Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ

Συμφωνία για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια

Δημοσίευση: 28 Νοε 2015 0:57



"Κλείδωσε" σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για το χρονοδιάγραμμα ενεργειών με βάση τις οποίες η κυβέρνηση θα ανοίξει σε δύο στάδια τον καυτό φάκελο της διαχείρισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Το χρονοδιάγραμμα ορίζει δύο φάσεις, μια νομοθετική φέτος μέχρι το τέλος του έτους, και μια εφαρμοστική του πλαισίου στους πρώτους μήνες του 2016. Έτσι:
1. Μέσα στο Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει και να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη δραστηριοποίηση τρίτων στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρακτικά θα είναι η νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης ξένων εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης και επενδυτικών funds, στη διαχείριση των δανείων και θα προσδιορίζει το πλαίσιο συνεργασίας με τις ελληνικές τράπεζες. Είναι άγνωστο αν η κυβέρνηση θα συναινέσει στη δυνατότητα απευθείας πώλησης κόκκινων δανείων σε distress funds βάσει του συγκεκριμένου πλαισίου όπως επιδιώκουν να γίνει οι εκπρόσωποι των δανειστών, επιμένοντας στην λογική της δημιουργίας μιας πλήρως απελευθερωμένης αγοράς για τις αγοραπωλησίες μη εξυπηρετούμενων δανείων.
2. Μέσα στο Δεκέμβριο επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα "κείμενο πολιτικής" με τις προτάσεις της για το πώς προσανατολίζεται να καταστήσει λειτουργικό το νόμο Δένδια (Ν. 4307/2014) ο οποίος αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι αλλαγές στον συγκεκριμένο νόμο ( δεν έχει εφαρμοστεί από το 2014 που ψηφίστηκε) θα γίνουν εντός του 2016. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει ρυθμίσεις ή και διαγραφές δανείων (έως 500.000 ευρώ) σε επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και δίνει δυνατότητα ταχείας εκκαθάρισης μη βιώσιμων μεγάλων επιχειρήσεων με πρωτοβουλία των πιστωτών.
3. Εντός Δεκεμβρίου επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να συστήσει ομάδα εργασίας η οποία θα μελετήσει και θα εισηγηθεί προτάσεις για το συνολικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass