ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ «ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ» ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Λαογραφικό Γόννων

Δημοσίευση: 06 Νοε 2016 12:05
Από επίσκεψη μαθητών σχολείου στο Λαογραφικό Μουσείο Γόννων Από επίσκεψη μαθητών σχολείου στο Λαογραφικό Μουσείο Γόννων

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Το Λαογραφικό Μουσείο Γόννων, φιλοξενείται στο σπίτι του Απόστολου Κοντογιάννη, που κτίστηκε το 1855, επί τουρκοκρατίας και βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του χωριού.

Φιλοξενεί πλήθος ευρημάτων από την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, από το 324 π.Χ. μέχρι σήμερα, καθώς και αντικείμενα από τη ζωή και την καθημερινότητα, που αφορούν τομείς όπως είναι: η βιοτεχνία (με αρχαία εργαλεία για την παραγωγή λαδιού), η ένδυση, διάφορα εργαλεία οικιακής χρήσης, τοπικά επαγγέλματα και συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την παράδοση (εποχή της αρχαιότητας, ελληνιστική παράδοση, βυζαντινή παράδοση, νεοελληνική παράδοση). Ο πλούτος και η ποικιλία των εκθεμάτων, είναι αυτά που το χαρακτηρίζουν και είναι τεράστιος! Είναι δε, αποτέλεσμα του Συλλόγου και του ακούραστου προέδρου του, Βασίλη Καραβιδέ.

Ένα μουσείο, όμως, προσφέρει στην κοινωνία όταν μπορεί και λειτουργεί, όταν «προκαλεί» και φέρνει επισκέπτες. Όταν έχει «σειρά» στα εκθέματα του. Όταν τα αναδεικνύει. Όταν είναι εύκολα προσβάσιμο - προσπελάσιμο. Όταν βρίσκεται σε θέση που το «πιάνει» το μάτι. Όταν η τοπική κοινότητα το έχει «σαν τα μάτια της».

Γοννιώτισσες, Γοννιώτες, κ. Πρόεδρε του Τοπικού Συμβουλίου, κ. Δήμαρχε, κ. Περιφερειάρχη, φίλε Βασίλη Καραβιδέ, το Λαογραφικό Μουσείο Γόννων είναι «διαμάντι», είναι «Ιστορία», είναι σεβασμός στο παρελθόν, είναι γνώση, είναι δρόμος για το αύριο! Είναι (;) πόλος έλξης για όλο τον κόσμο! Αλλά…

Χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, να του δώσετε χώρο, να το αφήσετε να «αναπνεύσει», να το βοηθήσετε ν’ «ανθίσει», να του επιστρέψετε να δείξει σε όλους την αξία και το περιεχόμενό του. Κι… είναι πολύ εύκολο! Πώς;

Λαογραφικό Μουσείο Γόννων (σπίτι Κοντογιάννη): Παραμένει ως έχει αλλά μόνο σαν σπίτι, σαν κατοικία, σαν αυλή και μόνο με όσα χρειάζονται! Μόνο αυτά δηλαδή, που οι άνθρωποι της περασμένης εποχής, χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους. Ένα σπίτι μιας άλλης εποχής, που θα δίνει την εντύπωση, πως οι άνθρωπόι του έφυγαν για λίγο - στη δουλειά σε κάποια κοινωνική εκδήλωση - κι όπου να ’ναι θα γυρίσουν.

Εκθέματα: Είναι πολλά, πάρα πολλά! Δεν αναδεικνύονται εκεί που βρίσκονται! Δεν «γράφουν» την ιστορία! Δεν «προκαλούν» τον επισκέπτη!

Μεταφέρονται λοιπόν όλα στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου και εκτίθενται εκεί με σειρά και σεβασμό όπως τους ταιριάζει! Και… γίνεται το πρώην Δημαρχείο, Λαογραφικό Μουσείο. Είναι καινούριο, μεγάλο, έχει παραδοσιακά στοιχεία (ταιριάζει εξωτερικά), έχει αυλή! Και οι υπηρεσίες του Δήμου, που στεγάζονται εκεί (ένας ή δυο υπάλληλοι), μπορούν εύκολα να μεταφερθούν, χωρίς αυτό να επηρεάζει κανένα, να εξυπηρετούν δηλαδή το ίδιο τους δημότες, στο παλιό Γυμνάσιο (ή κάπου αλλού). Η απόσταση από το ένα κτίριο ως το άλλο είναι μερικές δεκάδες μέτρα. Και έτσι… δίνει ταυτότητα στους Γόννους! Ο Γόννοι, γίνονται το χωριό με το μεγαλύτερο, το πλουσιότερο, το ομορφότερο Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής, που στα εκθέματά του, περιλαμβάνεται στη συλλογή του και μια ολόκληρη κατοικία, ένα σπίτι του 1885, που από μόνο του είναι ένα μουσείο!

Όλα τα παραπάνω, πρόταση είναι… και σαν τέτοια, μελετήσετε την, αξιολογήσετε την και στη συνέχεια απορρίψτε την ή (αν έχει περιεχόμενο, προβάλλει και αναδεικνύει τον τόπο), προχωρήσετε στην υλοποίησή της».

Παναγιώτης Παπαϊωάννου

πρόεδρος Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ»

(Καλλιπεύκη Λάρισας)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass