ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ 50% Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Σε θέση "μάχης"… για τις χειμερινές εκπτώσεις

* Τέλος οι προσφορές σήμερα - Συστάσεις και συμβουλές για "έξυπνες αγορές" από τον Συνήγορο του Καταναλωτή

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2016 0:24

 

Με ελπίδες αναθέρμανσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος και τόνωσης του τζίρου των καταστημάτων τους, ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας ξεκινά τη φετινή περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Αν και η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει πως οι καταναλωτές εγκλωβισμένοι στους τραπεζικούς περιορισμούς συμβαδίζουν με τις γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αφήνοντας ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι εκπτώσεις ωστόσο ο πήχης των προσδοκιών για αλλαγή του κλίματος παραμένει ψηλά.

Έχοντας λάβει θέση μάχης... για το μερίδιο στην πίτα των χιλιάδων ευρώ που διανέμεται στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας είναι πανέτοιμος να αποκαταστήσει τις ισορροπίες της αγοράς, να ανακάμψει και να επανέλθει στην κανονικότητα. Οι προσφορές, στις οποίες προέβησαν πολλά από τα καταστήματα της Λάρισας προκειμένου να κρατήσουν "ζεστό" το ενδιαφέρον των καταναλωτών μετά τις γιορτές ολοκληρώνονται σήμερα και από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ξεκινά ο "εκπτωτικός μαραθώνιος"…

 Παρενθετικά να σημειώσουμε πως οι προσφορές δεν έχουν καμιά σχέση με τις εκπτώσεις. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της εποχής (σαιζόν), που προσφέρονται σε χαμηλότερη τιμή λόγω τέλους εποχής. Ενώ οι προσφορές που μπορούν πλέον να γίνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από την περίοδο των εκπτώσεων, αφορούν σε συγκεκριμένα προϊόντα ή προϊόντα ορισμένης κατηγορίας, συνήθως προηγούμενων σαιζόν και, άρα, με πιο μειωμένες τιμές. Για αυτό και δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.

Σε κάθε περίπτωση από μεθαύριο τη Δευτέρα έως και τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν προϊόντα που ενδεχομένως δεν είναι εύκολο να τα αποκτήσουμε στην αρχική τους τιμή. Οι Λαρισαίοι έμποροι προτρέπουν τους καταναλωτές να «ξεχάσουν» όσο αυτό είναι εφικτό τους περιορισμούς πρόσβασης στους λογαριασμούς τους και να εκμεταλλευτούν, μέσω καρτών, τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν, κάνοντας φθηνές αγορές… καθώς τα ποσοστά μείωσης των τιμών θα ξεπερνούν το 50%.

Διευκρινίζεται ότι καθ΄όλη τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από … % έως …%»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους επιχειρηματίες, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Για παραπλανητικές πρακτικές και πλασματικές ή ανακριβείς κατά το ποσοστό εκπτώσεις αρμόδια είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης καταναλωτών 1520), η οποία επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

ΕΞΥΠΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Στο μεταξύ ο Συνήγορος του Καταναλωτή συμβουλεύει τους καταναλωτές τι πρέπει να προσέχουν στις εκπτώσεις, ώστε να κάνουν έξυπνες αγορές. Συγκεκριμένα:

- Αγοράζουμε έχοντας υπόψη τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας και τις οικονομικές δυνατότητές μας. Kαταρτίζουμε λίστα με τα απαραίτητα είδη.

- Δεν αγοράζουμε υπό πίεση. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 29-2-2016, οπότε καλό είναι να κάνουμε έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών και ποιότητας, σε συνάρτηση, βέβαια, με τις ανάγκες μας.

-Στην περίπτωση της αγοράς με πίστωση (πιστωτική κάρτα με δόσεις ή καταναλωτικό δάνειο), ελέγχουμε προσεκτικά τους επιμέρους όρους και λαμβάνουμε υπόψη τις χρεώσεις που συνεπάγεται και, κυρίως, τους τόκους, τον αριθμό των δόσεων κ.λπ. σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημά μας.

-Ελέγχουμε προσεκτικά τα προϊόντα που αγοράζουμε, ώστε να μην είναι ελαττωματικά, δεύτερης διαλογής κ.λπ.. Σε περίπτωση που ένα προϊόν είναι ελαττωματικό, μπορούμε να ζητήσουμε από το κατάστημα επισκευή ή αντικατάσταση ή επιστροφή χρημάτων. Αυτό δεν ισχύει, αν η ελκυστική τιμή του προϊόντος οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικό και υπάρχει σχετική ενημέρωσή μας.

-Συγκρίνουμε τις τιμές των προϊόντων και δεν παρασυρόμαστε από την τυχόν χαμηλή τιμή κάποιου μεμονωμένου προϊόντος του καταστήματος (προϊόν - κράχτης) ή από υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που αναγράφονται γενικώς και αορίστως στις βιτρίνες και δεν αφορούν το σύνολο των προϊόντων που διαθέτει.

-Κρατάμε πάντοτε την απόδειξη αγοράς. Θα τη χρειαστούμε στην περίπτωση που το προϊόν αποδειχθεί ελαττωματικό ή ως απόδειξη για την εγγύηση.

-Επισκεπτόμαστε, εάν είναι δυνατόν, τα καταστήματα πριν από τις εκπτώσεις και εντοπίζουμε τα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν, ώστε να ελέγξουμε αν οι εκπτώσεις είναι πραγματικές και σε τι ποσοστό.

Τέλος να θυμίσουμε πως την επόμενη Κυριακή 17 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα προαιρετικά μπορούν να είναι ανοικτά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass