ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ

Ο ρομαντικός κόσμος του Στάθη Βατανίδη

* Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες στο θέατρο ΟΥΗΛ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2015 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:04

Έργα ενός εκ των σημαντικών ζωγράφων της Ελλάδας, παρουσιάζονται από χθες στο φουαγιέ του θεάτρου ΟΥΗΛ στη Λάρισα.

Ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη, του Στάθη Βατανίδη, που μέσα από τις εικαστικές του δημιουργίες εστιάζει σε καθημερινά γεγονότα, που τα δραματοποιεί, φτιάχνοντας έναν κόσμο ιδεατό, όπως θα ήθελε να είναι η καθημερινότητά του, μέσα από ένα βλέμμα ρομαντισμού.

Χθες βράδυ έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης που θα παραμείνει στο χώρο μέχρι αρχές Απριλίου.

Προλογίζοντας την έκθεση ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας- καθώς η αντιδημαρχία διοργάνωσε αυτό το εικαστικό γεγονός- σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενούμε στη Λάρισα, έργα του σπουδαίου ζωγράφου Στάθη Βατανίδη. Ενός ανθρώπου, ενός καλλιτέχνη προσηνή, που παρά τις επιτυχίες του και τις καλές κριτικές που εισπράττει για τα έργα του, όπου και αν έχουν αυτά παρουσιαστεί, κρατά χαμηλούς τόνους.

Τα έργα του κοσμούν γνωστές συλλογές και μουσεία δίνοντας τα, μια άλλη διάσταση, και όπως έχει πει και ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης τα έργα του είναι «Οι ήσυχες εικόνες ενός ανήσυχου κόσμου», ή διαφορετικά μέσα από τα έργα του περνά το μήνυμα «Ο κόσμος όπως θα έπρεπε να είναι».

Από την πλευρά της η συγγραφέας – μελετήτρια Ζωή Καλαφάτη σημείωσε ότι «μέσα από τα έργα του Στάθη Βατανίδη περιγράφεται ένας κόσμος προσγειωμένος στη φθορά της καθημερινότητας, που τον μετουσιώνει σε άφθαρτη πραγματικότητα, γεμάτη φως, χρωματική αρμονία και απλότητα.

Ο πολιτισμός αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά της ζωής του.

Ο καλλιτέχνης συχνά εμπνέεται συνδέοντας ολιστικά όλες τις μορφές τέχνης. Στοχάζεται μέσα από την ποίηση του Νάνου Βαλαωρίτη, του Τίτου Πατρίκιου, προβληματίζεται από τον αιχμηρό λόγο του Ντίνου Χριστιανόπουλου, εμπνέεται από τον ερωτικό Αντώνη Κάλφα κι από τον επιβλητικό Γιώργο Δουατζή.

Ενώ η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Μπλιάτσιου συμπλήρωσε ότι «Ο Βατανίδης

μας δίνει εικόνες που διαθλώνται μέσα από τη μνήμη, σκεπασμένες με ένα πέπλο ονείρου. Μπαίνοντας στην αίθουσα με τους πίνακες, η πρόθεση εμπλοκής του θεατή είναι προφανής. Η ζωγραφική του Βατανίδη είναι αναμφίβολα ανθρωποκεντρική, με τον άνθρωπο να γίνεται τροφή της φαντασίας του.

Με ιδιόρρυθμη προοπτική εντάσσει στο χώρο ανθρώπους, αρχιτεκτονήματα, σύμβολα, λεπτομέρειες παρελθόντος, παρόντος, μέλλοντος».

Μιλώντας τελευταίος ο ίδιος ο ζωγράφος τόνισε ότι «τα έργα πρέπει να εκτίθενται για να υπάρχουν, να τα βλέπει ο κόσμος, να δημιουργεί εικόνες γύρω του, να προβληματίζεται».

Η έκθεση θα λειτουργήσει στο χώρο για το κοινό έως τις 2 Απριλίου από Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-13.00 και 19.00-21:30 και Σάββατο 19.00-21:30.

Σοφία Ορφανιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass