“Από τον Κλοσσόφσκι στον Λακάν” του Γάλλου Ψυχαναλυτή Claude Dupra

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2016 11:30

Παρουσιάζεται στη Λάρισα το βιβλίο του Γάλλου Ψυχαναλυτή Claude Duprat “Από τον Κλοσσόφσκι στον Λακάν”, παρουσία του ίδιου του συγγραφέα στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου ΟΥΗΛ, την Τετάρτη 25 Μαΐου στις 8 το απόγευμα.

«Όλη η σύγχρονη βιομηχανία στηρίζεται πάνω σε μια ανταλλαγή διαμεσολαβημένη από το σημείο του αδρανούς νομίσματος, εξουδετερώνοντας τη φύση των αντικειμένων που ανταλλάσσονται, δηλαδή πάνω σε ένα ομοίωμα της ανταλλαγής —ομοίωμα που εδρεύει με τη μορφή των πόρων σε εργατικό δυναμικό, επομένως πάνω σε ομοίωμα ζωντανού νομίσματος, μη ομολογούμενου ως τέτοιου, ενώ ήδη υπάρχει».

            Εν τούτοις, «το να καταργήσει κανείς τον μισθό σε μετρητά για να πληρώσει τον εργαζόμενο με ζωντανά αισθαντικά αντικείμενα δεν είναι εφαρμόσιμο παρά μόνο όταν το ζωντανό αντικείμενο αποτιμάται το ίδιο ως προσφορά εργασίας». Και «για να μπορεί ένα αισθαντικό αντικείμενο να αξίζει μια ποσότητα εργασίας, πρέπει αυτό το (ζωντανό) αντικείμενο να συνιστά από πριν μιαν αξία, εξ αρχής ίση, αν όχι ανώτερη προς το προϊόν της εργασίας».

           Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Λαρισαίων, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, η επιθεώρηση Πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ, η PROJET: Επιμέλεια Πολιτιστικών Εκδηλώσεων/Μάρθα Αρταπυρίδου, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γάλλου Ψυχαναλυτή Claude Duprat. O Duprat αναλυόμενος και μαθητής του σπουδαίου γάλλου ψυχαναλυτή Ζακ Λακάν αναφέρεται στις σχέσεις του δασκάλου του με Πιέρ Κλοσσόφσκι, έναν από τους σημαντικότερους γάλλους διανοούμενους του 20ού αιώνα. Το βιβλίο πρόκειται για ένα σημαντικό δοκίμιο που φωτίζει μια από τις γόνιμες και δημιουργικές περιόδους της σύγχρονης σκέψης. Με φόντο την μεγάλη επανάσταση του γαλλικού Μάη δείχνει πως οι επαναστατικές ιδέες, η ψυχανάλυση, ο στρουκτουραλισμός, ο σουρρεαλισμός, ο μαρξισμός και η φιλοσοφική σκέψη επενεργούν στη διαμόρφωση της σκέψης και του έργου δύο ιδιαίτερα σημαντικών διανοητών του Πιερ Κλοσσόφσκι και του Ζακ Λακάν.

            Ο Claude Duprat γεννήθηκε το Παρίσι στις 16 Φεβρουαρίου 1936. Εργάστηκε ως Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής στο Ιατρο-Ψυχο-Παιδαγωγικό Κέντρο του St Germain-en-Laye, στο Ιατρο-Ψυχολογικό Κέντρο του Vanves, στην Ιατρο-Επαγγελματική δομή του Suresnes, στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Herold, στο Παρίσι ως Ψυχολόγος-Ψυχαναλυτής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Prémontré (Aisne), με τον Δρα Μπροκά, ως διδάσκων στον κλινικό τομέα του Τμήματος Ψυχανάλυσης του Πανεπιστημίου Παρίσι VIII 1. Είναι Μέλος της Φροϋδικής Σχολής του Παρισιού, Μέλος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου από το 1981, Αναλυτής Μέλος της Σχολής (ΑΜΕ) από το 1982. Aπό τις εκδόσεις ΕΝΕΚΕΝ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Ψυχαναλυτικές διαδρομές, Για ένα λακανικό προσανατολισμό της ψυχανάλυσης, Θεσσαλονίκη 2013. Ο Claude Duprat αρθρογραφεί τακτικά στην Επιθεώρηση Πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Σωκράτης Δεληβογιατζής, καθηγητής Φιλοσοφίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Bίκη Καραβάκου, αν. καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Χρήστος Σιδηρόπουλος, κλινικός ψυχολόγος, ψυχαναλυτής, πρόεδρος της Φροϋδικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος Ιωάννα Πετρίδου, Ψυχαναλύτρια και ο συγγραφέας Claude Duprat. Συντονισμός εκδήλωσης :Μάρθα Αρταπυρίδου. Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass