Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Αυξημένη κίνηση αλλά μικρός ο τζίρος…

* Έως τις 5 μ.μ. σήμερα τα εμπορικά - Ανοικτά αύριο Κυριακή - Εντείνουν τους ελέγχους οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2015 0:07

Τα "ρέστα" της παίζει την εορταστική περίοδο η αγορά της Λάρισας σε μία ύστατη προσπάθεια να περιορίσει τις φετινές απώλειες τζίρου. Ο Δεκέμβριος και γενικά οι γιορτές των Χριστουγέννων, παραδοσιακά είναι η καλύτερη εμπορική περίοδος του έτους και για πολλούς επιχειρηματίες αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία, όχι για να πετύχουν κάποια αξιοπρεπή κερδοφορία, αλλά για να μείνουν όρθιες και να συνεχίσουν να υπάρχουν…
Αν εξαιρεθούν κάποιες μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες η αγορά της Λάρισας βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς και φέτος οι πωλήσεις στην πλειονότητα των επιχειρήσεων συνεχίζουν την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών, ως αποτέλεσμα των αδιέξοδων υφεσιακών πολιτικών.
Στα καταστήματα τις τελευταίες ημέρες η κίνηση έχει αυξηθεί αλλά οι αγορές των καταναλωτών είναι μετρημένες ενώ δείχνουν να αναζητούν κυρίως τα πιο οικονομικά προϊόντα. Λόγω της κατάστασης αυτής ο τζίρος των γιορτών μέχρι στιγμής είναι κατώτερος των προσδοκιών.  
Πάντως οι τιμές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού το 2015 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ βρίσκεται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σε 21 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κ.α.)    προκύπτει ότι οι τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σουπερμάρκετ το 2015 είναι στα ίδια επίπεδα κατά μέσο όρο με το 2014 προ ΦΠΑ (μεταβολή +0,9%)
Επίσης, οι αυξήσεις του ΦΠΑ έχουν επηρεάσει τις τελικές τιμές οι οποίες παρουσιάζουν μεσοσταθμικά μικρή αύξηση κατά 3,6%. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τον καταναλωτή να εκμεταλλευτεί τις προσφορές των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ ώστε να επιλέξει και να εξοικονομήσει μεσοσταθμικά περίπου 12% της αξίας των αγορών του.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αθροιστικά την τελευταία πενταετία σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2010 οι τιμές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 25%.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η μείωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού κάθε έτος και ειδικά την τελευταία τριετία ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου και στην προσαρμογή των επιχειρήσεων του κλάδου (προμηθευτές και λιανέμποροι) στην ανάγκη των καταναλωτών για μειωμένες τιμές. Επίσης, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι συνολικά η μείωση τιμών για τα προϊόντα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη για τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ συγκριτικά με τα μικρά σημεία πώλησης, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στις οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνουν οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου.
ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ
Στο μεταξύ με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα της Λάρισας ενώ ανοικτή θα είναι αύριο την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου η αγορά. Σήμερα,  σύμφωνα με το προτεινόμενο ωράριο  του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και αύριο την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Εξάλλου ενισχυμένα και με κοινό επιχειρησιακό σχέδιο θα «σαρώσουν» τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια τους χώρους των τελωνείων, αλλά και την αγορά -εν όψει της εορταστικής περιόδου- για να εντοπίσουν τελωνειακές, ασφαλιστικές και φορολογικές παραβάσεις σε όλη τη χώρα. Την αποφασιστικότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας να πατάξει κάθε φαινόμενο διάθεσης ακατάλληλων προϊόντων με στόχο την αισχροκέρδεια ανέδειξε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Ο κ. Αγοραστός ζήτησε  από τους δήμους να αναλάβουν περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στους χώρους που αποτελούν δική τους αρμοδιότητα. Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αποφασισμένη να πατάξει φαινόμενα διάθεσης ακατάλληλων προϊόντων αισχροκέρδειας και διαφθοράς διασφαλίζοντας τους πολίτες και την υγιή επιχειρηματικότητα. Εφιστάμε δε, την προσοχή στους δήμους προκειμένου να λάβουν περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στους χώρους αρμοδιότητας που επιβαρύνονται τις ημέρες αυτές λόγω της αυξημένης εμπορικής κίνησης».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass