ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ

«Τα Κόκκινα Φανάρια»

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2016 8:47

 

Το θεατρικό έργο «Τα Κόκκινα Φανάρια» του Αλέκου Γαλανού αποτυπώνει έξοχα στις καλλιτεχνικές του ποιότητες την εποχή των οίκων ανοχής στα πολυτάραχα στενοσόκακα της μεταπολεμικής Τρούμπας στον Πειραιά και από το 1962 ως το 1963 είχε παιχτεί με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και την επαρχία, όπως και σε Κύπρο, Τουρκία και Λονδίνο (όπου ο Γαλανός είχε κάνει σπουδές κινηματογράφου, ραδιοφώνου και τηλεόρασης). Το 1963, ο Γαλανός διασκεύασε το έργο σε κινηματογραφικό σενάριο, που γυρίστηκε από τον ασύγκριτο Βασίλη Γεωργιάδη. Η απήχηση της ταινίας (προβάλλεται απόψε στην ΕΡΤ1 στις 10 το βράδυ) ήταν ακόμη μεγαλύτερη από της παράστασης, ενώ στη συνέχεια προτάθηκε για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (που πήγε με μικρή διαφορά στο «Οκτώμισι» του Φεντερίκο Φελίνι). Ο πολυσχιδής Γεωργιάδης («Γάμος Αλά Ελληνικά», «Ραντεβού με μια Άγνωστη», «Κορίτσια στον Ήλιο», «Οι Πανθέοι», «Γιούγκερμαν»), που και η επόμενη ταινία του «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» προτάθηκε για Όσκαρ, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το υλικό μυθοπλασίας του Γαλανού, το απογείωσε μοναδικά με την ευαισθησία της στέρεης ματιάς του και εμπνέοντας θαυμάσιες ερμηνείες στους ηθοποιούς του.

Ενδεικτικά αναφέρω τους Τζένη Καρέζη, Μαίρη Χρονοπούλου, Δέσπω Διαμαντίδου, Κατερίνα Χέλμη, Φαίδων Γεωργίτση, Αλεξάνδρα Λαδικού, Μάνο Κατράκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Ελένη Ανουσάκη και Γιώργο Φούντα. Ξεχωριστή μνεία στην Ηρώ Κυριακάκη ως Κατερίνα, ιδίως στις σκηνές με τον Νότη Περγιάλη (που ξανασυνεργάστηκε με τον Γεωργιάδη στο προαναφερθέν «Χώμα» στον ρόλο του Μαρίνου Αντύπα και στην τηλεοπτική σειρά «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» ως σεναριογράφος) ως γέρο, καθώς υποδύονται συγκλονιστικά ένα αποκαμωμένο και ακάματο συνάμα ζευγάρι σε έναν κόσμο που διαλύεται. Με υπέροχη διεύθυνση φωτογραφίας του Νίκου Γαρδέλη, εκπληκτικά σκηνικά του Πέτρου Καπουράλη (η ταινία γυρίστηκε κυρίως σε στούντιο) και επιστέγασμα τον συνταρακτικό λυρισμό της μουσικής του Σταύρου Ξαρχάκου, «Τα Κόκκινα Φανάρια» ραγίζουν πέτρες με το εξαίσιο μέτρο μαεστρίας του μέγιστου Γεωργιάδη. Ένα συγκινητικό αριστούργημα του σπουδαίου Ελληνικού κινηματογράφου.

Μιχάλης Δ. Ταμπούκας

ηθοποιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass