ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΧΘΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΡΓΥΡΑ" ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η δική μας ασημένια παράδοση…

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2015 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:29

Της Νατάσας Πολυγένη

Κοσμήματα, περίτεχνα ασημουργήματα, κοσμημένα αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και αντικείμενα εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, έργα υψηλής τέχνης και μεγίστης αισθητικής αξίας εκτίθενται για πρώτη φορά στο Λαρισαϊκό κοινό. Πρόκειται για την έκθεση "Νεοελληνικά αργυρά" που άνοιξε τις πύλες της χθες στο Λαογραφικό Μουσείο και αφορά αντικείμενα που με αγάπη και ανιδιοτέλεια συνέλεξαν και δώρισαν στο μουσείο οι αείμνηστοι Γιώργος και Λένα Γουργιώτη. Η χρονική συγκυρία πραγματοποίησης της έκθεσης διόλου τυχαία, καθώς γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων.

Δεκάδες Λαρισαίοι έσπευσαν χθες στα εγκαίνια της έκθεσης προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά σπάνια εκθέματα που με πολλή αγάπη, κόπο και μεράκι περισυλλέχθηκαν.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο ρόλο του Μουσείου γενικότερα αλλά και στο στόχο της δημοτικής αρχής που δεν είναι άλλος από τη λειτουργία μουσείων ανοικτών στην κοινωνία, με ρόλο έντονα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό. "Γι' αυτό διοργανώνουμε ημερίδες, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, διανυκτερεύσεις σε μουσεία, περιοδικές εκθέσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μέσα σε μουσεία, συναυλίες, παραστάσεις χορού κ.α. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό. Όχι να αφορά λίγους και εκλεκτούς αλλά όλους. Με τρόπο που να μην είναι δυσνόητος και απόμακρος αλλά ουσιαστικός και αληθινός. Να χαρακτηρίζεται από καινοτομία και να προκαλεί απόλαυση, θαυμασμό και εμπιστοσύνη σε ό,τι έχει καταφέρει αλλά και μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος όταν είναι δημιουργικός και αλληλέγγυος", είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε σχολιάζοντας ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι στην ουσία η δική μας ιστορία, η δική μας παράδοση γιατί "η παράδοση έχει αξία όταν γίνεται παραλαβή".

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων μίλησε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Λαογραφικού κ. Εύη Παπαχατζοπούλου. Ταυτόχρονα, η κ. Παπαχατζοπούλου αναφερόμενη στην έκθεση την χαρακτήρισε συλλογή-σφράγισμα αγάπης για την τέχνη.

Η αρχαιολόγος –υπεύθυνη του Λαογραφικού κ. Φανή Καλοκαιρινού αναφέρθηκε στα αντικείμενα που εκτίθενται, τονίζοντας ότι πρόκειται για εκθέματα που σχετίζονται με τις κεντρικές έννοιες στολισμός, προφύλαξη, ταυτότητα, θρησκευτική πίστη και επιβάλλονται ως ιδιαίτερες αξίες, ως κοινωνική υποχρέωση, ως αναγκαία δαπάνη ή σε κάποιες περιπτώσεις και ως σπατάλη ή ως υπερβολή.

Η έκθεση αναπτύσσεται με αντικείμενα και εικόνες σε τέσσερις ενότητες που είναι: Ο κόσμος του άνδρα με κοσμήματα ανδρικών ενδυμασιών και εξαρτήματα της αρματωσιάς τους, ο κόσμος της γυναίκας με ποικίλα κοσμήματα και στολίδια, κοσμήματα ευλάβειας και κοσμημένα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Καταλήγοντας η κ. Καλοκαιρινού, σχολίασε ότι όλα τα εκθέματα ακριβά ή φθηνά, περίτεχνα ή απλά, ως μουσειακά πλέον αντικείμενα αποτελούν δείγματα του υλικού πολιτισμού των προηγούμενων γενεών συνιστώντας ένα αδιαμφισβήτητης και αυταπόδεικτης αξίας τμήμα της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass