ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ 8ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η Θεσσαλία με τη ματιά των ερευνητών

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2016 0:00

Πολύτιμο εργαλείο ιστορικής καταγραφής ο τόμος με τα πρακτικά του 8ου Συνεδρίου Λαρισαϊκών Σπουδών που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας. Ο αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Βασίλειος Τσολάκης και ο ιατρός-ιστορικός ερευνητής κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου παρουσίασαν στο κοινό τις πολύ σημαντικές μελέτες ερευνητών και αρχαιολόγων για τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή του νομού.

Ο κ. Τσολάκης παρουσίασε λεπτομερώς τις έρευνες των αρχαιολόγων και ερευνητών και συγκεκριμένα των Θ. Τσοχαλη για τους καταγόμενους από την ευρύτερη περιοχής της Λάρισας Αργοναύτες , Γ.Α. Πίκουλα για το οικιστικό πλέγμα της Πελασγιώτιδος, των αρχαιολόγων Γ. Βήτου και Ουρανίας Εξάρχου για το παιχνίδι στην αρχαία Θεσσαλία μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, του Π. Λάλου για τον αρχαίο οικισμό Παλιοχώρι ή Παλιούρι στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας, της Σταυρούλα Σρόλια για τος παραλιακούς οικισμούς του Κισσάβου την παλαιοχριστιανική περίοδο, του Δρ. Γ. Τσιαπλέ για τις πνευματικές σχέσεις δύο βυζαντινών πόλεων-το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, του Κ. Σπανού για τους Λαρισαϊκούς οικισμούς στην πρόθεση 36 της Μονής του Δουσίκου(μετά το 1570). Επίσης παρουσίασε τη μελέτη του π. Ιωάννη Συρεγγέλα που , αναφέρεται στην σημαντική θέση της Μητρόπολης της Λάρισας, και στην ισχύ, του εκάστοτε αρχιερέα της, του Κ. Θεοδωρόπουλου που μιλά για την μελέτη που σχεδίαζε να κάνει ο αρχιτέκτονας μηχανικός, Χάλλερ φον Χαλλερστάιν, για την κατασκευή μιας μεγάλης γέφυρας, στα Τέμπη, σε αντικατάσταση μιας άλλης πέτρινης γέφυρας, που είχε καταρρεύσει. και που όμως δεν κτίστηκε ποτέ.

Τέλος, ο κ. Τσολάκης αναφέρθηκε στην έρευνα των Α. Καραχάλιου, Βάσως Νούλας και Π. Ανδρουδή για την αρχιτεκτονική δύο αγνώστων ναών του Δήμου Φαρσάλων, την Παναγία Υπαπαντή, στον οικισμό Θετίδιο, και τους Αγίους Ανάργυρους, του οικισµού, Ζωοδόχος Πηγή.

Ακολούθησε η παρουσίαση των υπόλοιπων μελετών που περιέχονται στα πρακτικά, από τον κ. Νίκο Παπαθεοδώρου, ο οποίος έκανε λόγο για μελέτες πρωτότυπες και εμπεριστατωμένες που έγιναν έπειτα από εξαντλητική έρευνα στις διασωθείσες αρχειακές πηγές, αλλά και σε πολλές άλλες που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να τις κάνει προσιτές.

 Ο κ. Παπαθεοδώρου στάθηκε ιδιαίτερα και στην ιστορία του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας έχει διαδρομή τριάντα χρόνων περίπου, αφού ιδρύθηκε το 1987, τονίζοντας ότι σε όλο αυτό το διάστημα εργάσθηκε σιωπηλά, σχεδόν αθόρυβα, χωρίς οικονομική υποστήριξη και χάρη στην προσπάθεια μιας ομάδας χαρισματικών ανθρώπων, οι οποίοι αγαπούν την ιστορία του τόπου τους και προσδοκούν να την διαδώσουν και να την μεταλαμπαδεύσουν στους συμπολίτες τους. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο Όμιλος Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας κατόρθωσε να εκδώσει, παρά τα γλίσχρα οικονομικά μέσα που διαθέτει, τα πρακτικά όλων των Συνεδρίων που έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα. Σπουδαίο κατόρθωμα που αντανακλά στην προσωπικότητα όλων των μελών του Συλλόγου και ιδιαίτερα στον Γιώργο Ντρογκούλη που διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών και τον Κώστα Σπανό που τον διαδέχθηκε και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο κ. Αλέξανδρο Μπατζιανούλη για την πρωτοβουλία του να προσφέρει την αίθουσα εκδηλώσεων του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου δωρεάν σε οικονομικά χειμαζόμενους Συλλόγους και Σωματεία. Την εκδήλωση συντόνιζε ο κ. Κ. Θεοδωρόπουλος.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass