ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΝΟ

Το Θεσσαλικό Θέατρο πάει στα «Ψηλά Βουνά»

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2016 0:14 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Φεβ 2016 0:18
Στιγμιότυπο της παράστασης Στιγμιότυπο της παράστασης

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Βουνίσιο αεράκι φυσά τις τελευταίες ημέρες στο Θεσσαλικό Θέατρο. Ο Κώστας Τσιάνος επιστρέφει δριμύτερος με μια παράσταση που η Λάρισα την περίμενε καιρό τώρα(είχε αναγγελθεί αρκετές φορές και άλλες τόσες αναβλήθηκε), «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Με μια ομάδα νέων ηθοποιών που σφύζουν από ενέργεια και διψούν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους επί σκηνής, το Θεσσαλικό Θέατρο ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 7.30 το απόγευμα, και περιμένει μικρούς και μεγάλους για να τους ταξιδέψει στη φύση και το όνειρο. Στο πλαίσιο αυτό παραχωρήθηκε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου.

Η πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Βιβή Τσεκούρα-Ζαχαρού αναφερόμενη στην επιλογή του έργου, επεσήμανε ότι το βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου αποτελεί διαχρονικό πρότυπο παιδαγωγικής και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι πολύ σημαντικό το Θεσσαλικό Θέατρο να παράγει πολιτισμό ξεκινώντας από τον πυρήνα, που είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ακόμη, η κ. Τσεκούρα ανέφερε ότι οι θεατές θα μυηθούν στις λαϊκές παραδόσεις και τον πολιτισμό, μέσα από καταπληκτικές αφηγήσεις-ερμηνείες αλλά και την υπέροχη μουσική του Δημήτρη Καρβούνη.

Ιδιαίτερα χαρούμενος ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Κώστας Τσιάνος, που μετά από 5 χρόνια κατορθώνει να ανεβάσει «Τα Ψηλά Βουνά», ένα έργο που όπως δήλωσε ο ίδιος ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που σκέφτηκε να διασκευαστεί για το θέατρο και το είχε ανακοινώσει το φθινόπωρο του 2011.

Ένα έργο που όπως είπε ο ίδιος απευθύνεται σε μεγάλους για να αρέσει στα μικρά παιδιά. «Το θέατρο για παιδιά είναι πολύ δύσκολο και πολυέξοδο. Εμείς το καταφέρνουμε γιατί υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρονται. Μας έχουν πνίξει τα άθλια θεάματα, που τα ονομάζουν παιδικές παραστάσεις. Εμείς δουλέψαμε για μια παράσταση για την οποία είμαστε υπερήφανοι και σίγουροι ότι θα την απολαύσουν οι θεατές μικροί και μεγάλοι» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ο κ. Τσιάνος παρουσίασε την υπόθεση του έργου, το καστ των ηθοποιών αλλά και των συντελεστών. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στα μηνύματα που περνά η παράσταση υπογραμμίζοντας τα εξής: «Τα σημερινά παιδιά και ιδιαιτέρα των μεγάλων πόλεων που ζουν ασφυκτικά σε τσιμεντουπόλεις και είναι εθισμένα στις εικόνες της τηλεόρασης και του υπολογιστή, είναι χρήσιμο να γνωρίσουν και να χαρούν τις ομορφιές και όλα τα αγαθά που προσφέρει η φύση.

Μα πάνω απ΄όλα να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση προστατεύοντας τη φύση που είναι πηγή ζωής για τα πάντα, πάνω στη γή και δυστυχώς οι άνθρωποι την καταστρέφουμε για κερδοσκοπικούς κυρίως λόγους με εγκληματικό τρόπο».

Συγκινημένος και ο μαέστρος Δημήτρης Καρβούνης, καθώς με τη φετινή συνεργασία στα «Ψηλά Βουνά» συμπληρώνονται 40 χρόνια φιλίας και συνεργασίας με τον Κώστα Τσιάνο και το Θεσσαλικό Θέατρο. Μάλιστα, όπως είπε μεγάλωσε μέσα στο Θέατρο και οι δεσμοί του ξεκινάνε το 1976 με τη συμμετοχή του στην παράσταση «Στης Λαρίσης το ποτάμι». Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους μουσικούς του συνόλου «Ενωδεία» που βοήθησαν στο μουσικό κομμάτι της παράστασης αλλά και τον ίδιο τον Κώστα Τσιάνο για τους στίχους με τους οποίους έντυσε κάποιες από τις μελωδίες του.

Στην παράσταση συμμετέχουν 8 νέοι ηθοποιοί ο Χρ. Ζαχαριάδης, Διονύσης Κλάδης, Αστέρης Κρικώνης, Στέλιος Νίνης, Δημήτρης Όντος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Αλίκη Τσάκου και Νικόλας Φαρτζής.

Τρεις εκ των ηθοποιών που συμμετέχουν στην παράσταση, δήλωσαν χθες στη συνέντευξη Τύπου ότι «Τα Ψηλά Βουνά» είναι ένα έργο αισιόδοξο, ελπιδοφόρο με πολλά μηνύματα για τη νέα γενιά και που πραγματεύεται βασικές αξίες της ζωής, της συνύπαρξης και της φιλίας.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Τα «Ψηλά βουνά» πρωτοκυκλοφόρησαν ως αναγνωστικό της Γ’ Δημοτικού το 1918, την περίοδο (1917-1920) της Βενιζελικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και θεωρείται μέχρι σήμερα υποδειγματικό κείμενο της παιδικής λογοτεχνίας που πρόσφερε απόλαυση, συγκίνηση και γνώση σε πολλές γενιές.

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου στο περίφημο αναγνωστικό του καινοτομεί σε σχέση με προηγούμενα αναγνωστικά. Αποφεύγει τον άκαμπτο και ψυχρό διδακτισμό, τους ψεύτικους σοβαροφανείς χαρακτήρες και ενσωματώνει στη λογοτεχνική του γλώσσα, τη λαϊκή αφήγηση, το δημοτικό τραγούδι, το ποίημα, το χιούμορ και την τρυφερότητα.

Στο έργο, μια παρέα μικρών μαθητών περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα βουνά της Ρούμελης, μετά από παρότρυνση του δασκάλου τους και με τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Εκεί θα μάθουν να ζουν ομαδικά και μακριά από τις ανέσεις του σπιτιού τους στην πόλη, να εργάζονται, να μαγειρεύουν, να χτίζουν, να ράβουν, ν’ ανοίγουν μονοπάτια στο δάσος, να γίνονται αν χρειαστεί νοσοκόμοι, δασοφύλακες, δάσκαλοι για τον μικρό Λάμπρο το αγράμματο βοσκόπουλο και να μη φοβούνται.

Στα «Ψηλά Βουνά» θα αγαπήσουν το δάσος, τα ποτάμια, τις κρυστάλλινες πηγές. Θα αισθανθούν το καθαρό βουνήσιο αεράκι, το τραγούδι των τρεχάμενων νερών, των πουλιών, και τη δροσιά των περιβολιών και των ανθισμένων κήπων. Εκεί θαρθούν σ΄ επαφή με ανθρώπους της υπαίθρου και θα μάθουν να σέβονται οτιδήποτε διαφορετικό και να διαλέγουν για αρχηγό τους εκείνον που θα αποδειχτεί ικανότερος.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ήδη οι οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία έχουν κλείσει μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου. Για τις παραστάσεις του κοινού που θα δίνονται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή προπωλούνται εισιτήρια στο ταμείο του θεάτρου του Μύλου. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ 2410533417

* Αύριο Πέμπτη στις 8μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρόβα τζενεράλε του έργου, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο εκπαιδευτικοί και οι συγγενείς των ηθοποιών, αφού κλείσουν έγκαιρα θέση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass