ΣΕΦ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ

Γεύση Γαλλίας στο «Εν Λαρίση»

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2015 18:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:50

Σεφ από τις πέντε ηπείρους, 1.300 περίπου, θα μαγειρέψουν για τον ίδιο σκοπό τιμώντας τη γαλλική γαστρονομία.

Η διοργάνωση «Γεύση Γαλλίας - Gout de / Good France» γίνεται με πρωτοβουλία του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης.

Το εγχείρημα στηρίζει ο διεθνώς αναγνωρισμένος σεφ Alain Ducasse και θα λάβει χώρα σε συγκεκριμένα εστιατόρια που θα προτείνουν ένα μενού, με σκοπό την ανάδειξη της γαλλικής γαστρονομίας, με τον κάθε σεφ να παρουσιάζει τη δική του πρόταση με τα ποιοτικά προϊόντα του τόπου του.

15 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων πέντε από τη Βόρεια Ελλάδα (Alfredo's Grand Dining, La Place Mignonne, Papillon, Καλύβα, Εν Λαρίση), συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσφέροντας ένα γαστρονομικό ταξίδι, που παντρεύει αρμονικά τις γεύσεις της γαλλικής αλλά και της ελληνικής κουζίνας.

Στη Λάρισα , επιλέχθηκε το εστιατόριο «Εν Λαρίση»

Η πρώτη αυτή διοργάνωση «GoûtdeFrance / GoodFrance» έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία με μια κινητοποίηση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.

Τα εστιατόρια που θα συμμετέχουν θα αποτίσουν φόρο τιμής σε μια κουζίνα ζωντανή, ανοικτή και καινοτόμα, που παραμένει πιστή στις αξίες της : μοίρασμα, ευχαρίστηση, σεβασμός στην καλή διατροφή και τον πλανήτη.

Κατά την παρουσίαση της διοργάνωσης, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, κ.Laurent Fabius, δήλωσε τα εξής «Η κληρονομιά της Γαλλίας είναι η κουζίνα, τα κρασιά. Το γαλλικό δείπνο έχει ενταχθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 2010.

Δεν πρόκειται όμως για μια κληρονομιά που πρέπει μόνο να αναπολούμε, να δοξάζουμε ή να απολαμβάνουμε, πρόκειται για μια κληρονομιά που οφείλουμε να αναπτύξουμε και να αξιοποιήσουμε. »

Για τον AlainDucasse  «η γαλλική μαγειρική εξελίχτηκε σε μια ελαφριά κουζίνα, που βρίσκεται σε αρμονία με το περιβάλλον της  κρατώντας τις καταβολές της, την γενναιοδωρία, την μοιρασιά, την αγάπη για την ομορφιά και την νοστιμιά.

Πρόκειται για μια ευχάριστη παρένθεση, μια ευκαιρία να εορτασθεί η γαλλική κουζίνα σε όλον τον κόσμο» .

Εμπνευσμένο από τον Γάλλο ξακουστό αρχιμάγειρα Auguste Escoffier, ο οποίος το 1912 ξεκίνησε τα «Δείπνα του Επίκουρου / Les Dîners d’Épicure » — το ίδιο μενού, την ίδια μέρα, σε πολλές πόλεις του κόσμου και τον μεγαλύτερο αριθμό συνδαιτυμόνων — η πρωτοβουλία Goût de / Good France βασίζεται σε αυτήν την ιδέα και επιθυμεί να συνεταιρίσει εστιατόρια από τις τέσσερεις άκρες της γης.

Οι σεφ θα προτείνουν στον χώρο τους ένα μενού «γαλλικού τύπου » με γαλλικό παραδοσιακό απεριτίφ, κρύο ορεκτικό, ζεστό ορεκτικό, ψάρι ή θαλασσινά, κρέας ή πουλερικό, γαλλικό τυρί (ή επιλογή τυριών), ένα σοκολατένιο γλύκισμα, γαλλικά κρασιά και χωνευτικό, παραμένοντας ωστόσο ελεύθεροι να αξιοποιήσουν την δική τους παραδοσιακή/πολιτισμική κουζίνα. Μια κουζίνα προσβάσιμη σε όλους, από τα μπιστρό έως τα καλοστρωμένα τραπέζια, φτιαγμένη με φρέσκα προϊόντα εποχής του τόπου τους, με λιγότερα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι και πρωτεΐνες. Η τιμή του μενού εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του εστιατορίου και καθένα από αυτά καλείται να καταβάλλει 5% των πωλήσεων σε μια τοπική ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα του σεβασμού της υγείας και του περιβάλλοντος.

ΕΝΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

Πρόκειται για πραγματική πρόσκληση σε ταξίδι που προτείνει η Γαλλία στον κόσμο : Συμμετοχή περισσότερων σεφ από τις 5 ηπείρους που θα χρησιμοποιήσουν τα ατού της γαλλικής γαστρονομίας για να εκφράσουν το ταλέντο τους μέσω 1 300 δείπνων.

Στις 5 ηπείρους, καθένας μπορεί να ενημερωθεί για τους συμμετέχοντες στην πόλη του/στην χώρα του και να κλείσει τραπέζι επικοινωνώντας απευθείας με το εστιατόριο της επιλογής του.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ

Τα εστιατόρια όλου του κόσμου –από την υψηλή κουζίνα έως την κουζίνα μπιστρό- προσκλήθηκαν ν' αναθέσουν υποψηφιότητα στην ιστοσελίδα www.goodfrance.com, προτείνοντας ένα μενού που θα αξιοποιεί την γαλλική μαγειρική παράδοση.

Μια διεθνής επιτροπή αρχιμαγείρων, με επικεφαλής τον AlainDucasse, ενέκρινε τον κατάλογο των συμμετεχόντων σεφ, μεταξύ των οποίων και οι

Paul Bocuse (Γαλλία), Raymond Blanc (ΗνωμένοΒασίλειο), Thomas Keller (ΗΠΑ), Kiyomi Mikuni (Ιαπωνία), Paul Pairet (Κίνα), Joël Robuchon (Γαλλία), Nadia Santini (Ιταλία), Guy Savoy (Γαλλία)…

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Το γαστρονομικό αυτό ταξίδι αντικατοπτρίζει απόλυτα δύο σημαντικά στοιχεία της γαλλικής κουζίνας : την προώθηση των τοπικών προϊόντων και παραδόσεων και ένα άνοιγμα στον κόσμο.

Μια ευκαιρία γνωριμίας με έναν μεγάλο αριθμό σημαντικών αξιών των Γάλλων, που πρέπει να συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε με ζήλο : την συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων, το σεβασμό του πλανήτη και των πόρων που διαθέτει. Και πολύ σημαντικό  την ευχαρίστηση.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η γαστρονομία αποτελεί εμβληματικό στοιχείο της Γαλλίας και του πολιτισμού της, αποτελώντας σημαντικότατο κίνητρο για το 60% των τουριστών που επισκέπτονται την Γαλλία.

Πέρα από τα εστιατόρια που συμμετέχουν, οι γαλλικές πρεσβείες θα συμμετέχουν και εκείνες στο εορταστικό γεγονός, διοργανώνοντας από την πλευρά τους δείπνα στις πρεσβευτικές κατοικίες.

« Η εκδήλωση εξεικονίζει στην εντέλεια την ένταξη του γαστρονομικού δείπνου των Γάλλων στην πολιτιστικήκληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ», δήλωσε ο LaurentFabius. « Αποτελεί επίσης έναν τρόπο ενίσχυσης της ελκυστικότητας της Γαλλίας» τονίζει από την πλευρά του ο AlainDucasse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass