ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

Κρίσιμη εβδομάδα για τις τράπεζες

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2015 8:07

Μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για την κυβέρνηση, καθώς εντός των ημερών κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πιθανότατα και το νομοσχέδιο για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Νοεμβρίου.  Στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου (μετά οι αγορές θα κλείσουν λόγω των Χριστουγέννων), διαφορετικά θα ισχύσει η οδηγία για το bail-in, δηλαδή η διάσωση εκ των έσω, κάτι που ως γνωστόν θέτει σε κίνδυνο τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου είναι το σημείο εκκίνησης για την ανακεφαλαιοποίηση -την τρίτη κατά σειρά- της Εθνικής, της Πειραιώς, της Alpha και της Eurobank.  Τα ξημερώματα του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα των stress tests. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα προβούν σε ανακοινώσεις τόσο για τις αυξήσεις όσο και για τα επίσημα αποτελέσματα εξαμήνου, πιθανόν και 9μήνου.

Οι τραπεζίτες έχουν ήδη ενημερωθεί για τα ποσά που έδειξε ο έλεγχος των στοιχείων ενεργητικού και τα οποία έχουν να κάνουν με τα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν και τα μεγάλα «βαρίδια» των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Οι ίδιοι, αν και είναι «φειδωλοί» στις τοποθετήσεις τους, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, αφενός διότι τα νούμερα είναι καλύτερα του αναμενομένου και αφετέρου διότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, «οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι διαχειρίσιμες». Η συμμετοχή, βέβαια, των ιδιωτών θα κριθεί και από τα κίνητρα που θα δοθούν, αν και τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως: οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, αφού δεν υπάρχουν ικανά χρονικά περιθώρια και οι τράπεζες απευθύνονται ουσιαστικά στους ίδιους ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται στην περιοχή των 14 δισ. ευρώ με 17 δισ. ευρώ.

  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass