ΣΕ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ CAPITAL CONTROLS ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Στοίχημα για την αγορά οι φθινοπωρινές εκπτώσεις

* Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά στη Λάρισα - Επί ποδός οι εργαζόμενοι που απεργούν για την επαναφορά της κυριακάτικης αργίας

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2015 19:45
Η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων της Λάρισας ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί και η έναρξη του δεκαημέρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία ανάκαμψης… Η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων της Λάρισας ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί και η έναρξη του δεκαημέρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία ανάκαμψης…

 

Του Γιώργου Νούλη

Φθινοπωρινό στοίχημα για το εμπόριο της Λάρισας αποτελεί η έναρξη του δεκαημέρου των ενδιάμεσων εκπτώσεων καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχοντας υποστεί ισχυρότατο πλήγμα από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί…

Η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών εξαφάνισε κυριολεκτικά τις θερινές εκπτώσεις απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο την όποια προοπτική ανάκαμψής τους. Τελευταία ευκαιρία τους, πριν από τη χριστουγεννιάτικη αγορά, το δεκαήμερο της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από σήμερα έως και την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015.

Η αγορά της Λάρισας σήμερα θα είναι ανοικτή με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου να προτείνει στα καταστήματα-μέλη του, να λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και τους εμπόρους να προσκαλούν το καταναλωτικό κοινό στην αγορά, να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου και να εμπιστευτεί τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσφέρουν και πάλι προϊόντα ποιότητας σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Ομοίως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (μεγάλες αλυσίδες) ανήγγειλε ότι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα στη Λάρισα και σε όλη την επικράτεια θα είναι ανοικτά από τις 11 π.μ. έως 8 μ.μ., προσφέροντας μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό.

Σε κάθε περίπτωση από την ανταπόκριση που θα τύχει το δεκαήμερο των εκπτώσεων και τη διαμόρφωση του τζίρου των καταστημάτων, αναμένεται να βγουν χρήσιμα και σημαντικά συμπεράσματα της συνολικής πορείας της τοπικής αγοράς κατά το τρέχον, άκρως προβληματικό, οικονομικά έτος. Ασφαλώς θα έχει και αξία να «μετρηθεί» το αποτέλεσμα της διεύρυνσης της χρήσης χρεωστικών καρτών ως αναγκαία νέα τάση, καθόσον τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα της Λάρισας διαθέτουν συστήματα POS.

Γενικά πάντως από τα τέλη Αυγούστου έως και σήμερα, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και κάτι ως προς το καλύτερο, όσον αφορά στην αγοραστική κίνηση. Υπενθυμίζεται πως η θερινή εκπτωτική περίοδος, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, όσον αφορά στις πωλήσεις κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή για 8 σης 10 επιχειρήσεις. Το ποσοστό των επιχειρηματιών που δήλωσαν ότι είχαν μικρότερο τζίρο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αυξήθηκε στις δύο τελευταίες εκπτωτικές περιόδους. Συγκεκριμένα, σης θερινές εκπτώσεις του 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 54% και σης χειμερινές του 2015 διαμορφώθηκε στο 70%.

Στην παρούσα φάση λοιπόν, παρότι η περίοδος είναι αρνητική για άλλη μια φορά, λόγω των διαρκών φορολογικών επιβαρύνσεων (ΕΝΦΙΑ, φόροι εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κ.α), με τα capital controls σε ισχύ, η ΕΣΕΕ έχει ήδη ζητήσει από τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας να ενημερώσουν το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) για την ανταπόκριση που θα έχει στην αγορά τους η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος τη σημερινή Κυριακή, καθώς το γενικότερο θέμα των αργιών παραμένει ανοιχτό...

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣτΕ

Η ΕΣΕΕ άλλωστε παρακολουθεί προσεκτικά τις αλλαγές που επιχειρούν να φέρουν τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου σε προσφορές, εκπτώσεις και Κυριακές, που για πολλοστή φορά θα κάνουν "άνω - κάτω" την αγορά χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της Κυριακής, οι ελπίδες των εμπόρων επαφίενται στην αναμενόμενη τελική απόφαση του ΣτΕ, όπου έχουν προσφύγει και προσωρινά δικαιωθεί, ώστε να παραμείνει οριστικά το καθεστώς των 8 Κυριακών.

Όπως είναι γνωστό, σήμερα ισχύουν δύο διαφορετικοί νόμοι. Ο ένας προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν οκτώ Κυριακές κάθε χρόνο και ο άλλος προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. μπορούν να ανοίγουν κάθε Κυριακή σε όλη τη χώρα εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση αντιπεριφερειάρχη. Αν γίνει δεκτή η προσφυγή από το ΣτΕ, τότε θα επανέλθει το καθεστώς των 8 Κυριακών που ίσχυε ήδη (συν όσες αποφασίζουν οι αντιπεριφερειάρχες για την εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών). Αν απορριφθεί, τότε αναβιώνει το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης, τουλάχιστον για τις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής. Όποια και αν είναι η απόφαση όμως, το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει ήδη να ορίσει σαφή κριτήρια για τον καθορισμό των τουριστικών περιοχών, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων. Να θυμίσουμε βέβαια πως υπάρχει και η δέσμευση του Οικονομίας Γ. Σταθάκη ότι θα τροποποιήσει και τον νόμο 4177/2013, έτσι ώστε τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν το πολύ τρεις Κυριακές τον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα, καυτό μεν αλλά σε εκκρεμότητα δε…

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Πάντως για σήμερα Κυριακή η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου, με στόχο την ανατροπή της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και την επαναφορά της Κυριακής - Αργίας στον κλάδο.

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Να σημειωθεί επίσης πως κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass