ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Μήνυμα αντίστασης στη "βαρβαρότητα των μνημονίων"

* Ασφαλιστικό, μισθολογικό, εργασιακά, ΣΔΟΕ και ΓΓΔΕ στο επίκεντρο της χθεσινής συνέλευσης του συλλόγου

Δημοσίευση: 06 Νοε 2015 0:04

 

Του Γιώργου Νούλη

Την απόφαση να διεκδικήσουν μαζικά, συλλογικά και αποφασιστικά την προάσπιση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών κεκτημένων τους και ταυτόχρονα να συγκρουστούν με μνημονιακές πολιτικές που πλήττουν την ανεξαρτησία των φοροελεγκτικών υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών έλαβαν χθες οι Εφοριακοί Λάρισας.

Εγκρίνοντας ομόφωνα την πρόταση της διοίκησης του Συλλόγου για συμμετοχή στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου και όλα τα ψηφίσματα των παρατάξεων, οι εργαζόμενοι στις οικονομικές υπηρεσίες του ν. Λάρισας, στην πολύωρη ετήσια γενική συνέλευσή τους , που διεξήχθη χθες το πρωί στο ξενοδοχείο "Διόνυσος", έστειλαν μηνύματα αντίστασης ενάντια "στη βαρβαρότητα των μνημονίων" και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συγκρουστούν και να απαιτήσουν μεταξύ άλλων την επανένωση του κλάδου και την άμεση κατάργηση του μορφώματος της ΓΓΔΕ, την μισθολογική αποκατάσταση εργαζομένων, την ακύρωση κάθε διαδικασίας διάλυσης του ΣΔΟΕ, την άμεση πρόσληψη προσωπικού και την σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.            

Στα ψηφίσματα που ενέκριναν οι εργαζόμενοι επισημαίνονται μεταξύ άλλων πως "η συνέχιση όμως μνημονιακών πολιτικών δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή. Μετά από 5 χρόνια απολύσεων, συνεχών μειώσεων στους μισθούς, χαρατσιών και υπερφορολόγησης, διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, κλεισίματος υπηρεσιών και διαπόμπευσης εργαζομένων, οποιαδήποτε σκέψη για συνέχιση αυτής της πορείας θα βρει απέναντι της το σύνολο των εργαζομένων. Οι δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού:

* Το πόρισμα των "σοφών", δείχνει με σαφήνεια την κατεύθυνση διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος και μετατροπής των συντάξεων (για όσους καταφέρουν να φτάσουν σε συνταξιοδότηση), σε προνοιακό επίδομα.

* Η δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση της περιβόητης ΓΓΔΕ, πρέπει να κινητοποιήσει το σύνολο των συνδικαλιστικών μας οργάνων, των παρατάξεων και όλων των εργαζομένων. Δεν είναι μόνο η μέχρι σήμερα εμπειρία απ' τη λειτουργία του μορφώματος της ΓΓΔΕ και τα διαπιστευτήρια που ήδη έχει δώσει για το βαθμό "ανεξαρτησίας" της. Το πλαίσιο που το μνημόνιο ορίζει, ως πλαίσιο λειτουργίας του νέου φορέα, θέτει σε αμφισβήτηση τη σχέση του με τη Δημόσια Διοίκηση, ζητά τον επανακαθορισμό της σχέσης του με το Υπ. Οικονομικών και βάζει ζητήματα σύνδεσης των μισθών με την εισπραξιμότητα αλλά και μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαχείριση του προσωπικού.

* Η έλευση, εντός του μήνα, του νέου μισθολογίου έρχεται να ικανοποιήσει τη δέσμευση του μνημονίου για συνεχή μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αποφυγή ονομαστικών μειώσεων δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν. Η ύπαρξη άλλωστε του μισθολογικού διαχωρισμού και της κατηγοριοποίησης των εργαζομένων του κλάδου μας αποτελεί ωρολογιακή βόμβα που ανά πάσα στιγμή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για νέες μειώσεις στους μισθούς.

* Η διάλυση ουσιαστικά του ΣΔΟΕ, αλλά και ο τρόπος που αυτό γίνεται (πχ. συνοπτικές διαδικασίες, έλλειψη διαλόγου, απαράδεκτες διαδικασίες επιλογής προσωπικού κλπ) έρχεται να ενισχύσει τα σενάρια για επικείμενο νέο κύμα κλεισίματος υπηρεσιών, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με μαζικές διαδικασίες, συλλογικές αποφάσεις και αποφασιστικότητα θα δώσουμε και τις μάχες που έχουμε μπροστά μας και θα τις κερδίσουμε.

* Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του μορφώματος της ΓΓΔΕ και την επανένωση του κλάδου.

* Απαιτούμε την άμεση μισθολογική αποκατάσταση των υπαλλήλων της 1Κ, την κατάργηση κάθε είδους διακρίσεων στις αμοιβές των εργαζομένων και το "ξεπάγωμα" της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης.

* Την ακύρωση κάθε διαδικασίας διάλυσης του ΣΔΟΕ και την ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσής του σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

* Την άμεση πρόσληψη προσωπικού, την έναρξη διαδικασιών σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας, την άμεση θέσπιση δίκαιου, αντικειμενικού, διαφανούς συστήματος επιλογής στις θέσεις ευθύνης των υπηρεσιών, με ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων και αποκλεισμό κάθε μορφής εξωθεσμικών παρεμβάσεων".

ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Μητρουλιά, δίνοντας την εικόνα με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος την περίοδο αυτή ο κλάδος, αναφέρθηκε στις ακραίες συνθήκες εργασίας που καθημερινά βιώνουν οι εργαζόμενοι, στις απλήρωτες υπερωρίες και τα έξοδα κίνησης, στις ατέλειωτες ουρές των φορολογουμένων στους διαδρόμους της Β΄Δ.Ο.Υ., στην έλλειψη προοπτικής ουσιαστικής ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών καθώς ο νομός Λάρισας αποκλείστηκε από την προκήρυξη προσλήψεων αλλά και το γεγονός ότι οι εφορίες μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε εστίες κοινωνικών εκρήξεων, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας φοροκαταιγίδας που βιώνουν μεγάλα τμήματα συμπολιτών. Αναδεικνύοντας τέλος την ανάγκη συλλογικής και ενωτικής δράσης για όλα τα ζητήματα του κλάδου, αναφέρθηκε στην πλούσια συνδικαλιστική και κοινωνική δράση που ανέπτυξε η διοίκηση του συλλόγου τον τελευταίο χρόνο. Παρενθετικά να σημειωθεί πως ο Σύλλογος προγραμματίζει εντός των προσεχών ημερών επίσκεψη στην Ειδομένη για να εκφράσει εμπράκτως την αλληλεγγύη τους (με ρούχα και τρόφιμα) στους πρόσφυγες της Συρίας.

ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΟ ΣΔΟΕ

Να επισημάνουμε επίσης την αναφορά του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Εφοριακών Ευάγγελου Μαυροειδή στο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη (με ημερομηνία 3/11) για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να συστήσει άμεσα ομάδα εργασίας (στην οποία θα συμμετέχει και η ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ.) για την αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ, με νέο οργανόγραμμα, γεωγραφική κατανομή , αύξηση οργανικών θέσεων και ενίσχυση του ελεγκτικού έργου. Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να παραδώσει πόρισμα με τις προτάσεις σε 30 ημέρες από τη συγκρότησή της. Να σημειωθεί επίσης και η καυστική αναφορά του προέδρου της ΔΑΚΕ Εφοριακών Λάρισας και γενικού συμβούλου της Ομοσπονδίας Πασχάλη Τζιαστούδη για την κατάργηση του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας και την ανάγκη παρέμβασης (που υιοθετήθηκε τελικά από το σώμα) ώστε η νεοσυσταθείσα υποδιεύθυνση της ΥΕΔΔΕ να εξελιχθεί σε περιφερειακή διεύθυνση.  

            

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass