ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΟΥΡΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥΣ

"Πανικός" σε τράπεζες και Εφορίες της Λάρισας

* Σήμερα το πρωί αποφασίζει το ΥΠΟΙΚ για το αν δώσει παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας - Έως τις 12.30 οι συναλλαγές στις Εφορίες

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2015 0:43

 

Του Γιώργου Νούλη

Όλοι τρέχουν να προλάβουν… Δύο ημέρες πριν την εκπνοή του χρόνου, οι πολίτες της Λάρισας δημιούργησαν το αδιαχώρητο σε τράπεζες και Εφορίες για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Από νωρίς το πρωί μέχρι το πέρας των συναλλαγών, χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν σε υποκαταστήματα των τραπεζών για να πληρώσουν εμπρόθεσμα ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και δόσεις φόρων και εκατοντάδες άλλοι στις οικονομικές υπηρεσίες για να καταθέσουν πινακίδες προκειμένου να απαλλαγούν από τις επιβαρύνσεις που επισύρουν. Η αναμονή πολύωρη, το άγχος μεγάλο, τα νεύρα τεντωμένα και όλοι κατά… των υπαλλήλων "γιατί το κράτος δεν δίνει παράταση και αφήνει τον κόσμο να ταλαιπωρείται χρονιάρες μέρες…".  

Η σημερινή ημέρα, τελευταία του χρόνου και ενώ επίκειται παράταση τουλάχιστον για τα τέλη κυκλοφορίας, αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη, όχι μόνο από πλευράς προσέλευσης των φορολογουμένων αλλά γιατί λόγω ημιαργίας οι ώρες των συναλλαγών θα είναι περιορισμένες. Στις τράπεζες οι συναλλαγές με το κοινό θα ολοκληρωθούν κανονικά στις 2.30 το μεσημέρι αλλά στις εφορίες θα γίνονται μέχρι τις 12:30.

Σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας να σημειώσουμε πως το υπ. Οικονομικών χαρακτηρίζει την έως τώρα προσέλευση των πολιτών άκρως ικανοποιητική καθώς από το 55% των υπόχρεων την παραμονή των Χριστουγέννων, το ποσοστό ανήλθε χθες πάνω από το 80%. Οι παράγοντες του υπουργείου θα αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση σήμερα το πρωί και ενδεχομένως να μην δοθεί, για πρώτη φορά, παράταση στην προθεσμία. Πέρυσι κατά τη διάρκεια της παράτασης τα τέλη κυκλοφορίας πληρώθηκαν από μόλις 40.000 ιδιοκτήτες οχημάτων.

Όσον αφορά στις καταθέσεις πινακίδων στις Εφορίες, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου η κατάθεση των πινακίδων και η ακινησία των οχημάτων για να μην καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας και φόροι θα γίνει φέτος από περίπου 107.000 ιδιοκτήτες, σχεδόν όσους και πέρυσι. Από το 2009, το ζήτημα της κατάθεσης πινακίδων πήρε έντονους αυξητικούς ρυθμούς και το χειρότερο έτος ήταν το 2013, όταν τέθηκαν σε ακινησία 318.497 οχήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται πρόστιμο ίσο με την αξία του τέλους. Με λίγα λόγια, πρόστιμο 100%. Οι υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση της τάξεως του 1%.

Πέραν των προσαυξήσεων, η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών μετά τις πρόσφατες αλλαγές ενέχει τον κίνδυνο απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων με μεγαλύτερη ευκολία. Με τις αλλαγές που ενεργοποιήθηκαν από τις 15 Δεκεμβρίου όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας όλες τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο θα χάνουν τη ρύθμιση αλλά θα αναβιώνουν και πρόστιμα και προσαυξήσεις οι οποίες έχουν διαγραφεί.

Πρακτικά, εάν ένας οφειλέτης με ρυθμισμένα χρέη αφήσει απλήρωτη τη δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει σήμερα τότε ή θα πρέπει να ρυθμίσει το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος του έως τις 30 Ιανουαρίου ή να πληρώσει με τις προσαυξήσεις την οφειλή του έως το ίδιο διάστημα για να μη χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Να θυμίσουμε επίσης πως μεταξύ των φόρων που πρέπει να πληρωθούν έως σήμερα είναι και η καταβολή των επιπλέον ποσών, λόγω αύξησης της προκαταβολής φόρου από τους αγρότες. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου (αυξήθηκε από το 27% στο 55%).

Στις φορολογικές υποχρεώσεις εντάσσονται ακόμη ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων, ο ΦΑΠ των μεγάλων επιχειρήσεων και η αυξημένη προκαταβολή φόρου (από το 80% στο 100%), αναδρομικά για τη χρήση του 2014, των ανωνύμων εταιριών, των ΕΠΕ και των ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιριών.

ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ TAXIS

Στο μεταξύ εν όψει της ολοκλήρωσης των εργασιών για το κλείσιμο του έτους, η διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ εξέδωσε αναλυτικό προγραμματισμό με τις ημερομηνίες διακοπής και επαναλειτουργίας λειτουργίας βασικών εφαρμογών του Taxis.

Ο προγραμματισμός έχει ως εξής:

* Η εφαρμογή του περιουσιολογίου για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2014 και 2015 ήταν διαθέσιμη μέχρι και χθες (ενδεικτική ημερομηνία ανοίγματος 8/1/2016).

* Η υποβολή αρχικών & τροποποιητικών δηλώσεων ΦΑΠ 2010-2013, θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

* Η εκκαθάριση δηλώσεων ΦΑΠ 2010-2013 για υποβολές μέχρι και 29/12/2015, θα είναι διαθέσιμη από σήμερα ενώ η επόμενη εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

* Η εφαρμογή για την έκδοση Πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ 2016 θα είναι διαθέσιμη την 1/1/2016.

* Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος του 2014 έκλεισε χθες οριστικά στις 23:00. Οι δηλώσεις πλέον υποβάλλονται μόνο στη ΔΟΥ.

* Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014 (σύμφωνα με την ΠΟΛ 1051/2015) θα κλείσει οριστικά σήμερα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass