Τουριστική προβολή σε κλίμα γιορτινό

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2015 0:28

 

Του Γιώργου Ρούστα

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η μελέτη για την Τουριστική Προβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2016 στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία κινήθηκε σε …γιορτινούς ρυθμούς, καθώς έλειψαν οι αντεγκλήσεις και οι αψιμαχίες.

Στην εισήγηση του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπεραμύνθηκε του σχεδίου δράσης για την τουριστική προβολή της Θεσσαλίας και αναφέρθηκε στα οφέλη της παρουσίας της Περιφέρειας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού. Τόνισε ακόμη «την πετυχημένη αν και δοκιμαστική λειτουργία του νέου πόρταλ της Π.Θ., με το δυναμικό διαδραστικό σάιτ, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται», ενώ ευχήθηκε το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) να προβλέπει περισσότερα χρήματα και επιπλέον δράσεις για τον τουρισμό. Εξάλλου ο τουρισμός μαζί με τον αγροδιατροφικό τομέα είναι τα δυνατά χαρτιά της Θεσσαλίας».

Ωστόσο η αντιπολίτευση προσέγγισε διαφορετικά το θέμα της τουριστικής προβολής. Η Λίτσα Λιακούλη ζήτησε το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας να ξανάρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρουσία και των αρμοδίων φορέων, ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση τόσο για την προβολή, όσο και για την τουριστική ανάπτυξη γενικότερα.

Ο Αστ. Χαλάτσης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τη μελέτη γιατί «από τις τουριστικές εκθέσεις και γενικότερα τον τουρισμό, έτσι όπως λειτουργεί στη χώρα μας κερδίζουν μόνο οι ξενοδόχοι και όχι οι εργαζόμενοι με τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που απασχολούνται».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Στ. Ντούρου από την «Ανταρσία», ο οποίος έφερε ως παράδειγμα τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που καταφθάνουν στο Βόλο και οι οποίοι δεν αφήνουν ούτε ένα ευρώ στην τοπική οικονομία, κατόπιν υποδείξεως των tour operator. Κάποια στιγμή πρέπει να μας παρουσιάζετε και την αποδοτικότητα τέτοιων ενεργειών, όπως η συμμετοχή μας στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Ποιοι και αν κερδίζουν κάτι».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Κ. Αγοραστός, ο οποίος διευκρίνισε πως «στη συνεδρίαση συζητάμε τη συμμετοχή μας στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, βάσει εθνικής στρατηγικής του ΕΟΤ. Και μάλιστα με πολύ λίγα χρήματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας. Δεν θα εγκριθεί σήμερα η γενικότερη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στον τουρισμό».

Στον περιφερειάρχη απάντησε ο Παν. Ηλιόπουλος της «Ελληνικής Αυγής», ο οποίος υποστήριξε πως «πριν συμμετάσχουμε σε αυτές τις εκθέσεις, θα πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να συμφωνήσει στο τουριστικό brand name, στην ταυτότητα που θα έχουν τα περίπτερα μας στις εκθέσεις του εξωτερικού.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη διευκρίνισε ότι θα ψηφίσει τη σχετική μελέτη, ενώ για λόγους υγείας (βραχνιασμένη) κατέθεσε στο προεδρείο τις προτάσεις της για την περαιτέρω εξειδικευμένη τουριστική δράση της Περιφέρειας.

Ο κ. Σταμπουλής από τον «Δρόμο της Ανατροπής» συμφώνησε με τον κ. Ντούρο ότι «η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας είναι ξενοδοχειοκεντρική και η περίπτωση των κρουαζιερόπλοιων υπερτιμημένη, αν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πρώτη γνωριμία του επιβάτη ενός κρουαζιερόπλοιου με την πόλη. Από κει και πέρα πρέπει να εξετάσουμε πολλά πράγματα, τη σύνδεση των τουριστικών αξιοθέατων της Θεσσαλίας βάση σχεδίου, αν τα ξενοδοχεία της περιοχής μας προσφέρουν ελληνικά γεύματα, κι άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν την σημασία τους».

Ο Νίκος Πουτσιάκας από την «Οικολογική Θεσσαλία» ζήτησε να επικεντρωθεί η συζήτηση σε εναλλακτικές τουριστικές δράσεις, ενώ σχολιάζοντας τον στόχο της περιφερειακής αρχής για ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού, συμπλήρωσε πως «ακόμη πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή». Όσον αφορά τους συνδέσμους της Περιφέρειας στην διασπορά (εξωτερικό), επειδή αυτοί παίζουν πράγματι σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, θα πρέπει να τους ζητηθεί πριν από κάποια τουριστική έκθεση να έχουν προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για τη Θεσσαλία, με τη διοργάνωση κάποιων events. Τέλος για το portal της Περιφέρειας ο κ. Πουτσιάκας ζήτησε να συμπεριληφθούν άμεσα και τα σχετικά links.

Στη δευτερολογία του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός ανέφερε πως «η συνεργασία της Περιφέρειας με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδη για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος είναι καλή, ενώ η Περιφέρεια παίζει σε πολλά ταμπλό, φιλοξενώντας πολλούς δημοσιογράφους του εξωτερικού, διοργανώνοντας μεγάλα αθλητικά γεγονότα, μέσω των οποίων διαφημίζεται η Θεσσαλία, ενώ η Περιφέρεια είναι ανοικτή συνεχώς σε ενδιαφέρουσες προτάσεις από κάθε πλευρά, ώστε το τελικό προϊόν να είναι το καλύτερο».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού, με τον κ. Αγοραστό να σημειώνει πως «αυτές οι τροποποιήσεις γίνονται, γιατί πλησιάζουμε στη λήξη της χρονιάς και προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε όλες τις εκκρεμότητες, για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ». Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, για «τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας», με τις παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της «Ανταρσία» να καταψηφίζουν γιατί προβλέπεται εισιτήριο για να το επισκεφθεί κάποιος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass