Αυλαία για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2016 17:23

Έπεσε η αυλαία τη Δευτέρα το βράδυ του 1ου Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού «ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ», που διοργάνωσε ο Σϋλλογος Γυναικών Μακρυχωρίου το διάστημα 8-12 Ιουλίου 2016 με τη συμμετοχή Βαλκανικών χωρών όπως η Σερβία και Ρουμανία.

Το Μακρυχώρι, έγινε για τέσσερις ημέρες, σταυροδρόμι βαλκανικής μουσικής και χορού. Με αφορμή αυτό, η ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, κινήθηκε και «χόρεψε» σε ρυθμούς βαλκανικούς.

Το τετραήμερο των εκδηλώσεων περιλάμβανε μια σειρά από χορευτικές εκδηλώσεις, εργαστήρια χορού, αλλά και επισκέψεις σε αξιοθέατα του Δήμου Τεμπών και της περιοχής γενικότερα.

   Υπενθυμίζεται ότι είναι μια προσπάθεια που έγινε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και του νομού γενικότερα σε τέτοια κλίμακα.

Ειδικότερα χορευτικές εκδηλώσεις έγιναν την Παρασκευή στο Πουρνάρι, τη Δευτέρα στη Λάρισα, όπου και έκλεισε, με παρέλαση στους δρόμους της πόλης και στη συνέχεια παρουσίαση χορών στην κεντρική πλατεία από τις ομάδες της Σερβίας, της Ρουμανίας, του Μ.Ε.Σ. Αγίου Θωμά, αλλά και του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου που ήταν και ο διοργανωτής.

Το Μακρυχώρι, ήταν το κέντρο των εκδηλώσεων αφού ο Σύλλογος Γυναικών Μακρυχωρίου ήταν και ο διοργανωτής του Φεστιβάλ. Το Σάββατο το απόγευμα έγινε παρέλαση των ομάδων στους δρόμους του Μακρυχωρίου δίνοντας βαλκανικό μουσικό χρώμα και λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ με τη συμμετοχή του Μορφωτικού Συλλόγου Λαογραφικού Μουσείου Γόννων, του Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας και φυσικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου, με τη συμμετοχή του κόσμου να είναι συγκινητική και πέρα από τα αναμενόμενα.

   Την Κυριακή, 10/7, στην πλατεία Μακρυχωρίου, έγιναν εργαστήρια παραδοσιακού χορού με τη συμμετοχή 100 και πλέον παιδιά, αλλά και μεγάλους, να μαθαίνουν χορούς της Σερβίας και της Ρουμανίας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε βαλκανικό πανηγύρι με τη συμμετοχή ελληνικών μουσικών σχημάτων.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού «ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ» ξεκίνησε φέτος για πρώτη φορά και στόχος του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου είναι να καθιερωθεί με τη συμμετοχή και άλλων χωρών. Έδωσε την ευκαιρία στις νέες και στους νέους, αλλά και σε όλους τους πολίτες του Δήμου Τεμπών και της Λάρισας να γνωρίσουν «την παράδοση πέρα από τα σύνορα», να διακρίνουν τα κοινά στοιχεία, αλλά και τις διαφορές των παραδοσιακών χορών και της μουσικής των χωρών των Βαλκανίων, αφού ένας από τους στόχους της διοργάνωσης ήταν και η γνωριμία άλλων πολιτισμών.

   Ανέδειξε - στην περίοδο της κρίσης – την αξία του εθελοντισμού, αφού σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στηρίχτηκε σε εθελοντές.

Οι αποστολές διέμεναν στις εγκαταστάσεις του γυμνασίου Μακρυχωρίου, ενώ η σίτιση γινόταν στο διπλανό κτίριο του βρεφονηπιακού σταθμού. Κι εδώ ο εθελοντισμός επιβραβεύτηκε. Οι κυρίες του συλλόγου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, όπως και οι υπόλοιποι εθελοντές – που ήταν πολλοί - εργάστηκαν με αγάπη για την προσφορά και έφεραν ένα άριστο αποτέλεσμα.

Δόθηκε η ευκαιρία στους πολίτες του Μακρυχωρίου και του Δήμου Τεμπών, αλλά και στους επισκέπτες να κατανοήσουν αμφότεροι τους πολιτισμούς και την παράδοση. Εξάλλου αυτός είναι και ο σκοπός των Διεθνών Λαογραφικών Συναντήσεων.  

   Ο Σύλλογος Γυναικών Μακρυχωρίου, από σύστασής του, σκοπό έχει την προσφορά στον συγχωριανό, αλλά και σε κάθε άνθρωπο, να αναδείξει τον πολιτισμό και την παράδοση του Μακρυχωρίου και να τη μεταλαμπαδεύσει στα νέα παιδιά με δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Λειτουργεί τμήματα παραδοσιακού χορού που τα μέλη του φτάνουν τα 150.

Αμέριστη ήταν η βοήθεια του Δήμου Τεμπών, του Ερυθρού Σταυρού, τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δ.Ο.Π.Α.ΠΕ.Π. Δήμου Τεμπών, ενώ η χορευτική εκδήλωση τη Δευτέρα 11/7 στην κεντρική πλατεία Λάρισας έγινε σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass