ΑΠΟ ΤΟYΣ «STORM STRING QUARTET» ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσικό βιντεοκλίπ για κωφούς

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2016 0:09

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Οι κωφοί επιτέλους αρχίζουν να αποκτούν πρόσβαση στη μουσική. Το πρώτο βιντεοκλιπ για κωφούς από το κουαρτέτο «Storm String» κυκλοφορεί και συγκεντρώνει δεκάδες ενθουσιώδη και υποστηρικτικά σχόλια. Πρόκειται για μια διασκευή του μουσικού κομματιού «Viva la Vida» των Colplay που ήδη από τη στιγμή που ανέβηκε στο You Tube έχει συγκεντρώσει σχεδόν 9500 επισκέψεις. Οι «Storm» μίλησαν στην «Ε» για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου βιντεοκλίπ αλλά και για την αποδοχή που έχει από τον κόσμο, ακούοντες και μη. Ο Έκτορας Λάππας (βιολί), η Μαρία Ζαχαριάδου (βιολί), η Μαίρη Χρίστοβα (τσέλο) και ο Ρενάτο Δαμονίτσα (βιόλα), συνθέτουν τους «Storm». Ο Νίκος Καλαϊτζίδης είναι ο εμπνευστής και σκηνοθέτης του βιντεοκλιπ.

* Πως «γεννήθηκε» η ιδέα δημιουργίας ενός βιντεοκλίπ που θα απευθύνεται σε κωφούς;

- «Εμπνευστήκαμε την ιδέα μας από τη φιλία του Νίκου (σκηνοθέτης) με τον Σπύρο που είναι διερμηνές και τον Χρήστο κυρίως, αλλά και από το ίδιο το κομμάτι. Ο Χρήστος είναι κωφός από πολύ μικρός και είναι ο μόνος κωφός φίλος που έχει ο Νίκος. Αυτό τον έβαλε σε σκέψεις. Που είναι οι υπόλοιποι κωφοί; Σαφώς και είναι γύρω μας αλλά δε τους συναντούμε σε συναυλίες, θέατρα και εκδηλώσεις οπότε κάποιο λάθος κάνουμε με την πρόσβασή τους σε όλα αυτά. Ίσως αυτή η ιδέα να μπορούσε να τους φέρει στους χώρους που συχνάζουμε».

* Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Νιώσαμε μεγάλη χαρά που πολλοί ενθουσιάστηκαν με το βίντεοκλιπ και τη διασκευή μας. Κυρίως, όμως, συγκινηθήκαμε από την αποδοχή που είχε σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Το ότι σήμαινε πολλά για αυτούς μας δημιούργησε μία έντονη επιθυμία να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε και να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μέσω της μουσικής μας, ειδικά ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας. Η μουσική είναι για όλους και η πρόσβαση σε αυτήν δικαίωμα όλων. Μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι με τον τρόπο μας στο να γίνει αυτό πραγματικότητα.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟΚΛΙΠ

Στο βιντεοκλίπ οι «Storm String Quartet» και ο διερμηνέας Σπύρος Κουζέλης προσπαθούν να βοηθήσουν τον Χρήστο Γεωργοκωστόπουλο να αποκτήσει μια ακόμη πρόσβαση στη μουσική. Ο Χρήστος είναι κωφός και μπορεί να νιώσει τον ρυθμό μέσα από τις δονήσεις, αλλά όχι τη μελωδία της μουσικής. Οι STORM String Quartet παίζουν γι’αυτόν μια διασκευή του Viva la Vida των Colplay. Μέσα από τις κινήσεις του Σπύρου (διερμηνέας), την ενέργεια και τις εκφράσεις των μουσικών, καθώς και τις δονήσεις από το πάτωμα, ο Χρήστος καταφέρνει να αντιληφθεί τη μουσική με το δικό του τρόπο. Ο Χρήστος «ακούει» για πρώτη φορά το κομμάτι την ώρα του γυρίσματος. Ο Σπύρος το έχει ακούσει 2-3 φορές πριν. Δίνει τη δική του ερμηνεία σε αυτό κατά τη διάρκεια του γυρίσματος. Οι STORM γνώρισαν το Χρήστο και το Σπύρο λίγο πριν το γύρισμα. Δεν είχαν ξαναπαίξει πότε πριν για κάποιον κωφό. Η εμπειρία για όλους ήταν δυνατή και συγκινητική. Να σημειωθεί ότι το βιντεοκλιπ είναι με αγγλικούς υπότιτλους, αλλά σύντομα θα ανέβει και με ελληνικούς. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το βιντεοκλιπ μπορούν να το κάνουν εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=SahxXW94Mh0

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass