Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΗΝ «Ε»

Γιώργος Δαμ. Βουλγαράκης: «Ο πολιτισμός θέλει πλάτες και όχι μικροπολιτική»

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2016 20:26

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Πολλά έχουν γραφτεί και άλλα τόσα έχουν ειπωθεί για την ιστορία της υποψηφιότητας της Λάρισας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Μια προσπάθεια που αγκαλιάστηκε, αγαπήθηκε αλλά και ταυτόχρονα δίχασε και προκάλεσε. Πρόσφατα στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, η δημοτική αρχή έκανε δημόσια την αποτίμηση της υποψηφιότητας και δεσμεύτηκε ότι όλα όσα έγιναν αυτό το διάστημα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πάνε χαμένα. Βασικός στόχος είναι ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος να υλοποιηθεί και η πόλη να γίνει πρωτεύουσα πολιτισμού. Ο Γιώργος Δαμ. Βουλγαράκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της υποψηφιότητας είναι ο άνθρωπος που παρά το λιγοστό χρόνο που είχε στη διάθεσή του, κατόρθωσε να συγκεντρώσει τις πολιτιστικές δυνάμεις της πόλης και να καταρτίσει ένα άρτιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μελετημένο και στην παραμικρή του λεπτομέρεια, το οποίο μπορεί να μην επιλέχθηκε στον διαγωνισμό της υποψηφιότητας, μένει όμως στην πόλη. Σε συνέντευξή του στην «Ε» ο Γιώργος Βουλγαράκης αναφέρεται σε αυτά που αφήνει πίσω του, σε όσα πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν ώστε η πόλη να βρει τον σωστό βηματισμό αλλά και στα κακώς κείμενα που εντόπισε ο ίδιος στο διάστημα που ασχολήθηκε με την υποψηφιότητα.

«Από την αρχή που ανέλαβα εντόπισα και την πηγή του κακού. Η πόλη παρότι έχει τεράστιο καλλιτεχνικό δυναμικό, οι περισσότεροι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Σχεδόν κανείς δεν πάει να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του άλλου. Καμία συνεργασία. Μόνο εσωστρέφεια. Αυτό το απόστημα πρέπει επιτέλους να σπάσει. Το είπα και θα το λέω πάντα. Μόνο η σύμπραξη θα βοηθήσει τη Λάρισα να κάνει τη διαφορά. Ο πολιτισμός είναι μήνυμα. Θέλει άποψη, ποιότητα και συνέχεια. Δεν είναι πεδίο για να ασκείται μικροπολιτική. Στον πολιτισμό δεν έχεις περιθώρια να βγάλεις πολιτικό πρόγραμμα, πρέπει να βάλεις πλάτη» λέει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν η Λάρισα πληρούσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να διεκδικήσει τον τίτλο και αν το πρόγραμμα που παρουσίασε στην επιτροπή ήταν αυτό που θα έπρεπε να είναι, απαντά ότι παρά το γεγονός ότι ο χρόνος ήταν ελάχιστος και αυτά που έπρεπε να γίνουν πάρα πολλά, τελικά με σκληρή δουλειά που πολλές φορές έφτανε και τις 17 ώρες ημερησίως κατόρθωσε να ετοιμάσει ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που μόνο για το έτος 2021 περιελάμβανε 246 εκδηλώσεις. «Έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου γιατί πίστεψα σε αυτό. Το έκανα με αγάπη προς την πόλη και δίχως να υποκρύπτεται κάποιο οικονομικό όφελος. Δεν θέλησα να λάβω καμία αμοιβή, και η απόφασή μου αυτή με κάνει να κοιμάμαι ήσυχα. Για μένα το ζητούμενο είναι να μείνει κάτι από αυτά στην πόλη. Αλλιώς όλο αυτό δεν θα έχει κανένα νόημα. Ωραία ήταν η ιστορία της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά εγώ πιστεύω ότι ήταν απλώς το εφαλτήριο. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, αλλιώς το νερό που έπεσε στο ρυάκι θα χαθεί και θα μείνει το χώμα ξερό και διψασμένο» τονίζει.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα επισημαίνει ότι όλες οι τέχνες είχαν τη δική τους θέση (λογοτεχνία, θέατρο, μουσική, χορός, ζωγραφική, γλυπτική) ενώ ο ίδιος ξεχωρίζει το τρίμηνο αφιέρωμα στον Φιλόλαο Τλούπα, την πανελλήνια έκθεση ζωγραφικής, το Φεστιβάλ Φιλαρμονικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το φεστιβάλ animation εκθέσεις για την ανάδειξη της πόλης και 8ωρες ξεναγήσεις δύο φορές την εβδομάδα από ιστορικούς και φιλολόγους, την έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου στις Βρυξέλλες, την οργάνωση masterclass οργανωμένα σε ετήσια βάση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανακάλυψη ταλέντων, τους θεατρικούς μονόλογους Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, εκθέσεις για γελοιογραφία, εβδομάδα γαστρονομίας, Διεθνής Συνέδριο για τον Όλυμπο, εκδηλώσεις στην καθολική εκκλησία καθώς και παραστάσεις υμνολογίας, συνέδρια σε Αγιά, Αμπελάκια και Κιλελέρ, εκδηλώσεις σε φυλακές, ΚΑΠΗ και δυσπρόσιτα χωριά, εκδηλώσεις επιστήμης και τεχνολογίας μέχρι και έκδοση εφημερίδας free press. Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις είχε προγραμματιστεί να λάβουν μέρος όλες οι καλλιτεχνικές δυνάμεις της πόλης αλλά και σπουδαία ονόματα που διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Όλες οι τέχνες εξάντλησαν τα όριά τους. Θα απελευθερωθούν όταν συνομιλήσουν μεταξύ τους» τονίζει με έμφαση.

* Με το θέμα των υποδομών τι αντιμετωπίσατε;

- Η αλήθεια είναι ότι η Λάρισα έχει πολλούς χώρους όχι όμως και τους κατάλληλους. Η αξιοποίηση των αποθηκών του ΕΘΙΑΓΕ είναι ό,τι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή, καθώς μπορεί με ελάχιστες δαπάνες για τη διαμόρφωσή τους να μεταμορφωθεί σε μια όαση πολιτισμού, που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις. Είναι ένας χώρος που θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα και να λειτουργεί σε μόνιμη βάση. Δεν είναι όλοι οι χώροι για όλα. Οι χώροι πρέπει να έχουν και άποψη και ταυτότητα. Δεν μπορεί την ώρα της θεατρικής παράστασης να ακούς από τα μεγάφωνα «Το λεωφορείο για Αθήνα αναχωρεί».

* Το Κηποθέατρο δεν το σκεφτήκατε;

- Προσωπικά δεν μου αρέσει το Κηποθέατρο. Έγιναν και γίνονται πολλά σπουδαία αλλά και λιγότερα σπουδαία πράγματα εκεί, αλλά η πόλη πρέπει να πάει και ένα βήμα παραπέρα. Να κάνει κάτι διαφορετικό. Πάντα όμως με οργάνωση και συνέπεια.

* Η δημοτική αρχή δείχνει πρόθυμη να προχωρήσει το σχέδιο για την αξιοποίηση των αποθηκών του ΕΘΙΑΓΕ, για τη δημιουργία Πολιτιστικού Χωριού...

- Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει και τη θέληση και δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι ο πολιτισμός είναι το μόνο «φρούτο» που γυρίζει σε αυτόν που το παράγει. Αν λοιπόν επενδύσει σοβαρά σε αυτή την ιστορία, τότε θα γίνει και η μεγάλη αλλαγή. Πρέπει όμως και οι άνθρωποι της πόλης να το αντιληφθούν. Αν όλες οι δυνάμεις τρέξουν μαζί σίγουρα θα γίνει κάτι καλό.

* Αλήθεια, τι θα κόστιζε στην πόλη η πολιτιστική πρωτεύουσα;

- Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό το σύνολο του καλλιτεχνικού προγράμματος από το 2016 έως και το 2022 ανέρχεται στα 17.007.280 ευρώ. Όμως περιλαμβάνονται τα πάντα δαπάνες, αμοιβές καλλιτεχνών, ξενοδοχεία, πληρωμές προσωπικού, τηλέφωνα, εισιτήρια, τα πάντα. Μόνο για το 2021 η δαπάνη ανέρχεται στα 13.765.260 ευρώ.

* Υπάρχουν σκέψεις για να παραμείνετε και να βοηθήσετε τη δημοτική αρχή στην υλοποίηση των σχεδίων της;

- Οι ιδέες και οι προτάσεις υπάρχουν. Μπορούν να υλοποιηθούν και χωρίς εμένα. Η εφαρμογή τους απαιτεί καθημερινή πάλη. Θα ασχοληθώ με τις ποιητικές συλλογές μου που έχω αφήσει στη μέση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass