ΑΡΚΕΤΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΟΥΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ "ΥΠΕΡΠΛΗΡΩΜΩΝ "

Γραφειοκρατικά προβλήματα με τη ρύθμιση χρεών

* Συσκέψεις στις Δ.Ο.Υ. για τους στόχους είσπραξης εσόδων και ΦΠΑ παρουσία του διευθυντή της Φορολογικής Περιφέρειας

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:24

Του Γιώργου Νούλη
Υποχρεωμένοι να επισκέπτονται τις Εφορίες της Λάρισας είναι αρκετοί φορολογούμενοι για να καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Και καθώς μάλιστα η ρύθμιση οδεύει προς το τέλος της τόσο οι επισκέψεις γίνονται συχνότερες… Πρόκειται για κατηγορίες οφειλετών που η πρόσβασή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των οφειλών τους έχει "μπλοκαριστεί" και το σύστημα τους πληροφορεί ότι προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία…
   Όπως εξηγεί η προϊσταμένη της Β΄Δ.Ο.Υ. Λάρισας κ. Ελένη Τζιόρτζιου, "ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι οφειλέτες καλούνται να προσέλθουν στην εφορία είναι η ύπαρξη των λεγόμενων υπερπληρωμών. Αν ένας φορολογούμενος πλήρωσε στο παρελθόν κάποιο ποσό  αυξημένο (με στρογγυλοποίηση πχ.) σε σχέση με αυτό που τους αναλογούσε, τότε το σύστημα δεν μπορεί να το "διαβάσει "οπότε απαιτείται μια χειρόγραφη και γραφειοκρατική διαδικασία στο τμήμα εσόδων της εφορίας".
Υπάρχει όμως και άλλη κατηγορία φορολογουμένων που η επίσκεψη στην εφορία είναι απαραίτητη. Για τη μεταφορά και ρύθμιση χρεών στους κληρονόμους. Εφόσον οι κληρονόμοι διαθέτουν τους κωδικούς taxisnet του θανόντα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές, αλλά αυτό είναι κάτι παράτυπο. Στην ουσία για να ρυθμίσουν οι κληρονόμοι την οφειλή του θανόντα θα πρέπει να υποστούν μια γραφειοκρατική διαδικασία στην εφορία. Και αυτό μόνο και μόνο επειδή θέλουν να πληρώσουν.
Το πρόβλημα της αυξημένης προσέλευσης των οφειλετών του δημοσίου προς τις εφορίες αναμένεται να παρουσιαστεί κοντά στη λήξη της σχετικής προθεσμίας για την υποβολή της αίτησης.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ 
Στο μεταξύ στο τραπέζι του υπ. Οικονομικών βρίσκεται ήδη το ενδεχόμενο παράτασης της ρύθμισης των 100 δόσεων. Η επιτυχία της ρύθμισης σε συνδυασμό με εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων για περαιτέρω διευκόλυνση όσων φορολογούμενων έχουν σημαντικά χρέη προς το δημόσιο, κάνει την ηγεσία του υπουργείου να εξετάζει τη χρήση τελικά της δυνατότητας που της δίνει ο νόμος για παράταση έως και ένα μήνα.
Η ρύθμιση κανονικά εκπνέει στις 26 Μαΐου και με βάση νομοθετική διάταξη που έχει ψηφιστεί  μπορεί να παραταθεί η προθεσμία έως και έναν μήνα, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου. Σημειωτέον ότι την ίδια ημερομηνία λήγει και η δυνατότητα των φορολογούμενων να κάνουν χρήση της λεγόμενης ρύθμισης εξπρές, δηλαδή να πληρώσουν μέρος της βασικής οφειλής και να διαγράψουν ισόποσες προσαυξήσεις. Με δεδομένο πάντως ότι η ρύθμιση έχει "γεμίσει" με εκατομμύρια ευρώ, η παράταση θεωρείται βεβαία.
 Να θυμίσουμε ότι στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, αλλά και όλα τα ποσά τα οποία θα προκύψουν από υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων κάθε είδους φορολογίας για φορολογικά έτη έως και το 2014.  Η εξόφληση του χρέους μπορεί να γίνει σε έως 100 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 20 ευρώ. Διαγράφονται προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής από 30% έως και 100% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης. Για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή αίτησης μέσω του διαδικτύου.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΡ-ΕΦΟΡΟΥ
Στο μεταξύ τις εφορίες της Λάρισας επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής της Φορολογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτμερίδης προκειμένου να εποπτεύσει και να αξιολογήσει την απόδοση των ελεγκτικών μονάδων του νομού. Ο κ. Κουτμερίδης με το συνεργάτη του Σίμο Κατσίδη επισκέφθηκαν την Α΄ και Β΄Δ.Ο.Υ. Λάρισας, μετείχαν σε συσκέψεις και συζήτησαν με τους προϊσταμένους και τους επικεφαλείς των τμημάτων για τα προβλήματα των υπηρεσιών, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, εξειδίκευσαν τους στόχους είσπραξης εσόδων και ΦΠΑ και συντόνισαν το ελεγκτικό έργο των Δ.Ο.Υ.  Να σημειώσουμε πως η ΓΓΔΕ έχει συστήσει από πέρυσι, τέσσερις Φορολογικές Περιφέρειες (σε Αθήνα-Πειραιά- Θεσσαλονίκη και Πάτρα), στις οποίες ανήκουν όλες οι εφορίες της χώρας. Στη περιφέρεια Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. των Περιφερειών Μακεδονίας (Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής), της Θράκης και της Θεσσαλίας.
 

ΦΩΤ.: Από την επίσκεψη του υπέρ-εφόρου της Θεσσαλονίκης στη Β΄ Εφορία Λάρισας
 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass