«ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ» ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπουλούκια - καρναβαλιστές στους δρόμους της Λάρισας

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2015 12:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:08

Ομάδες καρναβαλιστών με την μορφή μπουλουκιών συνοδευόμενες από παραδοσιακά όργανα, χορεύοντας και τραγουδώντας, θα περιδιαβούν σήμερα στις κεντρικές οδούς της πόλης, δημιουργώντας μια ξεχωριστή αποκριάτικη ατμόσφαιρα.

Είναι η πρώτη φορά που το πανάρχαιο έθιμο των μπουλουκιών αναβιώνει στη Λάρισα. Τα δρώμενα θα ξεκινήσουν στις 12 μ. από διάφορες οδικές αρτηρίες και θα ολοκληρωθούν στις 2 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, όπου θα στηθεί ένα «τρικούβερτο» γλέντι και θα είναι καλεσμένοι όλοι οι Λαρισαίοι.

Την αποκριάτικη εκδήλωση διοργανώνει η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης.

Στα αποκριάτικα δρώμενα θα συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χορίαμβος», η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, ο Μ.Ε.Σ Αβέρωφ «ο Θετταλός», το Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών (ΚΕ.Λ.Ε.) και ομάδα Μπουρανιτών του δήμου Τυρνάβου.

Ειδική συμμετοχή θα έχει ο Σύλλογος Πάστρας «Το Παλαιόκαστρο» από την Κεφαλονιά, ενώ ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισα και ο Σύλλογος Αργιθεατών Λάρισας, θα βοηθούν στο οργανωτικό κομμάτι της εκδήλωσης.

Το πρώτο μπουλούκι θα ξεκινήσει από τον Πολυχώρο Πολιτισμού «Χορίαμβος» στις 12 μ. και μέσω των οδών Ανθ. Γαζή-Κουμουνδούρου-Μ.Αλεξάνδρου-Πατρόκλου-Ρούσβελτ θα φτάσει στην πλατεία Ταχυδρομείου στη 1 μ.μ, όπου συνοδεία οργάνων θα τελέσει «Αποκριάτικο Γάμο» και θα χορέψει αποκριάτικους χορούς (χορός της νύφης, γαϊτανάκι, πιπέρι, κουκιά κ.α.).

Από κει, μέσω των οδών Ρούσβελτ-Παπακυριαζή-Δευκαλίωνος-Φρίξου-Πατρόκλου-Δευκαλίωνος-Παπακυριαζή-Μ.Αντύπα θα κατευθυνθεί στην κεντρική πλατεία στις 2 μ.μ, όπου οι καλεσμένοι Κεφαλλονίτες θα χορέψουν Καντρίλιες προς τιμήν του ζευγαριού.

Θα ακολουθήσει η «απαγωγή της νύφης» και ο «φόνος» του γαμπρού, ο οποίος θα αναστηθεί μετά τα «χάδια» της νύφης, που μετά την απαγωγή της είναι ολίγον… έγκυος!… Η συνέχεια επί της πλατείας…

Το δεύτερο μπουλούκι θα ξεκινήσει από το ΚΕ.Λ.Ε στις 12 μ. με μέλη του συλλόγου που θα τραγουδούν θεσσαλικά αποκριάτικα τραγούδια στους δρόμους και θα χορεύουν, και μέσω των οδών Λορέντζου Μαβίλη, 28ης Οκτωβρίου και Κούμα για να καταλήξουν στην πλατεία Ταχυδρομείου στη 1:15 μ.μ, όπου θα χορέψουν αποκριάτικους χορούς από τη Μυτιλήνη, όπως ο «Μαζωμένος», τα «Κουκιά» και ο «Καρεκλάτος».

Αμέσως μετά, θα κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία συνεχίζοντας με αποκριάτικους Ναξιώτικους χορούς, όπως ο «Κοτσάτος», τα «Τουμπάκια» και η «Βλάχα Νάξου».

Το τρίτο μπουλούκι με μέλη των Συλλόγων Φιλιππούπολης και Αβέρωφ θα ξεκινήσει με γκάιντες, νταούλια, θρακιώτικα τραγούδια και χορούς απ’ την αρχή του πεζόδρομου της Βενιζέλου, θα περάσει μπροστά από το αρχαίο θέατρο και δια μέσου των οδών Πανός και Ρούσβελτ θα κατευθυνθεί στην πλατεία Ταχυδρομείου στη 1:30 μ.μ., παρουσιάζοντας τον Ζωναράδικο, τη Χασαπιά, Μαντηλάτο και Μπαϊντούσκα.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στην κεντρική πλατεία στις 2 μ.μ και με συνοδεία σατιρικών τραγουδιών και δίστιχων θα τελέσει το θρακιώτικο έθιμο του Μπέη, το όργωμα και τη σπορά της γης για να πάει καλά φέτος η σοδειά και τον σατιρικό χορό του ασκεριού.

Το τέταρτο μπουλούκι αποτελούμενο από Τυρναβίτες Μπουρανίτες θα ξεκινήσει από το ΤΕΕ και μέσω των οδών Καλλιθέας και Βενιζέλου με σκωπτικά τραγούδια, χορούς και δρώμενα θα περιδιαβούν το κέντρο της Λάρισας περιπαίζοντας τους Λαρισαίους.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass