συνέπειες της κρίσης δεν θα είναι μόνον για ένα χρόνο, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass