ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ, ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

«Λογικές τιμές» θέλουν οι Έλληνες στα τρόφιμα

* Τι αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο για το αν γνωρίζουν Ευρωπαίοι και Έλληνες την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αν θεωρούν ότι πρέπει ή όχι να αυξηθεί η οικονομική υποστήριξη στους αγρότες και τι περιμένουν απ’ τους παραγωγούς οι πολίτες

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2016 12:15

Του Γιώργου Μακρή

Το πρόβλημα της ακρίβειας στις τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αλλά και της μεγάλης διαφοράς στην τιμή από το χωράφι στο ράφι αναδεικνύεται μέσω και της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου με θέμα «Ευρωπαίοι, Γεωργία και Κοινή Αγροτική Πολιτική» που δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες πριν λίγες ημέρες.

Οι Έλληνες σε ποσοστό 74%, το μεγαλύτερο στις 28 χώρες της ΕΕ (51% ο μέσος όρος), αξιολογούν ως βασικότερο στόχο της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ την εξασφάλιση «λογικών τιμών» στα τρόφιμα για τους καταναλωτές.

Άλλωστε, μόνο το 40% των Ελλήνων θεωρεί ότι η ΕΕ μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) εκπληρώνει το στόχο της για εξασφάλιση λογικών τιμών στα τρόφιμα για τους καταναλωτές, ενώ το 55% απαντά αρνητικά στο ερώτημα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις 28 χώρες είναι 56% (η ΕΕ εκπληρώνει το στόχο της) και 33% (δεν τον εκπληρώνει).

Στο ερώτημα για το ποιος πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της ΕΕ σε ό,τι αφορά την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης (η ερώτηση έδινε τη δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων)

-Το 69% των Ελλήνων αξιολογούν ως βασικότερο στόχο την εξασφάλιση ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι καλής ποιότητας, υγιεινά και ασφαλή (56% ο μέσος όρος στην ΕΕ),

-το 67% την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών με παράλληλη προστασία της υπαίθρου (46% ο μέσος όρος στην ΕΕ),

-το 58% την εξασφάλιση καλού βιοτικού επιπέδου για τους αγρότες (49% ο μέσος όρος στην ΕΕ),

-το 50% την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (44% ο μέσος όρος στην ΕΕ),

-το 48% τη διασφάλιση ενός βιώσιμου τρόπου για την παραγωγή τροφίμων (43% ο μέσος όρος στην ΕΕ)

-και το 43% την εξασφάλιση σταθερού εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ (40% ο μέσος όρος στους «28»).

Παράλληλα, οι Έλληνες θεωρούν ότι οι δύο κύριες ευθύνες των αγροτών στην κοινωνία είναι (όπως είναι ευνόητο στην ερώτηση επιτρεπόταν μέχρι δύο απαντήσεις):

-για το 53% ο εφοδιασμός του πληθυσμού με ποικιλία ποιοτικών προϊόντων (42% ο μέσος όρος στην ΕΕ),

-για το 36% η διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές (29% ο μέσος όρος στην ΕΕ),

-για το 32% η ενθάρρυνση και βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο (24% ο μέσος όρος στην ΕΕ),

-για το 25% η προστασία του περιβάλλοντος (30% ο μέσος όρος στην ΕΕ),

-για το 24% η διασφάλιση καλής μεταχείρισης για τα εκτρεφόμενα ζώα (35% ο μέσος όρος στην ΕΕ),

-και για το 21% η διασφάλιση της αυτάρκειας της ΕΕ σε τρόφιμα (25% ο μέσος όρος στην ΕΕ).

ΚΑΠ

Υπέρ της αύξησης της οικονομικής υποστήριξης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους αγρότες την επόμενη δεκαετία τάσσεται το 64% των Ελλήνων, ωστόσο το ποσοστό είναι 10% μικρότερο από το Ευρωβαρόμετρο του 2009. Το 24% δεν θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει το ποσό της οικονομικής υποστήριξης (αύξηση 7% από το 2009) ενώ ένας στους 20 Έλληνες πιστεύει ότι πρέπει να μειωθεί (αύξηση 1% από το 2009) και το 7% δεν έχει άποψη (αύξηση 2% σε σχέση με το 2009). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντίστοιχα το 45% πιστεύει ότι πρέπει να αυξηθεί η οικονομική υποστήριξη προς τους αγρότες (αύξηση 6% από το 2009), το 29% να μην αλλάξει (μείωση 4% από το 2009), το 13% να μειωθεί (μείωση 1% σε σχέση με το 2009), ενώ το 13% δεν έχει άποψη (μείωση 1% σε σχέση με το 2009).

Όσον αφορά στην ερώτηση για το αν η στήριξη που παρέχει η ΕΕ (σχεδόν 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ) σήμερα στους αγρότες, το 45% των Ελλήνων την θεωρεί σωστή, το 34% υπερβολικά μικρή και το 6% υπερβολικά μεγάλη. Σε επίπεδο ΕΕ σωστή θεωρεί την βοήθεια το 41%, υπερβολικά μικρή το 29% και υπερβολικά μεγάλη το 13%.

Σε ποσοστό 75% οι Έλληνες θεωρούν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική ωφελεί όλους τους Ευρωπαίους κι όχι μόνο τους αγρότες (62% το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ), ενώ το 18% διαφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη (22% το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ).

Όσον αφορά την ίδια την ΚΑΠ

-το 6% των Ελλήνων (μείωση 1% σε σχέση με το 2013) όχι απλά την έχουν ακούσει αλλά γνωρίζουν και τις λεπτομέρειές της (10% το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ),

-το 64% (αύξηση 14% σε σχέση με το 2013) την έχουν ακούσει αλλά δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες (59% το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ)

-το 30% (μείωση 12% σε σχέση με το 2013) δεν την έχουν ακούσει καν (30% είναι το ποσοστό και στην ΕΕ).

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση αυτή, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, κ. Φιλ Χόγκαν δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω την αυξανόμενη σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές, και εκτιμώ το γεγονός ότι το 70 % των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η ΕΕ εκπληρώνει το ρόλο της όσον αφορά τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού εφοδιασμού τροφίμων. Χαιρετίζω επίσης τις ενδείξεις ότι οι πολίτες της ΕΕ κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο η ΚΑΠ συμβάλλει στις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Τα στοιχεία αυτά θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις μας για τον καθορισμό της μελλοντικής πολιτικής της ΕΕ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass