ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Στα Φάρσαλα το Γαβούστημα 2017

*Μνήμες και αγάπη από τις αλησμόνητες πατρίδες

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2017 22:00

Τη διοργάνωση του φετινού 19ου Πανελληνίου Γαβουστηματος, που θα γίνει στα Φάρσαλα από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων.

Όπως σημειώνει στην «ΕτΔ» η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασιλική Κοντοπούλου τα μέλη αλλά και όλοι Καππαδόκες και Μικρασιάτες της περιοχής είναι ιδιαίτερα περήφανοι για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, που γίνεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Φαρσάλων και υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων.

Ο Π.Σ. Μικρασιατών Φαρσάλων συμμετέχει κάθε χρόνο στην Πανελλήνια Σύναξη Καππαδόκων και φέτος έχει την τιμή να τη φιλοξενεί στην πόλη του. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2001 από μια ομάδα ανθρώπων με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, που είχαν όρεξη, μεράκι και αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες, και θέλησαν να βοηθήσουν στη διατήρηση των ηθών και εθίμων και τη διάδοσή τους στις επόμενες γενιές. «Το 1922 και το 1924 μετά τον μεγάλο διωγμό και την ανταλλαγή των πληθυσμών οι πρόσφυγες της Καππαδοκίας και της Μικράς Ασίας εγκαταστάθηκαν στον Ελλαδικό χώρο και διασκορπίστηκαν σε όλη την επικράτεια. Πολλοί από αυτούς έμειναν στα Φάρσαλα και σε χωριά της περιοχής. Οι λιγοστές αποσκευές που έφεραν μαζί τους ήταν οι χοροί, τα τραγούδια, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά τους» σημειώνει η κ. Κοντοπούλου. Ο σύλλογος έχοντας την πεποίθηση ότι με την ιστορική λήθη θα μπορέσει να συνεχίσει το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας ταξιδεύοντας στα χνάρια των προγόνων του προσπαθεί να καταγράψει όλα αυτά που χάθηκαν ή κινδυνεύουν να χαθούν, συγκεντρώνει πολύτιμες πληροφορίες κι αγκαλιάζει με θέρμη τις μνήμες και τις παραδόσεις.

Τα γραφεία του Συλλόγου στεγάζονται σε έναν άνετο και ευρύχωρο χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης, με τη στήριξη των μελών του Συλλόγου που πρόσφεραν παραδοσιακά αντικείμενα δημιουργήθηκε η «Μικρασιατική γωνιά». Ακόμη ιδρύθηκε δανειστική βιβλιοθήκη, δισκοθήκη και έγινε και συλλογή φωτογραφικού υλικού. Ο Σύλλογος απαριθμεί περίπου 500 μέλη. Σε μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησε τη χορωδία του με έμφαση στο μικρασιάτικο τραγούδι καθώς και χορευτικά τμήματα ενηλίκων, εφήβων και παιδιών, με σκοπό την ανάδειξη και διάδοση των χορών της Καππαδοκίας και της Μ. Ασίας. Λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις τόσο στην επαρχία Φαρσάλων όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Διοργανώνει εκδηλώσις, δρώμενα και διάφορες εκδρομές μορφωτικού περιεχομένου.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass