ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡ. ΛΕΝΟΥΤΣΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ

Η μουσική «ενισχύει» την όραση!

* Το ΔΩΛ ενισχύει τη δημιουργία στούντιο ηχητικών ηχογραφήσεων για άτομα με αναπηρία όρασης

Δημοσίευση: 13 Νοε 2016 12:23
Η άρση των φραγμών και διαχωριστικών γραμμών που συναντούν τα άτομα με αναπηρία αποτέλεσε την αφορμή που γέννησε την ιδέα για τη δημιουργία του στούντιο και ευαισθητοποίησε τον πιανίστα Χρ. Λενούτσο Η άρση των φραγμών και διαχωριστικών γραμμών που συναντούν τα άτομα με αναπηρία αποτέλεσε την αφορμή που γέννησε την ιδέα για τη δημιουργία του στούντιο και ευαισθητοποίησε τον πιανίστα Χρ. Λενούτσο

Της Ζωής Παρμάκη

Ένα ρεσιτάλ πιάνου αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης θα δοθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Ο Λαρισαίος πιανίστας Χρήστος Λενούτσος με μελωδίες Μπραμς, Μπετόβεν, Μπούξτεχουντε και Προκόφιεφ θα ταξιδέψει τους Λαρισαίους που θα βρεθούν εκεί προκειμένου να ενισχύουν την προσπάθεια για τη δημιουργία στούντιο ηχητικής ηχογράφησης για άτομα με αναπηρία όρασης.

Με απόφασή της η διοίκηση του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας θα παραχωρήσει τα έσοδα του ρεσιτάλ για τη δημιουργία του στούντιο στον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών. Στο εν λόγω στούντιο θα ηχογραφούνται βιβλία έτσι ώστε να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία όρασης. «Στόχος αποτελεί η παραγωγή προσβάσιμων βιβλίων ψυχαγωγικού (λογοτεχνία, ποίηση κ.λπ.) και εκπαιδευτικού περιεχομένου (εκπαιδευτικά και πανεπιστημιακά εγχειρίδια), προκειμένου με αυτό τον τρόπο, το μεν πρώτο να καλυφθεί κατά ένα ποσοστό η τεράστια ζήτηση εκ μέρους των ατόμων με αναπηρία όρασης για βιβλία παντοειδούς περιεχομένου, το δεύτερο δε να εμπεδωθεί στο μέτρο του δυνατού η πρόσβαση στην πληροφορία – ενημέρωση αλλά και στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία όρασης», αναφέρει ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών Θανάσης Πατσιούρας.

Το προσωπικό που θα στελεχώσει το στούντιο αποτελείται από έναν ηχολήπτη και δύο τουλάχιστον αναγνώστες βιβλίων. Επίσης, να αναφερθεί ότι πρόκειται για το μοναδικό στούντιο στην επαρχία καθώς τα άλλα τρία που υπάρχουν στη χώρα βρίσκονται στην Αττική. Οπότε όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος τα 265 άτομα που αριθμεί σήμερα ο Σύλλογος που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται αρκετοί φοιτητές και σπουδαστές θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στη γνώση.

Η λειτουργία του στούντιο αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Ο ΧΡ. ΛΕΝΟΥΤΣΟΣ

Με αφορμή το ρεσιτάλ ο Χρήστος Λενούτσος λέει στην «Ε» ότι «στην κοινωνία υπάρχουν φραγμοί και διαχωριστικές γραμμές. Οι συμπολίτες μας με αναπηρία έχουν την ανάγκη να εντάσσονται στην κοινωνία όπως όλοι μας. Οφείλουμε να τους στηρίζουμε και να τους αντιμετωπίζουμε ισότιμα».

Η ιδέα για τον σκοπό μιας τέτοιας συναυλίας υπήρχε αρκετό καιρό στη σκέψη του. «Αρχικά δεν είχα εικόνα για τον τρόπο που θα μπορούσα να το πραγματοποιήσω. Όταν ενημερώθηκα για το στούντιο ηχογράφησης βρήκα την ιδέα εξαιρετική. Προτάθηκε λοιπόν στη διοίκηση του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας όπου δεχτήκαν να προσφέρουν τα έσοδα της συναυλίας προς ενίσχυση της δημιουργίας του στούντιο».

Ο Χρήστος Λενούτσος έχει επιλέξει αγαπημένους για εκείνον συνθέτες οι οποίοι όμως στην ιστορία της μουσικής συνδέονται. «Στο πρώτο μέρος θα ερμηνεύσω Μπραμς και Μπετόβεν, ενώ στο δεύτερο Μπούξτεχουντε και Προκόφιεφ. Ο Μπραμς για παράδειγμα θεωρείται διάδοχος του Μπετόβεν, ενώ ο Προκόφιεφ μεταγράφει για πιάνο έργα του Μπούξτεχουντε που αρχικά γράφτηκαν για εκκλησιαστικό όργανο».

Σχετικά με τον συνδυασμό της σολιστικής του πορείας με τη διδασκαλία, υποστηρίζει ότι αλληλοσυνδέονται ενώ είναι ξεχωριστά. «Τα ονομάζω ξεχωριστά γιατί το καθένα ζητά το δικό του χρόνο. Η μελέτη για έναν μουσικό είναι η τροφή του πνεύματος. Μέσα απ’ αυτή γνωρίζει, μαθαίνει, εξελίσσεται. Και όσα περισσότερα γνωρίζει τόσο πιο πολλά παρουσιάζονται. Είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος. Έχει όμως απίστευτο ενδιαφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ενασχόληση με συνθέτες που ανήκουν στις κορυφές του κόσμου και ο καλλιτέχνης έχει την ευκαιρία να αγγίξει την κληρονομιά που μας άφησαν. Δηλαδή τεράστια έργα τέχνης. Είναι μεγάλο δώρο». Από την άλλη πλευρά για τη διδασκαλία αναφέρει ότι «είναι ένα άλλο κομμάτι το οποίο βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον. Προϋποθέτει έμπνευση, καθοδήγηση, οραματισμό. Τρία βασικά στοιχεία για τη δημιουργία και εξέλιξη ενός εκκολαπτόμενου πιανίστα. Προσωπικά βρίσκω μεγάλο ενδιαφέρον στους μαθητές μου ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου στο οποίο βρίσκονται. Ο καθένας έχει διαφορετική προσωπικότητα, ιδιοσυγκρασία, χαρακτήρα. Και το ζητούμενο δεν είναι μόνο να γίνει εξαιρετικός πιανίστας. Αρκεί αυτή η ενασχόληση με τη μουσική να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε αργότερα να τον συντροφεύει στη ζωή του, ανεξάρτητα από την επαγγελματική πορεία που θα ακολουθήσει».

Ο κ. Λενούτσος μιλά για τη μουσική και την ενασχόληση των παιδιών με αυτή, υποστηρίζοντας ότι «θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί που ξεκινά το σχολείο ή και μεγαλύτερο να ασχοληθεί με τη μουσική. Γιατί η μουσική είναι η μόνη που “ξυπνάει” όλες τις αισθήσεις. Και είναι αποδεδειγμένο ότι στα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική ο εγκέφαλος θέτει σε λειτουργία και τα δύο ημισφαίρια, με αποτέλεσμα η εξέλιξη να είναι πιο ευνοϊκή».

Τέλος, θεωρεί ότι η μουσική παιδεία έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι με σοβαρές σπουδές στο εξωτερικό καθώς και πολλοί τελειόφοιτοι μουσικοί από τα ελληνικά πανεπιστήμια οι οποίοι επανδρώνουν τα ωδεία και τα μουσικά σχολεία. Το επίπεδο έχει ανέβει και το παρατηρώ σε διάφορες πόλεις της χώρας μας. Το μεγάλο αγκάθι για τη μουσική εξέλιξη (και όχι μόνο) είναι το εκπαιδευτικό σύστημα. Τα παιδιά είναι θύματα αυτού. Ο χρόνος που απομένει να ασχοληθούν με τη μουσική ή οτιδήποτε άλλο τα ενδιαφέρει είναι ελάχιστος».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ.

Είσοδος: 8 ευρώ, 3 ευρώ για φοιτητές, μαθητές και ανέργους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass