ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΡΑΒΙΝΟΥ ΗΛΙΑ ΣΑΜΠΕΤΑΪ

Έλληνες και Ιουδαίοι οι Διαπαιδαγωγοί της Ανθρωπότητας

* Στις 16 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται στη Λάρισα

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2017 13:30

Το βιβλίο του Ραβίνου Λάρισας Ηλία Σαμπετάϊ «ΙΟΥΔΑΙΟΙ και ΕΛΛΗΝΕΣ. Διαχρονικοί Διαλογισμοί», θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 στις 7 μ. μ. στο Δημοτικό Θέατρο ΟΥΗΛ.

Στην παρουσίαση, που συνδιοργανώνουν οι εκδόσεις Καπόν , η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας και το Γαλλικό Ινστιτούτο θα μιλήσουν ο Καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου της Θεολογικής Σχολής του Α. Π. Θ., ο Ραββίνος Ισαάκ Μιζάν από την Αθήνα, και ο συγγραφέας του βιβλίου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Χρύσα Βουλγαράκη, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας. Στις πρώτες σελίδες της Βίβλου καταχωρείται μια πανάρχαια προφητεία του Νώε που δηλώνει την μοναδικότητα της Ελληνικής και της Ιουδαϊκής πνευματικής και πολιτισμικής παράδοσης. Συγκεκριμένα διαβάζουμε[Γένεσις, 9:27]: «Ο Θεός θα πλατύνει τον Ιάφεθ (πρόγονο των Ελλήνων) και θα κατοικίσει στις σκηνές του Σημ (προγόνου των Ιουδαίων)!». Δηλαδή, ο Θεός θα διευρύνει τις πύλες της διάνοιας και θα αυξήσει τις γνώσεις του Ιάφεθ και των απογόνων του, ώστε να απλωθούν σ’ όλη την οικουμένη. Από δε τις σκηνές του Σημ και των απογόνων του, θα γίνει γνωστό το όνομα του Ενός και Μοναδικού Θεού! Η εκλεκτικότητα Ελλήνων και Ιουδαίων στην οποία αναφέρεται η Βίβλος, δεν αναιρεί ούτε αντιπαλεύει την ισότητα, την ανεκτικότητα και αποδοχή κάθε άλλης εθνότητας. Η ιδιαιτερότητα Ελλήνων και Ιουδαίων αναφέρεται στην μοναδική πνευματική συμβολή τους στην εξέλιξη και ανάπτυξη του ανθρωπίνου πολιτισμού.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος Λάτας (1835-1894) έγραψε:  «Δύο έθνη ανεφάνησαν επί της γης εξόχως ευεργετικά, ώστε ο κόσμος όλος  οφείλει να γράψη ανεξιτήλοις γράμμασι τα ονόματα αυτών […] Τα δύο   ταύτα έθνη είναι πράκτορες της φιλοσοφίας και της Ιεράς Ιστορίας. Είναι το  έθνος των Εβραίων και το έθνος των Ελλήνων. Τα δύο ταύτα έθνη προς ένα  κοινόν σκοπόν, το αυτό αποτέλεσμα επιδιώκοντα, από κοινού εργάζοντο. Το  μεν έθνος των Εβραίων, κατοικούν την Παλαιστίνην, εμπνέομαι, έλεγεν, εξ  ουρανού […] Το δε έθνος των Ελλήνων, κατοικούν την Ελλάδα, την χώραν  εκείνην περί της οποίας ο μέγας Αριστοτέλης αποφαίνεται ότι μεσεύει μεταξύ  της Ασίας και της Ευρώπης […] Δύο έξοχα έθνη, Ιουδαίοι τουτέστι και Έλληνες,  άτινα εξ ίσου ειργάσθησαν δια την ανθρωπότητα, οι μεν εν Ιερουσαλήμ  προσευχόμενοι, όπως καταβιβάσωσι τον Θεόν εις τον άνθρωπον, οι δε εν   Αθήναις φιλοσοφούντες, όπως αναβιβάσωσι τον άνθρωπον εις τον Θεόν»!

Ιουδαίοι και Έλληνες δεν είναι ούτε φυλετικά ούτε πνευματικά, ούτε καθ’οιονδήποτε τρόπο ανώτεροι από τις άλλες εθνότητες της οικουμένης. Ξεχωρίζουν μόνο για το έργο τους. Είναι σαν τους ιερείς που ποιμαίνουν, και σαν τους παιδαγωγούς που φροντίζουν την μεγάλη οικογένεια των λαών της οικουμένης! Δεν αποτελούν ανώτερη φυλετική τάξη• αλλά είναι αναπόσπαστο και ισότιμο κομμάτι της πανανθρώπινης οικογένειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass