ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ

Έργα του Λάμπρου Γιώτη στο Ντε Κίρικο

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2016 10:45

O Σύλλογος Ιστορίας Τέχνης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την ευγενική συμμετοχή του Κέντρου Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο», σε συνεργασία με την εταιρεία «Σκοπός Ζωής» επιμελούνται την εικαστική παρουσίαση του ζωγράφου και συγγραφέα Λάμπρου Γιώτη.

Ο εικαστικός, ζωγράφος και ποιητής θα εκθέσει τα έργα του από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου έως την Τρίτη 25 Οκτωβρίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 19 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ . Θα προλογίσει ο Δρ. Γεώργιος Λουκάς ψυχίατρος, ψυχολόγος. Προσωπική ποιητική συλλογή του καλλιτέχνη, μια ξεχωριστή ποιητική απόδοση ενός διαλόγου τριών ποιητών (τρίτη έκδοση)…ΛΥΡΙΚΑ ΕΡΩΤΙΚΑ. Το βιβλίο προλογίζει η Δρ. Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μιου Αθηνών κ. Ιωάννα Μάστορα. Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα με την συμμετοχή του «Ιππόκαμπος» Μαγνησίας. O μπουφές της δεξίωσης είναι προσφορά των μελών του Συλλόγου και το κρασί προσφορά του Οινοποιείου «Ζαφειράκης».

Ο Λάμπρος Γιώτης φέτος συμπληρώνει 30 συναπτά χρόνια από την ημέρα που πέρασε το κατώφλι της Σχολής Καλών Τεχνών μια πορεία με συνεργασίες και συναντήσεις με εκλεκτούς και αγαπημένους καλλιτέχνες, Στάμος, Γράβαλος Π, Χατζηκυριάκος Γκίκας, Φίλος και Μέντορας Μόραλης, Σταθόπουλος, Τσαμπάρωφ, Ουκρανία..Σούγκας, Προβατάς Κ. Γιολδάσης, Τέτσης και πολλοί άλλοι. Η Δρ. Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μιου Αθηνών κ. Ιωάννα Μάστορα γράφει για τον καλλιτέχνη : «Τον Λάμπρο Γιώτη μαγεύει το γαλάζιο φως της Ελλάδας κι αυτό είναι διάχυτο στην ποίηση και στη ζωγραφική του (Ουρανογραφίες -ο χώρος της Δημιουργίας). Μέσα από τη δύναμη της εικόνας, τις ερμηνείες των ήχων, των αρωμάτων και των χρωμάτων αποδίδει ανθρώπινα συναισθήματα, πόθους και πάθη. Διαχρονικής σημασίας οι θεματικές πηγές της έμπνευσής του -όπως και των πρώτων λυρικών ποιητών μεταξύ των οποίων ο Πίνδαρος από την Βοιωτία- που τον εμπνέουν να στοχαστεί ότι η ζωή μας είναι εφήμερη, αλλά όχι μάταιη όσο υπάρχουν ελπίδες και ο αγώνας μας “...όπου είναι η καρδιά σου, εκεί και ο θησαυρός σου». Υμνεί την φύση, τη γυναίκα, τον έρωτα ως ύψιστες μορφές κι αξίες με λυρισμό, ανθρωπιά κι ευγένεια. Τόσο η ζωγραφική όσο και η ποίησή του αποτελούν ένα κράμα ρεαλισμού και υπερβατικού στοχασμού, ένα πάντρεμα όρασης κι ενόρασης, συλλήψεις και γέννηση της «Πέμπτης ιδιότητας» του ποιητή.

Η ποίησή του σε προσκαλεί να αφεθείς στη μαγεία του έρωτα και της αγάπης γιατί «όταν αγαπάς κι αγαπιέσαι η ζωή αποκτά νόημα». Το νόημα κατά τον ποιητή αποκαλύπτεται στην αμοιβαιότητα των ψυχικών ενεργειών και στην αφύπνιση της αισθητικής μας ευαισθησίας (Έρωτος Κατάθεσις). Πολίτης του κόσμου, έχει αφήσει αποτυπώματα των δημιουργιών του διεθνώς και ταυτόχρονα πρεβευτής των ελληνικών ιδεωδών τα οποία εξακτινώνει στην οικουμένη με ορμητική πρόθεση και διάθεση ανάτασης, ένωσης κι αλληλεγγύης (Αλησμόνητες πατρίδες). Ο Λάμπρος Γιώτης γράφει, ζωγραφίζει και βλέπει με την καρδιά γιατί τα σημαντικά πράγματα είναι αόρατα στο μάτι, ίσως για αυτό το λόγο τα έργα του δεν γνωρίζουν σύνορα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass