ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ 29% ΣΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Ανακάμπτουν τα φορολογικά έσοδα

* Οι μικρές ποινές αποδυνάμωσαν το μέτρο των ελέγχων για τις αποδείξεις

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2015 16:20

 

Σημαντική αύξηση 29% παρουσίασαν τα φορολογικά έσοδα τον Νοέμβριο όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Η ανάκαμψη των εσόδων οφείλεται τόσο στην μεγάλη αύξηση των εισπράξεων των ΔΟΥ από το φόρο εισοδήματος και τους φόρους στην περιουσία όσο και από τον ΦΠΑ. Ειδικότερα, το σύνολο των εσόδων που εισπράχθηκε από τις εφορίες αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 753,720 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και ανήλθε σε 3,335 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ανά κατηγορία εσόδων, η εξέλιξη των εισπράξεων είναι η ακόλουθη:

* τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 34,91%

* τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία κατά 42,24%

* τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά σε 28,22%

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στην καταβολή της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος αλλά και στον ΕΝΦΙΑ, στις αυξημένες προκαταβολές, ενώ σημαντική ήταν επίδραση από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ

Στο μεταξύ πλήρη αποδυνάμωση των επιτόπιων φορολογικών ελέγχων που διενεργούνται προκειμένου να διαπιστώνεται εάν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κόβουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών προκαλούν οι διατάξεις του ν. 4337/2015 με τις οποίες καταργήθηκαν τα αυτοτελή πρόστιμα για τις παραβάσεις της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων. Τα πρόστιμα αυτά κυμαίνονταν από 250-500 ευρώ ανά μη εκδοθέν φορολογικό στοιχείο με ανώτατο όριο τις 30.000 ευρώ. Με τις διατάξεις αυτές, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τις 17 Οκτωβρίου 2015 και τροποποίησαν τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, οι ελεγκτές της Εφορίας εφόσον κατά τη διάρκεια επιτόπιων ελέγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ διαπιστώνουν τη μη έκδοση αποδείξεων ή άλλων φορολογικών στοιχείων δεν μπορούν πλέον να επιβάλουν κανένα πρόστιμο. Επίσης, το μόνο πρόστιμο το οποίο μπορεί να επιβάλλεται πλέον σε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες υπαγόμενους σε ΦΠΑ που δεν εκδίδουν αποδείξεις είναι το 50% επί του ΦΠΑ που αναλογεί στις μη εκδοθείσες αποδείξεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass