ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΠΑΝΙΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η άγνωστη πορεία δύο αιώνων στρατιωτικής μουσικής

Δημοσίευση: 20 Νοε 2016 11:40
Περίτεχνες παρτιτούρες, μουσικά όργανα, δίσκοι γραμμοφώνου και δεκάδες φωτογραφίες φέρνουν στο φως την άγνωστη στο ευρύ κοινό, ιστορία της στρατιωτικής μουσικής Περίτεχνες παρτιτούρες, μουσικά όργανα, δίσκοι γραμμοφώνου και δεκάδες φωτογραφίες φέρνουν στο φως την άγνωστη στο ευρύ κοινό, ιστορία της στρατιωτικής μουσικής

Έκθεση φωτογραφικού υλικού και αντικειμένων, που αντικατοπτρίζουν ντοκουμέντα από τη συγκρότηση της 1ης Στρατιωτικής Μουσικής στο Ναύπλιο το 1825 μέχρι σήμερα, φιλοξενείται αυτές τις μέρες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, με αφορμή τον εορτασμό των 190 χρόνων Στρατιωτικής Μουσικής.

Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να «ταξιδέψουν» στην ιστορία της στρατιωτικής μουσικής μέσα από φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, δίσκους γραμμοφώνου, μουσικά όργανα και παρτιτούρες που χρονολογούνται από το 1825. Ο λοχαγός Αθανάσιος Μανιάτης, εμπνευστής και ένας από τους βασικούς οργανωτές της έκθεσης που θα παραμείνει στην πόλη της Λάρισας μέχρι και τις 28 Νοεμβρίου, μιλά στην «Ε» για τη διαδικασία συλλογής των εκθεμάτων αλλά και γενικότερα για τη συμβολή της στρατιωτικής μουσικής.

«Το 2015 συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από την ίδρυση της 1ης Στρατιωτικής Μουσικής στο Ναύπλιο. Το γεγονός αυτό στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία της έκθεσης. Τα εκθέματα συγκεντρώθηκαν από συναδέλφους μουσικούς, αρκετά είχα και εγώ στην κατοχή από τον πατέρα μου που υπηρέτησε στο μουσικό σώμα, άλλα αναζητήθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη Αθηνών ή από μουσεία όπως π.χ. το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί στα Πολεμικά Μουσεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην Αλεξανδρούπολη, στα Τρίκαλα, ενώ στόχος μετά τη Λάρισα είναι να ταξιδέψει και στην Κέρκυρα. Η έκθεση αυτή είναι μια μακρά αναδρομή με πλούσιο αρχειακό πρωτότυπο υλικό, από την πορεία της άγνωστης στο ευρύ κοινό, ιστορίας της Στρατιωτικής Μουσικής στην Ελλάδα, είτε στη διάρκεια πολεμικών αγώνων είτε στη διάρκεια των ειρηνικών περιόδων» σημειώνει ο κ. Μανιάτης.

Αναφορικά, με τα εκθέματα ενδεικτικά αναφέρει ορισμένα που αναδεικνύουν τη διαδρομή της στρατιωτικής μουσικής στο πέρασμα των χρόνων όπως είναι η επίσημη στολή του Μουσικού Σώματος που χρονολογείται από το 1868 και μέχρι σήμερα με μικρές παραλλαγές είναι ίδια, κάποια μουσικά όργανα ηλικίας 50 ετών συλλεκτικά κομμάτια, κάποιοι δίσκοι γραμμοφώνου του 1939, χειρόγραφες περίτεχνες παρτιτούρες, στρατιωτικά άσματα, προγράμματα στρατιωτικής μουσικής κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κανονισμοί τυμπανιστών-σαλπιστών με τα παραγγέλματα με τα οποία πήγαιναν στη μάχη κ.ά.

Στόχος της έκθεσης, όπως προσθέτει, δεν είναι απλά η υπενθύμιση της ιστορίας και της συμβολής της στρατιωτικής μουσικής, αλλά και η γνωριμία του κόσμου με τις μπάντες του στρατού που μπορούν να έχουν ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Εξάλλου, η στρατιωτική μουσική διαθέτει μπάντες που αποδίδουν τιμές και παιανίζουν σε παρελάσεις Στρατιωτικών τμημάτων, σε συναυλίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε χορευτικές συγκεντρώσεις, ενώ ψυχαγωγούν και το προσωπικό των Στρατιωτικών Μονάδων. Επίσης, λαμβάνουν μέρος σε φεστιβάλ και παρελάσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπως και σε ειρηνευτικές αποστολές ανά τον κόσμο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια οι εμφανίσεις τους συνοδεύονται και με εντυπωσιακούς σχηματισμούς ενώ το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει στην κυριολεξία τα πάντα, από κινηματογραφική μουσική ελληνική και ξένη μέχρι παραδοσιακή με κλαρίνα και λαϊκή με μπουζούκια.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Συλλογή Φωτογραφικού Αρχείου για το ΓΕΣ/ΔΜΣ: Λγός (ΜΣ) Αθανάσιος Μανιάτης, Λ/γός (ΜΣ) Διονύσιος Μεντές Επιμέλεια ιστορικών κειμένων: Αλ/χίας (ΜΣ) Άννα Χατζηαθανασίου

Επιμέλεια κειμένων: Επ/χίας (ΜΣ) Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου

Μετάφραση κειμένων: Ανθ/στής (ΜΣ) Ξενοφών Σπυρόπουλος

Επιμέλεια Έκθεσης: Καρμέλο Παπαδόπουλος Carmelo Papadopoulos μηχανικός Σχεδίασης

Παραγωγή Έκθεσης: Γενικό Επιτελείο Στρατού/Δ/νση Μουσικού

Συλλογή Φωτογραφικού - Αρχειακού Υλικού για τη Στρατιωτική Μουσική Γ΄ΣΣ: Αλχίας (ΜΣ) Γεράσιμος Νίνος

Επιμέλεια Έκθεσης:Τ/χης (ΜΣ) Λεόντιος Μικρόπουλος

Η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 190 χρόνων που οργάνωσε η 1η Στρατιά.

Νατάσα Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass