ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στη Λάρισα για ένα διαχρονικό ταξίδι στην ιστορία της

* 17.123 άτομα το επισκέφθηκαν το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό *Δημιουργείται υπαίθριο αρχαιολογικό πάρκο

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2016 12:00

 

Της Λένας Κισσάβου

Οι πύλες που άνοιξαν για την είσοδό μας στο παρελθόν, με την έναρξη λειτουργίας του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, πριν έξι μήνες, αποδείχθηκε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, στον πολιτισμό της Θεσσαλίας, γενικότερα.

Αυτό δεν απορρέει και μόνο από το μέγεθος του έργου και τη σημαντικότητα του ρόλου του, να διαφυλάξει στους χώρους του τους θησαυρούς του πολιτισμού μας, αλλά κυρίως από την απήχηση που βρήκε από τον κόσμο, με τους αριθμούς να μαρτυρούν του λόγου το αληθές: 17.123 άτομα, επισκέφθηκαν το Μουσείο, το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του.

Επρόκειτο για επίσημους προσκεκλημένους, συλλόγους και σωματεία, σχολικές ομάδες και πολλά μεμονωμένα άτομα, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Κίνα, Ιαπωνία, Ολλανδία, Καναδά, Αμερική, Ρωσία, Ιταλία, Πολωνία κ.ά.), οι οποίοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από αυτό που αντίκρισαν.

Όπως αναφέρουν αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, τα σχόλια που διατυπώνονται, συχνά και γραπτώς στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου, τόσο για τη μόνιμη έκθεσή του, αλλά και γενικότερα για τους χώρους του, είναι ότι αποτελεί ένα διαχρονικό ταξίδι στην ιστορία της θεσσαλικής γης, από την απώτερη εποχή στο σήμερα.

Υποστηρίζουν δε ότι: «Οι επισκέπτες φεύγουν με την αίσθηση ότι έχουν έλθει σε ένα οικείο και φιλικό χώρο, μας ενθαρρύνουν στο να συνεχίσουμε την προσπάθεια προβολής του Μουσείου και ανάδειξής του, σε τόπο πολιτισμού και σημείο αναφοράς της πόλης και όχι μόνο...

Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με τα μνημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης, πιστεύουμε ότι η Λάρισα μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ταξιδιωτικό προορισμό. Προσδοκούμε στην αύξηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου...».

Με τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου να ενθαρρύνει τον αγώνα τους να καταστήσουν το Διαχρονικό Μουσείο, έναν πόλο έλξης τουριστών στη χώρα, διεθνούς ενδιαφέροντος, προχωρούν σε ενέργειες να επιτύχουν τον απώτερο στόχο.

Ήδη έχουν έρθει σε επαφή με ταξιδιωτικούς πράκτορες, απ’ τους οποίους εισέπραξαν θετική ανταπόκριση, στο να γίνει το Διαχρονικό Μουσείο σταθμός εκδρομέων.

Κάποιοι μάλιστα, με πρωτοβουλία τους, επικοινώνησαν με τους αρμόδιους του Μουσείου, για να εκφράσουν την επιθυμία τους, να εντάξουν το μεγάλο έργο στο τουριστικό τους πρόγραμμα, προσελκύοντας άτομα που έρχονται στην Ελλάδα για να γνωρίσουν τον αρχαίο πολιτισμό της.

ΕΝΑ «ΖΩΝΤΑΝΟ» ΜΟΥΣΕΙΟ

Από τους κυρίαρχους στόχους του μουσείου, είναι να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην κοινωνία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκέστηκε στον ρόλο της έκθεσης και μόνο των αρχαιοτήτων, αλλά λειτουργεί ως ένας χώρος παραγωγής πολιτισμού. Έτσι κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, έγιναν ποικίλες εκδηλώσεις στους χώρους του (αμφιθέατρο, χώρος περιοδικών εκθέσεων εκθεσιακός χώρος), ενώ παράλληλα υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ανακαλύπτοντας το Διαχρονικό Μουσείο μαζί μας».

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 7.440 μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων της Λάρισας και της περιφέρειας.

Για την επόμενη σχολική χρονιά, προγραμματίζονται νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, για τα οποία εγκαίρως, εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, θα ενημερωθούν οι αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον τα σχολεία για συμμετοχή τους.

Παράλληλα βέβαια προγραμματίζονται και διάφορες εκδηλώσεις, με τοπικούς φορείς.

* Την περίοδο αυτή ολοκληρώνονται οι εργασίες εξωραϊσμού και ανάδειξης του εσωτερικού αιθρίου του Μουσείου, όπου υπάρχει έντονη η παρουσία του υγρού στοιχείου. Οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου θα συνεχιστούν με στόχο τη δημιουργία ενός υπαίθριου αρχαιολογικού πάρκου, πλήρως ενταγμένο στο ούτως ή άλλως υπέροχο αλσύλλιο στο οποίο είναι κτισμένο το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass