OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤOY

"Πράσινο" από τον ESM για τη δόση του 1 δισ.

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2015 0:09

 

Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM, η εκταμίευση θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και την συγχρηματοδότηση έργων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

«Με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ο ESM στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στην μεταρρυθμιστική διαδικασία. Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν ένα μεγάλο πεδίο πολιτικών που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Όπως για παράδειγμα τα μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, που θα οδηγήσουν χαμηλότερα τις τιμές, καθώς και ο νέος νόμος που θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν την έκθεση τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που θα απελευθερώσει ρευστότητα και θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα» δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους μας, ώστε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Μόνο μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής θα οδηγήσει σε συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, όπως έχει πει στο παρελθόν το Eurogroup» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των θεσμών αναφορικά με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων. Όπως ανέφερε, η έκθεση των θεσμών βρίσκεται τώρα στα χέρια του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί «σύντομα» για να αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης ύψους ενός δισεκατομμυρίου που εκκρεμεί.

To 1 δισ. αποτελεί την τρίτη και τελευταία εκταμίευση για την αρχική δόση του δανείου των 16 δισ. που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. Ο ESM έχει επίσης αποδεσμεύσει 5,4 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η συνολική στήριξη του ESM στην Ελλάδα, μετά και τη χθεσινή εκταμίευση, ανέρχεται σε 21,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού ποσού του δανειακού προγράμματος των 86 δισ. ευρώ, όπως είχε εγκριθεί από το ΔΣ του ESM στις 19 Αυγούστου 2015.

Το επόμενο ραντεβού Αθήνας - κουαρτέτου είναι στις 18 Ιανουαρίου και αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass