Οι «θησαυροί» της Alpha Bank στη Δημοτική Πινακοθήκη

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2017 14:18

 

 

Μια σπουδαία έκθεση ήρθε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού της Λάρισας. Πρόκειται έργα που ανήκουν στη συλλογή της Alpha Bank και θα εκτεθούν  υπό τον τίτλο «Η συλλογή της  Alpha Bank-Ελληνική Τέχνη από το 1950 έως σήμερα».

Με αφορμή τα αποψινά εγκαίνια της έκθεσης, παραχωρήθηκε το πρωί συνέντευξη τύπου από τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, την αντιπρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Άννυ Ψάρα Περίηφανου και την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ειρήνη Οράτη, η οποία στο παρελθόν επιμελήθηκε και την μόνιμη συλλογή Κατσίγρα που κοσμεί τους τοίχους της Πινακοθήκης. Ο Δήμαρχος, σημείωσε ότι η Δημοτική Πινακοθήκη αποτελεί ένα ζωντανό φορέα πολιτισμού με έντονη συνεισφορά στην εικαστική παιδεία, ενώ η εξωστρέφεια και η συστηματική ανάδειξη της τέχνης έχουν καταστήσει το ρόλο της Πινακοθήκης, ιδιαίτερα σημαντικό στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για συνεργασία με φορείς και πολιτιστικούς οργανισμούς σε όλη τη χώρα είναι συνεχής και συστηματική και στόχος είναι οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν αισθητικές εμπειρίες υψηλής ποιότητας. Αναμερόμενος στην έκθεση έργων της Alpha Bank, υπογράμμισε ότι η έκθεση αποτελεί μια εξαιρετική στιγμή στα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, διότι μέσα από την παρουσίαση των εικαστικών αυτών θησαυρών, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενισχύεται η επαφή, η εικαστική εκπαίδευση και η αισθητική απόλαυση του κοινού ενώ ενδυναμώνεται και ο ρόλος του μουσείου, ώστε η απήχηση της λειτουργίας του να είναι ολοένα και πιο καταλυτική στη ζωή των ανθρώπων.

Από την πλευρά της , η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ειρήνη Οράτη σημείωσε ότι πρόκειται για μια σπουδαία έκθεση της συλλογής της τράπεζας, με έργα που βρίσκονται σε χώρους γραφείων και καταστημάτων της Alpha Bank και κατά καιρούς ταξιδεύουν για να φιλοξενηθούν σε σπουδαία μουσεία.  Πρόκειται για μια ενότητα έργων που χρονολογούνταθ τα τελευταία 50 χρόνια του 20ου αιώνα και πολλά από αυτά αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές δημιουργικές στιγμές των καλλιτεχνών. Ακόμη, η κ. Οράτη αναφέρθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, τονίζοντας ότι συγκαταλέγεται στις δύο καλύτερες Δημοτικές Πινακοθήκες της χώρας που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που είχαν τολμηρά όνειρα όπως ο Κατσίγρας για τη Λάρισα και ο Ιωάννου για τη Ρόδο. Τέλος, η επιμελήτρια στάθηκε ιδιαίτερα και στην κτιριακή υποδομή της ΔΠΛ που όπως τόνισε πληρεί όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενεί μεγάλες εκθέσεις.

«Στοίχημα που ανεβάζει τον πήχη ψηλότερα» χαρακτήρισε την περιοδική έκθεση της Alpha Bank  η αντιπρόεδρος της ΔΠΛ κ. Άννυ Ψάρα Περίφανου, που παράλληλε απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους λάτρεις της τέχνης να την επισκεφτούν καθως πρόκειται για ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη στις 8 το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη και η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 30 Απριλίου.

Στην έκθεση θα παρουσιασθούν σαράντα εννέα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που χρονολογούνται από το 1950 έως σήμερα και σκιαγραφούν την εξέλιξη της σύγχρονης νεοελληνικής τέχνης σε μία περίοδο με μεγάλες ανατροπές.

Η Έκθεση επικεντρώνεται σε έργα των καλλιτεχνών της τότε πρωτοπορίας και συγκεκριμένα των: Γ. Γαΐτη, Β. Κανιάρη, Π. Τέτση, Ν. Κεσσανλή, Δ. Περδικίδη, Θ. Στάμου, Μ. Πράσινου αλλά και των καλλιτεχνών που έκτοτε, όρισαν το διεθνές πλέον πρόσωπο της ελληνικής τέχνης, όπως οι Γ. Ψυχοπαίδης, Χ. Ρωμανού, Γ. Μπουτέας, Χρύσα, Σ. Αντωνάκος, Ν. Καναγκίνη, Β. Σπεράντζας, Κ. Μορταράκος, Α. Λεβίδης, καθώς και τις νεότερες τάσεις: Μ. Ζαμπούρα, Μ. Ζαχαριουδάκης, Ν. Αλεξίου, Γ. Λάππας, Δ. Αγγελίδου, Μ. Γιαννακάκη. Αντίστοιχα, τα έργα χαρακτικής καλλιτεχνών όπως οι Β. Κατράκη, Α.Τάσσος, Κ. Γραμματόπουλος, Τ. Νικολαΐδη, Γ. Βαρλάμος, Ρ. Τζολάκη, Μ. Αρφαράς, Δ. Σιατερλή, Β. Τσαλαματά, Κ. Παπαμιχαλόπουλος, ορίζουν την πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξή της στην Ελλάδα.

Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση από Τρίτη έως Παρασκευή 10π.μ. -2 μ.μ. και 6-9μ.μ. Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. -2μ.μ.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass