ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η καινοτομία "κλειδί" για την επιχειρηματικότητα

* Στον κλάδο των κατασκευών το ισχυρότερο πλήγμα - Σε εστίαση και διασκέδαση επικεντρώνονται οι νέες επιχειρήσεις - Ποιες πρέπει να είναι οι δράσεις της ΟΕΒΕ Λάρισας

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2015 0:13
Από τη χθεσινή ημερίδα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών στο Επιμελητήριο Από τη χθεσινή ημερίδα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών στο Επιμελητήριο

 

Του Γιώργου Νούλη

Αποκαλυπτικά και χρήσιμα συμπεράσματα για τη συμβολή του κάθε κλάδου στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας και τα κυριότερα πεδία παρέμβασης παρουσιάστηκαν χθες στο Επιμελητήριο Λάρισας.

Στη διάρκειά ειδικής ημερίδας, που διοργάνωσε η ΟΕΒΕΛ και το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, παρουσιάστηκε στα μέλη και στους αντιπροσώπους των σωματείων της Ομοσπονδίας, η μελέτη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης, των προοπτικών ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον νομό με απώτερο στόχο την εκπόνηση δράσεων και παρεμβάσεών προς όφελος των σωματείων και μελών της

Η μελέτη, που υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ περιέχει κάποια σημαντικά σημεία τα οποία κωδικοποιημένα, είναι τα εξής:

* Ο κλάδος ο οποίος δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση στο ν. Λάρισας είναι αυτός των Κατασκευών.

* Κάποιοι άλλοι κλάδοι όπως η διασκέδαση, ψυχαγωγία και κάποιες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, παρουσίασαν αύξηση στην απασχόληση. Επιπροσθέτως το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων επιχειρήσεων που ιδρύονται στον νομό και ειδικότερα, στην πόλη της Λάρισας δραστηριοποιούνται στην κλάδο παροχής υπηρεσιών, ψυχαγωγίας, καφε-εστίασης και διασκέδασης.

* Έντονο χαρακτηριστικό του νομού είναι το ανεπτυγμένο δίκτυο καταστημάτων λιανικού και χονδρικού εμπορίου. Και οι δύο μορφές εμπορίου έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα από την οικονομική κρίση, παρόλα αυτά αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτό συνομολογεί και το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό από τις νεοϊδρυθείσες δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο. Ο κλάδος του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, με τη σειρά του, τροφοδοτεί μια πληθώρα άλλων επαγγελμάτων από τους κλάδους της οικοδομής & κατασκευών, παροχής υπηρεσιών, διαφήμισης, κλπ. και συμβάλλει στην ανάπτυξή τους.

* Η τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα του νομού, εν μέσω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχει διαμορφώσει η μακροχρόνια κρίση, παρουσιάζει τάσεις και προοπτικές ανάπτυξης, είτε των βασικών πεδίων- επαγγελμάτων της είτε συνολικά. Αυτές μπορούν να επιτευχθούν μεταξύ άλλων με το «χτίσιμο» ενός ψηφιακού προφίλ των επιχειρήσεων του κλάδου του λιανικού εμπορίου (δημιουργία e-shop, αξιοποίηση των νέων μέσω και τεχνολογιών), με εκμετάλλευση των νέων μέσων και τεχνολογιών με σκοπό την προβολή και προώθηση των επιχειρήσεων (διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κα), με περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των μεταφορών και των Logistics, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα που προσφέρει η γεωγραφική θέση του νομού, με περαιτέρω υποστήριξη και ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου με στόχο την ενίσχυση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του κλάδου, με ανάπτυξη νέων ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με αύξηση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, με στόχο όμως την προσφορά νέων, «μοναδικών» προϊόντων προστιθέμενης αξίας, με την ενίσχυση των συνεργατικών μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την ενίσχυση των δράσεων κατάρτισης και εκπαίδευσης, τόσο του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού όσο και των ανέργων και την ανάπτυξη της καινοτομίας.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΕΒΕ

* Η Ομοσπονδία ν. Λάρισας παρουσιάζει κάποια συγκεκριμένα πλεονεκτήματα τα οποία, κατά βάση απορρέουν από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και έχουν να κάνουν με την μορφολογία της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι η μεγάλη δυναμική μελών (Σωματείων και φυσικών προσώπων), ευρεία αναγνώριση του θεσμικού ρόλου της Ομοσπονδίας για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών της, βαθειά γνώση του επιχειρηματικού, οικονομικού και συνδικαλιστικού γίγνεσθαι η οποία αυξάνει την διαπραγματευτική της δύναμη στην προώθηση των αιτημάτων της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποκεντρωμένη διοίκηση, κλπ)

ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

* Βασικό πρόβλημα το οποίο αγγίζει σχεδόν όλα τα τοπικά επαγγέλματα είναι το φαινόμενο του «παραεπαγγελματισμού», δηλαδή το φαινόμενο της παράνομης εργασίας ενώ τα πολύ υψηλά δημοτικά τέλη προς ΔΕΚΟ για τις τοπικές επιχειρήσεις και η αδυναμία κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών - μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι μεταξύ των σημαντικότερων προβλημάτων της.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

* Τα κυριότερα πεδία παρέμβασης που πρέπει να απασχολήσουν την Ομοσπονδία τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι η προώθηση και ανάπτυξη της καινοτομίας σε όλα τα βασικά οικονομικά πεδία, η ενίσχυση των συνεργατικών μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ανάπτυξη δράσεων κατάρτισης και εκπαίδευσης των επαγγελματιών, η εκμετάλλευση των νέων μέσων και τεχνολογιών, η καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης εργασίας, η αναδιανομή των κονδυλίων / πόρων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση των επαγγελμάτων που επλήγησαν σε μεγαλύτερο βαθμό από την μακροχρόνια οικονομική κρίση, το ασφαλιστικό ζήτημα και η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων / υπηρεσιών με στόχο την ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας, άρα και την ενίσχυση της βιωσιμότητας.  

Να σημειωθεί πως τις επιμέρους ενότητες της μελέτης κάλυψαν με τις ομιλίες τους. ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιάννης Παπαργύρης, ο επιστημονικός συνεργάτης της κ. Παν. Κουτούδης, η προϊσταμένη του παραρτήματος ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Θεσσαλίας κ Παρασκευή Καγκελάρη και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Λάρισας κ. Δημ. Παληογιάννης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, ο βουλευτής Λάρισας Κων. Μπαργιώτας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημ Αδάμ και ο υπεύθυνος του παραρτήματος ΙΜΕ/ΚΕ ΓΣΕΒΕΕ Θεσσαλίας κ. Αθ. Δεληγιάννης. Τέλος επιστολές για την επιτυχία της εκδήλωσης απέστειλαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας.    

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass