ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Πανελλήνια Σύναξη Καππαδοκών «Γαβούστιμα 2017»

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2017 15:28

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη 19η Συνάντηση Καππαδόκων «Γαβούστιμα 2017», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου, δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Φαρσάλων.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε : «Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή στην οποία συμμετέχουν πάνω 34 σύλλογοι, πολλοί φορείς και υποστηρικτές. Ο πολιτισμός για εμάς είναι μια αντίσταση ποιότητας στη σημερινή εποχή. Ταυτόχρονα δίνει στην καθεμιά και στον καθένα τη δυνατότητα να συμμετέχει στην εθνική ψυχή και να γίνει ο κρίκος μιας αλυσίδας της παράδοσης που δεν πρέπει να σπάσει. Η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, είναι πολύτιμα εργαλεία, γιατί χωρίς τη μνήμη της παράδοσης δεν υπάρχει μέλλον και ελπίδα. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που συμμετέχουν, τους εθελοντές, τον Σύλλογο Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων, τον Δήμο Φαρσάλων και όλους τους φορείς πολιτιστικής μνήμης. Η πολιτιστική μνήμη είναι ισχυρός, συνδετικός και συνεκτικός κρίκος της κοινωνίας μας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος έκανε λόγο για ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός με τη συμμετοχή 34 συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά σημείωσε

«Ένας πολιτισμός των Μικρασιατών και ιδιαίτερα των Καππαδόκων, που βίαια ξεριζώθηκε, δεν ξεχνά τις ρίζες του και με τέτοιου είδους δράσεις δημιουργεί αναχώματα στη λησμονιά. Εϊναι μια σπουδαία εκδήλωση με 34 συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα, με χιλιάδες κόσμου που περιμένουμε να έρθει στον τόπο μας και να γνωρίσει τα Φάρσαλα. Να δει τον γενέθλιο τόπο του Αχιλλέα και τη σύγχρονη εξέλιξη της πόλης, με σπουδαία έργα που έχουν γίνει στη διάρκεια αυτής της επταετίας, σε αγαστή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, στον οποίο προσβλέπουμε πολλά και τα υπόλοιπα χρόνια».

Η Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων κ. Βάσω Κοντοπούλου ανέφερε ότι πρόκειται για μια εκδήλωση που αναδεικνύει στις νεότερες γενιές, το μεγαλείο της μνήμης και του πολιτισμού. « Στις 25 - 26 και 27 Αυγούστου 2017, η καρδιά της Καππαδοκίας θα χτυπήσει στα Φάρσαλα. Στο τριήμερο του «Γαβουστίματος», θα λάβουν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως δρώμενα, αναβίωση εθίμων, επιστημονική ημερίδα, έκθεση φωτογραφικού υλικού, καθώς και επισκέψεις σε χώρους ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας της πόλης μας. Πρόκειται για ένα γεγονός, το οποίο δε στοχεύει μόνο στην πολιτιστική αφύπνιση της τοπικής μας κοινωνίας, αλλά και στην αντάμωση και γνωριμία όλων των απανταχού Καππαδοκών» πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος, η πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας Δέσποινα Θεοδώρου και ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» Ηλία Αθαναηλίδης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 25 Αυγούστου

8 μ.μ. Πατινάδα «Λιτάνευση και μεταφορά της εικόνας του Αγίου Βασιλείου στον κεντρικό δρόμο της πόλης των Φαρσάλων»

8:30 μ.μ. Προσέλευση

9 μ.μ. Έναρξη - Χαιρετισμοί Επισήμων Εκπρόσωπος Εκκλησίας

9:30 μ.μ. Δρώμενο μέρος α΄ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων «Το ταξίδι της Προσφυγιάς». Τραγούδι «το χωριό μου» από τον Λαογραφικό Σύλλογο Θηριόπετρας «Ο Μέγας Βασίλειος»

9:45 μ.μ. Χορευτικά Συγκροτήματα

11 μ.μ. Γλέντι για όλο τον κόσμο με την παραδοσιακή ορχήστρα «Εμπειροτέχνες»

Σάββατο 26 Αυγούστου

10 π.μ.: Ξενάγηση στην πόλη των Φαρσάλων

11.30 π.μ. Έναρξη ημερίδας στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων,

με θέμα: “Από την Καππαδοκία στη χώρα του Ομηρικού Αχιλλέα, Παραμύθια- Μουχαμπέτια”.

8 μ.μ.: Πατινάδα στους κεντρικούς δρόμους των Φαρσάλων

8:30 μ.μ.: Προσέλευση

9 μ.μ.: Έναρξη -Χαιρετισμοί Επισήμων Εκπρόσωπος Κυβέρνησης Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης

9:15 μ.μ.: Ανταλλαγή Αναμνηστικών μεταξύ αδελφικών σωματείων και διοργανωτών

9:30 μ.μ.: Δρώμενο μέρος β΄ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων «Το ταξίδι της Προσφυγιάς» Τραγούδι «το χωριό μου» από τον Λαογραφικό Σύλλογο Θηριόπετρας «Ο Μέγας Βασίλειος»

9:45 μ.μ.: Χορευτικά Συγκροτήματα

11:30 μ.μ.: Τελετή λήξης

11:35 μ.μ: Γλέντι για όλο τον κόσμο με την παραδοσιακή ορχήστρα «Εμπειροτέχνες»

Κυριακή 27 Αυγούστου

7 π.μ.: Αρχιερατική θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής

11 π.μ.: Ονοματοδοσία του πάρκου ‘Μικρασιατών’

Καφές με παραδοσιακά εδέσματα από τις κυρίες του Συλλόγου

11:45 π.μ.: Γενική Συνέλευση των Δ.Σ των Σωματείων για την ανάθεση του 20ου Πανελλήνιου Γαβουστίματος- Σύναξης Καππαδοκών στην αίθουσα του «Aίγλη PALACE»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass