ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Συναρπαστικός «Ο καλλιτέχνης» του Βαγγέλη Ντελή

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2016 11:00

Έξυπνο, ευρηματικό ένα αληθινό έργο τέχνης. Τούτα τα λόγια χρησιμοποιήθηκαν για το βιβλίο του Βαγγέλη Ντελή με τίτλο «Ο καλλιτέχνης» που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

σε μια εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου. Ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης έκανε λόγο για ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα όπου μέσα από συναρπαστικά γεγονότα, δράσεις και πράξεις του παρελθόντος και της σημερινής εποχής ο συγγραφέας εκφράζει τις απόψεις, τις αντιλήψεις του για την Ιστορία. Ο κ. Χατζηαγγελάκης που αναφέρθηκε εκτενώς σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου, σημείωσε επίσης «Στις αρετές του βιβλίου η άριστη γνώση των αρχαιολογικών και ιστορικών δεδομένων, σε όλες τις περιόδους. Από την άλλη εντυπωσιακή είναι η λεπτομέρεια στις περιγραφές τον τόπων, των τοπίων, του κάθε χώρου – εσωτερικού ή εξωτερικού. Με έμπνευση ο Βαγγέλης Ντελής δημιούργησε αυτό το εκπληκτικό μυθιστόρημα έχοντας ως αφετηρία μία αρχαιολογική έρευνα, η οποία φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά και κομμάτια της ιστορίας μας. Ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αν αναλογιστούμε ότι κινείται παράλληλα σε δύο εποχές: στο σήμερα και στην πρώιμη εποχή του χαλκού. Όμως το αποτέλεσμα πραγματικά συναρπάζει, συνεγείρει και κυρίως συγκινεί, καθώς αποδεικνύεται η δύναμη της αγάπης, της τέχνης, της πίστης στα ιδανικά μέσα από τη διαχρονικότητα των ανθρώπινων και φυσικών καταστάσεων και πραγμάτων». Η δικηγόρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεατικών Συλλόγων κ. Νανά Μαυρατζά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κυκλαδικά ειδώλια, που αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης του μυθιστορήματος του συγγραφέα, φιλολόγου και αρχαιολόγου, κ. Βαγγέλη Ντελή.

Αναφερόμενη στη πλοκή του μυθιστορήματος η κ. Μαυραντζά ανέφερε «Ήδη από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης βλέπει τους κεντρικούς ήρωες των δύο εποχών, ενώ τα στοιχεία της σύνδεσης των δύο ιστοριών είναι τα κυκλαδικά ειδώλια. Με αφετηρία το 2312 π.Χ. ο Άγις, ο καλλιτέχνης της εποχής, χάνει την αγαπημένη του σύζυγο στην γέννα. Προκειμένου, ο ίδιος να προσφέρει τα πάντα στην κόρη του Ίριδα δημιουργεί μοναδικά ειδώλια με αγάπη και φροντίδα. Η Μοίρα του επιφύλαξε ένα ακόμη δυνατό χτύπημα, ενώ το εργαστήριό του στην Νάξο θα γίνει για αυτόν το κέντρο του κόσμου. Τα σχέδια των Κυκλαδιτών για την ανέγερση ενός μεγάλου ναού στην Αστερία, είναι η αρχή ενός ταξιδιού που θα αλλάξει την ζωή του. Η Σαντορίνη (το στρογγυλό νησί), η γνωριμία με την Σελάνα, και η επίσκεψη στην Μινωική Κρήτη, θα αλλάξουν ριζικά τον ήρεμο βίο του. Όλα αυτά θα το φέρουν προ εκπλήξεως, γεγονός που θα τον οδηγήσει σε αποφάσεις που θα σημαδέψουν την ύπαρξή του και την τέχνη του.

Στο έτος 1997 ο Άγγελος Δημακόπουλος, ξεκινά την προσπάθεια για μία αρχαιολογική ανασκαφή στην Κόρωνο της Νάξου με οδηγό τις οδηγίες του παππού του και περίφημου αρχαιολόγου Ανδρέα Ρωμανού. Αντιμέτωπος με την μεγάλη μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας, παρά την βοήθεια των αρχών του τόπου, θα βρει στήριξη στο πρόσωπο του πατριώτη Καρδερίνη. Εκεί θα γνωρίσει και την φημισμένη ζωγράφο Σοφία Λαβριώτου, με αφορμή έναν πίνακά της. Η ίδια θα του αποκαλύψει πτυχές και αλήθειες της ζωής της που θα τον συγκλονίσουν. Το πέρασμα ανάμεσα στις δύο εποχές, η ιστορίες αγάπης όπως διαμορφώνονται αναλλοίωτες στο χρόνο, ζωντανεύουν στα μάτια του αναγνώστη και του δημιουργούν ενδιαφέρον αμείωτο και πόθο για την ολοκλήρωση των δύο ιστοριών.». Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το κουαρτέτο των : Μήτρα Αποστόλη, βιολί/ Χατζηαγγελάκη Ασημίνα – Αριάδνη, βιολί/ Αλεξίου Βάσω, βιόλα/ Βαγενά Θέμη, βιολοντσέλο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass