ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Για λίγους το επίδομα θέρμανσης

* Αυξημένες οι παραγγελίες για πετρέλαιο - Από 0,79 έως 0,85 ευρώ το λίτρο η διάθεσή του στο ν. Λάρισας

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2015 0:11

 

Του Γιώργου Νούλη

Θολό εξακολουθεί να είναι ακόμη το τοπίο γύρω από το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου. Δύο εβδομάδες περίπου μετά την επίσημη έναρξη της χειμερινής σεζόν και καθώς οι παραγγελίες για τον ανεφοδιασμό των δεξαμενών στη Λάρισα, λόγω των καιρικών συνθηκών, αυξάνονται το μόνο που είναι οριστικό για την ώρα είναι ότι το επίδομα θα το λάβουν οι μισοί σε σχέση με πέρυσι δικαιούχοι.

Για το πότε θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση η οποία θα ξεκαθαρίζει τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή του και αν τελικά θα είναι χαμηλότερο ή όχι των 35 λεπτών ανά λίτρο, το τοπίο παραμένει ασαφές

Βέβαια, όπως λέγεται, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, αλλά από τη στιγμή που δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα νούμερα ώστε τα 105 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό να μοιραστούν με πιο δίκαιο τρόπο και όσο το δυνατό πιο στοχευμένα σε αυτούς που έχουν πραγματικά το επίδομα ανάγκη, και πολύ περισσότερο το πότε θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων παραμένει άγνωστο, οι καταναλωτές βρίσκονται στο σκοτάδι…

Πάντως οι παραγγελίες πετρελαίου στη Λάρισας, από την περασμένη εβδομάδα άρχισαν σταδιακά να αυξάνονται κυρίως από αυτούς που δεν δικαιούνται επιδόματος. Οι υπόλοιποι οι εν δυνάμει δικαιούχοι τηρούν στάση αναμονής. Σήμερα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Υπ. Ανάπτυξης, το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται κατά μέσο όρο από 0,82-0,84 ευρώ το λίτρο, ενώ υπάρχουν και πρατήρια που το διαθέτουν και με 0,79 ευρώ. "Η τιμή διαμορφώνεται σύμφωνα με τις τιμές διυλιστηρίου, εξηγεί η πρόεδρος των βενζινοπωλών ν. Λάρισας κ. ΄Ελσα Παπαδοπούλου. Οι τιμές στην πλειοψηφία των πρατηρίων κυμαίνονται από 0,82-0,85 ευρώ το λίτρο και δυστυχώς έχει αυξητικές τάσεις. Οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί τελευταίως ενώ για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών η εξόφληση γίνεται και με την χρήση καρτών".

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, το βέβαιο είναι ότι μέσω των κριτηρίων θα περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων ενώ κάποια δεδομένα θα αλλάξουν. Δηλαδή δεν πρόκειται να δοθεί προκαταβολή του επιδόματος, αλλά τα χρήματα θα δοθούν αφού πρώτα γίνουν οι σχετικές παραγγελίες. Τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι επιτήδειοι καρπώθηκαν την προκαταβολή και δεν έβαλαν πετρέλαιο με αποτέλεσμα το Υπ. Οικονομικών ακόμη να του ψάχνει…

Πέρυσι, για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ίσχυαν τα εξής κριτήρια:

1. Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο.

2. Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).

3. Περιουσιακά: Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Η μέγιστη επιφάνεια ακινήτου για τη θέρμανση του οποίου μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος ανέρχεται στα 120 τετραγωνικά μέτρα.

4. Επίσης δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

5. Ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή διαμονής, ίσχυαν ανώτατα όρια επιδότησης θέρμανσης. Για παράδειγμα, στη Λάρισα ήταν 1800 λίτρα.

Το πόσο θα αυστηροποιηθούν πλέον είναι αντικείμενο επεξεργασίας του υπουργείου Οικονομικών καθώς ο στόχος είναι να μειωθούν τα επιδοτούμενα νοικοκυριά προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το συνολικό κονδύλι που θα εκταμιευτεί θα είναι κατά 50% χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελικές αποφάσεις θα βαρύνει και ο ανεξόφλητος λογαριασμός της περασμένης σεζόν, καθώς υπάρχουν ακόμα δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης οι οποίοι δεν έχουν λάβει την τελευταία δόση από τον περασμένο χειμώνα.

ΑΚΟΜΗ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ

Πάντως με τα σημερινά δεδομένα αν μείνουν τα 35 λεπτά της επιδότησης τότε οι Λαρισαίοι θα προμηθεύονται το πετρέλαιο από 0,45 έως 0,50 λεπτά το λίτρο ακόμη πιο χαμηλά σε σχέση με πέρυσι. Άλλωστε με το άλλοθι της χαμηλής τιμής το υπουργείο θα κάνει πιο αυστηρά τα κριτήρια υπαγωγής στη διαδικασία του επιδόματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass