ΟΙ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΕΣ ΑΠΟΤΙΟΥΝ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΟΥΣ

Στόχος να γίνουν τα «Μανιάρεια» θεσμός

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2017 22:20

Δέκα ημέρες πολιτισμού στα πανέμορφα Αμπελάκια, την ιστορική κοινότητα των Τεμπών διοργάνωσε ο Σύλλογος «Παναγία Αμπελακιώτισσα», που εδώ και χρόνια δρα για την ανάδειξη της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις Μανιάρεια 2017, που φέτος πραγματοποιήθηκαν για πρώτη χρονιά με στόχο όμως να καθιερωθούν ως ετήσιος θεσμός, ήταν αφιερωμένες στον μεγάλο Αμπελακιώτη ευεργέτη Αδαμάντιο Μάνιαρη και περιελάμβαναν πλήθος καλλιτεχνικών αλλά και λαογραφικών δρώμενων.

«Ο Σύλλογός μας μέσα από τις εκδηλώσεις «Μανιάρεια 2017» λέει ο αντιπρόεδρος κ. Σωτήρης Κούριας «κάνει μια προσπάθεια αναβίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το πρίσμα των τεχνών. Επιδίωξή μας ήταν μέσα από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, μουσικής, δημιουργικής γραφής και ποίησης, όχι μόνο να ψυχαγωγήσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες, αλλά να τους ενεργοποιήσουμε συμμετέχοντας δημιουργικά και τις δέκα ημέρες των εκδηλώσεων». Μάλιστα, οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια έλαβαν χώρα σε διάφορα σημεία του χωριού, ώστε να βιώσει ο συμμετέχων μια πορεία στην τέχνη μέσα στα πλακόστρωτα σοκάκια, καταλήγοντας σε κτίρια μνημεία αποκτώντας ολοκληρωμένη εμπειρία. Όπως τονίζει μάλιστα ο κ. Κούριας αυτή η μεγάλη εκδήλωση δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς τη στήριξη του μεγάλου χορηγού, της εταιρίας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

Στόχος των διοργανωτών είναι τα «Μανιάρεια» να γίνουν θεσμός και κάθε χρόνο να εμπλουτίζονται με όλο και περισσότερες δράσεις. «Έχουμε ξεκινήσει έρευνα για πόλεις της Ευρώπης και γεγονότα που συνδέονται με την ιστορία των Αμπελακίων, με στόχο την αδελφοποίηση με τόπους με κοινή ιστορία και δημιουργία πολιτιστικών και άλλων δράσεων από κοινού, ενώ στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ίδρυση στα Αμπελάκια πνευματικού και πολιτιστικού κέντρου με μόνιμη εκπαιδευτική δράση. Σε αυτόν τον υπέροχο τόπο που γνώρισε ένδοξες εποχές οικονομικής και πολιτιστικής ακμής, που αποτέλεσε για σειρά δεκαετιών φάρο ιδεών και γραμμάτων, αφήνοντας το αποτύπωμα σε κτίρια και βιβλία, μαρτυρίες και ευεργετήματα μεγάλων ανθρώπων, σε αυτό το χωριό των Αμπελακίων που σε πολύ δύσκολα χρόνια του ελληνισμού κατάφερε να ακουστεί το όνομά του σε όλη την Ευρώπη, ζούμε και αναπνέουμε κι εμείς σήμερα περήφανοι για το ένδοξο παρελθόν» τονίζει ο κ. Κούριας.

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΜΑΝΙΑΡΗ

Οι εκδηλώσεις στα Αμπελάκια χρηματοδοτήθηκαν και από το «Μανιάρειο Κληροδότημα», το οποίο διαχειρίζεται Εθνική Τράπεζα, καθώς ο Μάνιαρης υπήρξε διευθυντής σε υποκατάστημα της τράπεζας στη Σύρο. Όπως σημειώνει στην «Ε» ο κ. Στέφανος Ρουβολής, διευθυντής του κεντρικού καταστήματος της τράπεζας στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας και υπεύθυνος για τη διαχείριση του κληροδοτήματος, η διοργάνωση των «Μανιάρειων» αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής για τον άνθρωπο που «αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην υπηρεσία της Πατρίδος, την αναγέννηση και ανασυγκρότησή της μετά τη μακροχρόνια τούρκικη σκλαβιά, και όχι μόνο, αφού με τον θάνατό του κληροδότησε ένα τεράστιο για την εποχή ποσό για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, αλλά και για την παιδεία, καθότι «ο φιλογενέσταστος και εφάμιλλος των Ριζαρών αοίδιμος Μάνιαρης», σύμφωνα με τον επίσκοπο Πλαταμώνος Αμβρόσιο, πίστευε ότι η ανάσταση της ιδιαίτερης πατρίδος του και το μεγαλείο όλου του ελληνικού έθνους μπορούσαν να επιτευχθούν κυρίως διά της παιδείας. Αυτό, δε, που μας χαροποίησε ιδιαίτερα» συμπληρώνει ο κ. Ρουβολής «είναι το γεγονός ότι πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις, τιμώντας τον Μάνιαρη και στηρίζοντας το έργο του Συλλόγου που είχε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία».

Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass