ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ

Τιμήθηκε ο εργάτης του πολιτισμού Γιάννης Πράπας

* Κ. Αγοραστός: Συγχαρητήρια στην οικογένειά του που τον στήριξε * Κ. Κολλάτος: Ένας μπροστάρης, παράδειγμα για πολλούς ανθρώπους

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2017 22:25

Με σεβασμό στον άνθρωπο ο οποίος έδωσε έναν σημαντικό αγώνα για τη διάσωση της λαογραφίας, της ιστορίας αλλά και κουλτούρας του Συκουρίου και των ανθρώπων του, ο Δήμος Τεμπών, η Τοπική Κοινότητα Συκουρίου, ο ΔΟΠΑΠΕΠΤ και σύσσωμη η τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα τίμησαν τον Γιάννη Πράπα.

Σε μια σεμνή αλλά με τη συγκίνηση να ξεχειλίζει τελετή το Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου στην περιοχή των Μύλων, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών μετά από πρόταση του δημάρχου κ. Κώστα Κολλάτου φέρει πλέον το όνομα του Γιάννη Πράπα.

Πρόκειται για τον παλιό αλευρόμυλο τον οποίο δώρισε στην Κοινότητα Συκουρίου η οικογένεια Μιχαήλ Κίττα και μετά από πρωτοβουλίες του δημάρχου Νέσσωνος κ. Νίκου Γερογιάννη ο χώρος μετατράπηκε σε Λαογραφικό Μουσείο το οποίο ο Γιάννης Πράπας έκανε δεύτερο σπίτι του.

Ο Γιάννης Πράπας ήταν ένας από τους κορυφαίους λαογράφους του τόπου μας, θεματοφύλακας της τοπικής λαϊκής παράδοσης, άτομο ανήσυχο και ερευνητικό. Γεννήθηκε στο Συκούριο και για χρόνια ασχολήθηκε με την έρευνα, καταγραφή και παρουσίαση λαογραφικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής του Συκουρίου. Η πλούσια προσφορά του στον κοινωνικό, πολιτιστικό, πνευματικό τομέα του χωριού είναι πολύτιμη. Αγαπούσε ιδιαίτερα την πατρίδα του και συγκεντρώνοντας σπάνια αντικείμενα που διέσωσε από την πολυκαιρία και τη φθορά του χρόνου, ίδρυσε το Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου.

Με το σπάνιο συγγραφικό του έργο κατάφερε να μην χαθούν οι μαρτυρίες της ζωής των κατοίκων και της ιστορίας του τόπου, ξοδεύοντας τρεις δεκαετίες στη διάσωση και περισυλλογή στοιχείων του πολιτισμού και της παράδοσης, εκδίδοντας 13 βιβλία, ενώ δύο ακόμη ολοκληρωμένα έργα που αφορούν τους άντρες του Συκουρίου και το Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου, δεν ευτύχησε να τα εκδώσει.

Αρχικά έγινε από το μέλος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Κατερίνα Δρογκούλα αναφορά στη βιογραφία του Γιάννη Πράπα. Η κ. Δρογκούλα αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με τον Γιάννη Πράπα και όσα της έχει αφήσει ως παρακαταθήκη ώστε να συνεχιστεί το έργο του.

Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτου. Ο κ. Κολλάτος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Γιάννης Πράπας υπήρξε μπροστάρης πολλών ανθρώπων – συνδημοτών, συγκεντρώνοντας σπάνια αντικείμενα και για πολλά χρόνια αποτέλεσε μια πραγματική εστία παραγωγής τέχνης, αλλά και το επίκεντρο μιας προσπάθειας να περισώσει, να διαφυλάξει και να αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η συγκέντρωση όλων αυτών των αντικειμένων σε αυτό τον καταπληκτικό χώρο, προϊόν δωρεάς των οικογενειών Μιχαήλ Κίττα, αλλά και η επίμονη προσπάθεια ένταξης και χρηματοδότησης από το Γ’ ΠΕΠ της πρώην δημοτικής αρχής Νέσσωνα και του κ. Ν.Γερογιάννη, δημιούργησαν αυτό το λαογραφικό στολίδι, που αποτελεί κομμάτι ενός δικτύου πολιτισμού, που είναι για τον Δήμο μας πόλος έλξης και προβολής».

Και ο κ. Κολλάτος κατέληξε: «Η ονοματοδοσία του Λαογραφικού Μουσείου Συκουρίου, έχει ένα συμβολικό περιεχόμενο έκφρασης σεβασμού και μνήμης στο πρόσωπό του. Πίσω από το όνομα, κρύβεται η ανθρώπινη προσφορά, που οφείλει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

Ο κ. Αγοραστός αναφερόμενος στη μεγάλη προσφορά του Γιάννη Πράπα σημείωσε με έμφαση ότι οι Έλληνες βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία. Παρόλα τα προβλήματα δίνουμε από το Συκούριο ένα μεγάλο θετικό μήνυμα. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Επίσης αναφέρθηκε στην προσφορά των δωρητών του παλιού αλευρόμυλου και τέλος ευχαρίστησε την οικογένεια του Γιάννη Πράπα, τη σύζυγό του και τα παιδιά του που τον στήριξαν σ’ αυτή την προσφορά ζωής.

Ιδιαίτερα εκφραστικός ο υπεύθυνος έκδοσης της «Φωνής περιοχής Συκουρίου» κ. Κώστας Γατσουνιάς ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορία της εφημερίδας του Μορφωτικού Συλλόγου από το 1980 αλλά και στη συνέχεια στην επανέκδοσή της με προτροπή και αποφασιστικότητα του Γιάννη Πράπα από το 1999 μέχρι σήμερα. Ο κ. Γατσουνιάς τόνισε ότι ο Γιάννης Πράπας ήθελε η εφημερίδα να φτάνει σε κάθε συμπολίτη όχι μόνο στην περιοχή Συκουρίου αλλά και στους συμπατριώτες σε όλο τον κόσμο.

Η Δρ. Τζένη Μωραΐτη, σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής αναφέρθηκε στην ομιλία της στη σχέση του Γιάννη Πράπα με τα πράγματα, δίνοντας έτσι μια άλλη άκρως ενδιαφέρουσα διάσταση στην προσπάθεια του Γιάννη Πράπα να τα συγκεντρώνει. Αυτά τα οποία κοσμούν το Λαογραφικό Μουσείο Συκουρίου. Πράγματα τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά μιλούν γιατί έχουν τη δική τους ιστορία. Μιλούν για τα επαγγέλματα, την ιστορία του σπιτιού, τα προσωπικά πράγματα που μιλούν για τον άνθρωπο.

Εκ μέρους της οικογένειας, ο γιος του Γιάννη, Αθανάσιος, αναφέρθηκε στον πατέρα του και την προσπάθειά του για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε από το σπίτι της οικογένειας.

Την ευθύνη της εκδήλωσης είχε ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Λάμπρος Ζάρρας ο οποίος δέχτηκε τα συγχαρητήρια της οικογένειας του αείμνηστου Γιάννη Πράπα, της επιτροπής λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου, των συνδιοργανωτών και συμμετεχόντων φορέων.

Μουσικά πλαισίωνε την εκδήλωση η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Τεμπών υπό την διεύθυνση του Κώστα Ζωιτού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρώην δήμαρχοι Νέσσωνος και Μακρυχωρίου κ. Νίκος Γερογιάννης, Χρήστος Κουμπούρας και κ. Θωμάς Τσέτσιλας, ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Συκουρίου κ. Γιώργος Καλότυχος, οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης και Χρήστος Μπίκας, οι αντιδήμαρχοι κ. Κώστας Νταφούλης και Αστέριος Σαΐτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Παναγιώτης Γκατζόγιας, Χρήστος Τσάτσαρης, Γεώργιος Έξαρχος, Ιωάννης Αργυρίου, Γιάννης Βλάγκας, ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ και πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Λάμπρος Ζάρρας, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου – Λαογραφικού Μουσείου Γόννων κ. Βασίλης Καραβιδές, ο εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» κ. Κώστας Σπανός κ.α.

ΣΥΚΟΥΡΙΟ

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass