ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ – ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Το τέλος διακοψιμότητας "ταφόπλακα" για τα φωτοβολταϊκά

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2015 0:31

Η επιβολή ενός φόρου, τους τέλους διακοψιμότητας, που θα επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες Φωτοβολταϊκών Πάρκων στην Ελλάδα, έρχεται ως «ταφόπλακα» στις επενδύσεις τους, καταγγέλλει ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών πάρκων (ΘΕΣΙΦ).

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Σταύρος Τσολάκος, σε επιστολή του εξηγεί: «Μετά τη δηλωμένη βούληση του Υπουργείου Ενέργειας, να εφαρμόσει το σχέδιο της Υπουργικής απόφασης, που αφορά το τέλος διακοψιμότητας, έχω να καταθέσω τα ακόλουθα, αφού πρώτα πληροφορήσω τι είναι διακοψιμότητα: διακοψιμότητα είναι ένα μετρό που εφαρμόζεται από τον ΑΔΜΗΕ, προς τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές (αν υπάρχουν ακόμη στη χώρα μας), όταν ενεργοποιεί τις εντολές περιορισμού ζήτησης, εξ αιτίας του ότι η προσφορά ισχύος του συστήματος είναι ελλιπής (που αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί).

Και έρχεται η Υ.Α να αμείψει είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει, περιορισμός της παρεχόμενης ισχύος, τη μεγάλη βιομηχανία (πάνω από 5 MW προτείνει η Ε.Ε., πάνω από 3 MW προτείνει η Υ.Α) με το ποσό των 55 εκ. «χαρατσώνοντας» τις ΑΠΕ και κυρίως τους φωτοβολταϊκους παραγωγούς, με το χαράτσι του 3,6% , όπως και εξηγώ παρακάτω:

Α. Το μέτρο είναι άδικο γιατί τα Φ.Β. την ώρα της μεγάλης μεσημεριανής ζήτησης του συστήματος (μεσημεριανή αιχμή) έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή προσδίδοντας μεγάλη ευστάθεια στο σύστημα και αντί αυτό να το πιστωθούν, απεναντίας υποβάλλονται σε ένα απίστευτο χαράτσι που αφορά το τέλος διακοψιμότητας (3,6% επί του τζίρου, στη χώρα μας αυτό λέγεται η ήττα του επιτυχημένου).

Παρότι το συγκεκριμένο τέλος ουσιαστικά θα χαρακτηριζόταν σαν

φόρος υπέρ τρίτων δηλαδή έμμεση επιδότηση της μγάλης βιομηχανίας με κρατική νομοθετική παρέμβαση, καλείται ανεξήγητα να το πληρώσει το σύνηθες υποζύγιο που είναι οι ΑΠΕ.

Και εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι μεγάλες βιομηχανίες που αμείβονται από το τέλος, πληρώνουν το ελάχιστο ΕΤΜΕΑΡ, μόλις 2ευρώ ανά MWh και η λόγω των Φ.Β. μείωση της ΟΤΣ, μειώνει κατά πολύ το χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος γι αυτές στη τιμή ακόμη και στο 1 σεντς ανά KWh.

Β. Το προτεινόμενο σχέδιο της υπουργικής απόφασης, είναι στρεβλό, γιατί το χαράτσι του 3,6% που επιβαρύνει τα Φ.Β. είναι άκρως επιβαρυντικό σε σχέση με τους άλλους κλάδους (βλέπε υδροηλεκρικά ή αιολικά) και φυσικά με τη συμβατική παραγωγή, όπου η επιβάρυνση είναι σχεδόν μηδαμινή.

Το τέλος διακοψιμότητας του 3,6%, θεωρείται υπέρογκο ποσοστό, γιατί τα 55 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπραχθούν από τις ΑΠΕ και προτίθενται να μοιράσουν στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, στρεβλά βεβαίως, αφού μόνο 7 ημέρες το χρόνο πιθανώς να ενεργοποιηθούν οι εντολές περιορισμένης ζήτησης από τον ΑΔΜΗΕ και αυτό δεν εκπροσωπεί ούτε 1 εκατομμύριο ευρώ (τα 55 προς τι;).

Να επισημάνω οτι στη χώρα μας υπάρχει υπερεπάρκεια

ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος σε σχέση με την κατανάλωση. Δηλαδή

παραγωγική ισχύς 19700 MW και κατανάλωση μόλις 9000MW στα τελευταία χρόνια της ύφεσης, άρα υπάρχει μεγαλύτερη στρεβλότητα

από το συγκεκριμένο μετρό.

Γ. Η προτεινόμενη Υ.Α πρέπει να αλλάξει, γιατί εκτός των άλλων είναι

εξουθενωτική, αφού το στρεβλό χαράτσι του 3,6% επί του τζίρου, δεν

εκπίπτει φορολογικά από τα ακαθάριστα έσοδα και αφαιρείται, εντελώς παράλογα, από τα καθαρά κέρδη.

Μέσα λοιπόν στη θλίψη της απέραντης μετριότητας των εκάστοτε κυβερνώντων, σε μια χώρα που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, όχι μόνο δεν δίνονται κίνητρα αλλά στοχοποιούνται αδίκως ομάδες επιχειρηματιών (βλέπε ΑΠΕ -φωτ/κοι παραγωγοί) που τους

επιβάλουν χαράτσια άδικα ,στρεβλά και εξουθενωτικά σε βάρος τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass