ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Βιβλίο-ημερολόγιο του Γ. Μπρουζιώτη

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2016 4:20

«Τα ημερολόγια του Γιώργου Μπρουζιώτη 1936-1946» είναι ο τίτλος του βιβλίου που θα παρουσιαστεί στη Λάρισα αύριο Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου και ώρα 7:30 το βράδυ στην αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου.

Ομιλητές θα είναι: ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, ο φιλόλογος, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων ν. Λάρισας, Τάσος Μάτος και ο αρχαιολόγος Αργύρης Φασούλας. Ο πρόλογος, τα σχόλια και η όλη επιμέλεια της έκδοσης είναι του Γιάννη Φασούλα.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Πρόκειται για ημερολόγιο που κρατούσε καθημερινά, για δέκα ολόκληρα χρόνια, ο Ραψανιώτης αντιστασιακός και μετέπειτα μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού, Γιώργος Μπρουζιώτης ή Ραμπαγάς - αναφέρει σε σχετικό δελτίο ο επιμελητής του βιβλίου, Λαρισαίος οικονομολόγος , πρώην δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Φασούλας- που καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1936 έως το 1946. Είναι ημερολόγια καθημερινών αγροτικών εργασιών, στρατιωτικής θητείας και αντιστασιακών δράσεων, κυρίως στην περιοχή του κάτω Ολύμπου, στη σιδηροδρομική γραμμή των Τεμπών και του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού Παπαπουλίου, όπου υπηρετούσε ως κλειδούχος. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και την καθημερινή περιγραφή των αγροτικών εργασιών ή των αντιστασιακών γεγονότων ξετυλίγεται η ζωή ενός φτωχού αγροτόπαιδου που μέσα στον αχό του αντάρτικου ξεσηκωμού και των σαμποτάζ, βίωνε τη μοναξιά του νεαρού κλειδούχου, απομονωμένου σ’ έναν μικρό επαρχιακό σιδηροδρομικό σταθμό. Τα ιδανικά του, απλά, συμπυκνώνονταν σε δύο μόνο λέξεις: «Λευτεριά» και «Λαοκρατία». Ο Γιώργος Μπρουζιώτης γεννήθηκε στη Ραψάνη το 1919 και σκοτώθηκε στα Κρούσια, στις αρχές Ιουλίου του 1949.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass