ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ TAXIS ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Πώς θα πάρετε… όλο το επίδομα θέρμανσης

* Τι πρέπει να ξέρετε - Το ποσό που δικαιούνται οι Λαρισαίοι πολίτες - Πότε θα γίνει η καταβολή χρημάτων

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2015 1:59

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ TAXIS ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

Πώς θα πάρετε… όλο το επίδομα θέρμανσης

* Τι πρέπει να ξέρετε - Το ποσό που δικαιούνται οι Λαρισαίοι πολίτες - Πότε θα γίνει η καταβολή χρημάτων

Του Γιώργου Νούλη

Στη διάθεση του κοινού είναι από προχθές και θα παραμείνει ενεργή μέχρι τις 30 Μαΐου 2016, η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet για την υποβολή των αιτήσεων είσπραξης του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί πετρέλαιο ή θα προμηθευτούν τις επόμενες ημέρες και υποβάλουν τις αιτήσεις μέχρι το τέλος του μήνα τότε θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2016 . Αν όμως υποβάλουν αίτηση από την Πρωτοχρονιά θα περιμένουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 για να λάβουν το επίδομα, δηλαδή η καθυστέρηση στην πληρωμή μπορεί να κυμανθεί από 1 έως και 6 μήνες, ενώ κινδυνεύουν να μην το λάβουν ολόκληρο αν τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό δεν φθάνουν για όλους τους δικαιούχους καθώς όσες αιτήσεις παραμείνουν σε εκκρεμότητα, θα πληρωθούν κατ' αναλογία.

Θυμίζουμε ότι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος είναι αυστηρότερα φέτος, περιορίζοντας τους δικαιούχους, ενώ χαμηλότερα είναι τόσο τα λίτρα και τα τετραγωνικά της κατοικίας όσο και το ύψος του επιδόματος ανά λίτρο, στα 25 λεπτά από 35 πέρυσι. Η αιτία της αυστηροποίησης των προϋποθέσεων χορήγησης και του περιορισμού του ύψους του επιδόματος δεν είναι άλλη από τους δημοσιονομικούς φραγμούς που έβαλαν οι δανειστές και στους οποίους συμφώνησε η κυβέρνηση και ορίζουν περιορισμό της συνολικής δαπάνης από τα 210 εκ. ευρώ πέρυσι στα 105 εκ. ευρώ.

Βέβαια το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι αιτήσεις που θα υποβληθούν δεν θα υπερκαλύψουν το κονδύλι, καθώς όπως και πέρσι θα υπολείπονται του αριθμού των δικαιούχων. Ωστόσο καλό είναι οι δικαιούχοι να σπεύσουν και να υποβάλλουν άμεσα την αίτηση. Επισημαίνεται επίσης πως έχει καταργηθεί η δυνατότητα προείσπραξης του 25% της επιδότησης με τη μορφή της προκαταβολής, κάτι που δυσκολεύει τα πράγματα, αφού οι δικαιούχοι θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν το πετρέλαιο και θα περιμένουν να εισπράξουν το επίδομα αργότερα.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Με βάση τα νέα κριτήρια, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

* Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

* Έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

* Έγγαμος με 1 παιδί με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

* Έγγαμος με 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

* Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω με ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

* Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί..

Το επίδομα θα καταβληθεί για έκταση κατοικίας μέχρι 80 τετραγωνικών μέτρων για άγαμους και 100 τ.μ. για έγγαμους ενώ οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για τις οποίες θα καταβάλλεται το επίδομα στον νομό Λάρισας είναι μειωμένες. Οι άγαμοι δικαιούνται επιδότηση για 1.200 λίτρα και ο έγγαμος ή η μονογονεϊκή οικογένεια έχει ανώτατο όριο τα 1.500 λίτρα.

ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ

Τα ανώτατα ποσά του επιδόματος στο ν. Λάρισας, που ανήκει στη Β΄ γεωγραφική ζώνη είναι 300 ευρώ για τον άγαμο και 375 ευρώ για τον έγγαμο ( πέρυσι το ανώτατο ποσό ήταν στα 630 ευρώ). Στο πίνακα που παραθέτουμε μπορείτε να δείτε τι ποσό δικαιώματος δικαιούνται τα νοικοκυριά της Λάρισας ανάλογα με τα τμ της κατοικίας τους. Με δεδομένο ότι επιδοτούνται 15 λίτρα για κάθε τετραγωνικό, αν πολλαπλασιάσετε τα τ.μ του σπιτιού με το 15 και στη συνέχεια το γινόμενο με το 0,25 ευρώ που είναι η επιδότηση θα βρείτε το συνολικό ποσό που δικαιούστε. π.χ 60 τ.μ. χ 15 = 900 χ 0,25= 225 ευρώ.

Η υποβολή της αίτησης γίνεται στην ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ, www.gsis.gr, Υπηρεσίες προς Πολίτες> >Υπηρεσία Χορήγησης Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης και είναι απαραίτητη προκειμένου τα νοικοκυριά να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος και για να διασταυρωθούν τα στοιχεία τους με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου. Αίτηση για το επίδομα θα μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες και στα ΚΕΠ αλλά θα υποβάλλεται μόνο αυτοπροσώπως και όχι από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Επισημαίνεται επίσης πως σε περίπτωση ενοίκων πολυκατοικίας το επίδομα υπολογίζεται επί της ποσότητας του πετρελαίου που αναλογεί σε κάθε διαμέρισμα δικαιούχου, με βάση τα χιλιοστά συμμετοχής του διαμερίσματος στη δαπάνη θέρμανσης.

ΤΙ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

* Ο ΑΦΜ του αιτούντος-υπόχρεου φορολογικής δήλωσης, το ονοματεπώνυμό του, ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας, η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, τα τ.μ. κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία και τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα εξής στοιχεία: Τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας, τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει, τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία, τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης και το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.

Για τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet, για την είσοδο τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον ΑΦΜ και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετία. Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών, υποβάλλει νέα αίτηση. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (ΙΒΑΝ) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος. Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια χρονική στιγμή. Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass